Sari direct la conținut

Cine este favoritul numărul unu să îl înlocuiască pe Joe Biden dacă se retrage din cursa pentru Casa Albă

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Inquam Photos / George Călin
Joe Biden, Foto: Inquam Photos / George Călin

Tot mai mulți membri influenți ai Partidului Democrat vorbesc de retragerea lui Joe Biden din cursa pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, 7 surse din interiorul propriei sale echipe de campanie, Casei Albe și Comitetului Național Democrat declarând acum pentru Reuters că vicepreședinta Kamala Harris este favorită să îi ia locul.

Prestația foarte slabă a lui Biden din timpul dezbaterii electorale de joia trecută a declanșat un val de panică în interiorul Partidului Democrat atât în ceea ce privește șansele sale de a-l învinge pe Trump, cât și capacitatea sa de a duce la termen un al doilea mandat prezidențial.

Chiar dacă legiuitori și membri proeminenți ai Partidului Democrat au făcut inițial scut în jurul lui Biden, dând asigurări că este apt pentru funcție, în spatele culiselor lucrurile nu s-au calmat în condițiile în care un sondaj de opinie publicat săptămâna aceasta arată că unul din trei susținători ai democraților cred că el ar trebui să se retragă din cursă.

Chiar dacă presa americană a vehiculat insistent nume ca Gary Newsom, guvernatorul Californiei, și fosta prima doamnă Michelle Obama pentru a-i lua locul lui Biden, sursele celor de la Reuters afirmă că marea favorită este tocmai vicepreședinta sa, Kamala Harris.

Trei dintre surse au declarat sub condiția anonimității că ignorarea lui Harris ar fi aproape imposibilă și că, dacă aceasta va prelua frâiele campaniei împotriva lui Trump, ea va beneficia atât de donațiile primite de Biden pentru campania sa electorală, cât și de infrastructura de partid deja existentă.

Un alt argument invocat de sursele politice este că sondajele arată că Harris, în vârstă de 59 de ani, are cea mai mare vizibilitate în rândul americanilor dintre candidații vehiculați pentru a-l înlocui pe Biden în confruntarea cu Donald Trump. În plus, ea ar sta cel mai bine în sondajele de opinie într-o confruntare directă cu Trump, dintre candidații considerați a avea o șansă reală de a-l înlocui pe Joe Biden.

Kamala Harris, în pole position să îl înlocuiască pe Biden, dacă se retrage

Un sondaj Reuters/Ipsos publicat marți arată că Harris ar fi cu doar un punct procentual în spatele lui Trump, însă sondajul în cauză a fost efectuat la nivel național în SUA și nu arată cum s-ar descurca aceasta în statele cheie, așa-zisele „swing states”, cruciale pentru câștigarea Casei Albe.

Sursele celor de la Reuters subliniază de asemenea că Harris a fost pe larg verificată înainte să fie aleasă să candideze alături de Biden la alegerile prezidențiale din 2020 și că aceasta a făcut față unor atacuri dure din partea republicanilor.

Iar acum nu doar surse din interiorul Partidului Democrat citate sub condiția anonimității își exprimă sprijinul pentru Harris, ci și legiuitori și oficiali importanți din cadrul acestuia.

De exemplu, congresmanul Jim Clyburn, considerat omul cheie pentru victoria din 2020 a lui Biden datorită atragerii sprijinului afro-americanilor din SUA pentru el, a declarat pentru MSNBC că va susține candidatura lui Harris, dacă Biden se retrage.

Cursa din 2020 pentru obținerea nominalizării Partidului Democrat s-a încheiat practic când Clyburn, considerat cel mai influent congresman afro-american, și-a exprimat sprijinul pentru Biden în condițiile în care, la fel ca în 2016 când alegerile primare democrate au fost câștigate de Hillary Clinton, senatorul din Vermont Bernie Sanders era văzut ca mare favorit.

Vicepreședinta SUA, favorită în virtutea funcției ocupate și a altor considerente

„Este aproape imposibil să câștigi nominalizarea în fața vicepreședintelui”, afirmă și Michael Trujillo, un strateg democrat din California care a lucrat și pentru campaniile electorale ale lui Hillary Clinton în 2008 și 2016.

Rugată să comenteze informațiile din articolul Reuters înaintea publicării, echipa de campanie a lui Biden a transmis jurnaliștilor să adreseze întrebările echipei Kamalei Harris.

Asistenții lui Harris au respins orice discuții privind o nominalizare democrată care nu o include atât pe ea, cât și pe Joe Biden.

„Vicepreședinta Harris așteaptă cu nerăbdare să servească un al doilea mandat alături de președintele Joe Biden”, a transmis echipa de campanie a lui Harris într-un comunicat.

Marți, secretara de presă a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat în timpul conferinței sale de presă că Biden a avut doar o „noapte proastă” în dezbaterea de săptămâna trecută și că acesta va continua să își pledeze cazul pentru realegere în fața poporului american.

Ea a respins de asemenea speculațiile privind o posibilă boală mintală a lui Biden, ca de exemplu demența sau Alzheimer, după ce a fost întrebată explicit despre acest lucru.

Echipa de campanie a lui Joe Biden a strâns 3.894 de delegați cu drept de vot în cadrul alegerilor primare ale Partidului Democrat, doar câteva zeci rămânând „neangajați”. Este așteptat ca ei să își sprijine formal susținerea pentru Biden mai târziu în cursul acestei luni, înaintea convenției democrate din august în care va fi consfințită oficial nominalizarea lui Biden pentru președinție. El o obținuse de facto încă din luna martie.

„Toți delegații nu sunt doar delegați ai lui Joe Biden, ci sunt și delegați ai Kamalei Harris”, afirmă strategul democrat Trujillo, adăugând că „ea va avea o delegație semnificativă și sprijinul tuturor celor 50 de state din ziua unu”.

Joe Biden si Kamala Harris, Foto: KEVIN DIETSCH / UPI / Profimedia
Joe Biden și Kamala Harris în timpul campaniei electorale din 2020, Foto: KEVIN DIETSCH / UPI / Profimedia

Kamala Harris ar fi prima femeie președinte a SUA, dacă l-ar învinge pe Trump

Pe lângă congresmanul Clyburn din Carolina de Sud, un alt democrat important care a vorbit acum despre posibilitatea ca Biden să fie înlocuit de vicepreședinta sa este Donna Brazile, fosta președintă a Comitetului Național Democrat, care va conduce o comisie cheie la convenția ce va avea loc luna viitoare.

La fel ca Clyburn, ea avut însă grijă să vehiculeze posibilitatea unei candidaturi a lui Harris la președinție doar cu condiția retragerii benevole a lui Biden. Iar Brazile a transmis că acesta „nu pleacă nicăieri” și că rămâne candidatul Partidului Democrat.

Mai mulți strategi ai democraților au declarat pentru Reuters că Harris ar fi favorita să obțină nominalizarea în cazul retragerii lui Joe Biden și fiindcă este prima femeie și prima persoană de culoare care ocupă funcția de vicepreședinte a SUA. Strategii se tem că alegerea unui alt candidat dintre cei vehiculați ar duce la un efect de recul în rândul alegătorilor afro-americani și de sex feminin, două grupuri demografice cheie pentru orice victorie democrată.

Donatorii nu sunt tocmai convinși de perspectivele Kamalei Harris

Patru dintre sursele consultate de Reuters afirmă că Harris a fost până acum într-o anumită măsură ignorată în detrimentul altor potențiali înlocuitori ai lui Biden din cauza faptului că mai mulți democrați influenți nu cred că ea îl poate învinge pe Trump.

Statele Unite nu au ales niciodată o femeie președinte iar Trump a câștigat în mod faimos în 2016 învingând-o pe Hillary Clinton, pe care toate sondajele de opinie o dădeau câștigătoare înaintea scrutinului respectiv. Iar Harris a petrecut o bună parte din mandatul ei de vicepreședinte zbătându-se să iasă în evidență într-un rol care este prin definiție unul de susținere.

Sursele celor de la Reuters afirmă că inclusiv anul trecut numeroase persoane din interiorul Casei Albe și a echipei lui Biden și-au exprimat în privat îngrijorări că ea va trage în jos campania. De atunci ea s-a descurcat mai bine în intervențiile publice, făcând campanie în mod special pe tema drepturilor reproductive.

Cu toate acestea, sondajele de opinie arată că popularitatea sa nu a crescut semnificativ și că sub 40% din americani sunt convinși de modul în care își exercită mandatul. Însă sondaje distribuite în interiorul Partidului Democrat sugerează că ea are cam aceeași șansă să îl învingă pe Trump ca Biden.

Trei donatori importanți ai Partidului Democrat care au îndemnat recent ca el să se retragă din cursă au spus săptămâna aceasta că va fi „imposibilă” ca Harris să fie ignorată, chiar dacă ei și-ar dori mai degrabă alți înlocuitori ai lui Biden ca de exemplu guvernatorul Californiei Gary Newsom sau guvernatoarea statului Michigan, Gretchen Whitmer.

„Există o conversație reală despre conducere în Partidul Democrat în momentul de față și, drept să spun, chiar dacă nu mă încântă asta, Kamala va fi imposibil de ignorat”, a declarat unul dintre donatori.

Un alt donator a spus că „ea nu este alegerea nimănui, dar da, aproape imposibil” să o ignori în cazul în care Joe Biden se va retrage din cursă.

Linia oficială a Partidului Democrat e că Biden va fi candidatul la alegeri

La nivel oficial, Partidul Democrat subliniază în continuare că este în spatele lui Biden.

Stephanie Cutter, manager adjunct de campanie pentru fostul președinte Barack Obama, spune că „președintele Biden este candidatul și el va rămâne candidatul” și după Convenția Națională Democrată din luna august.

Cutter se ocupă de organizarea convenției prin firma sa de consultanță.

„Pentru cei care caută vreun fel de luptă intrapartinică, aveți grijă ce vă doriți fiindcă asta ar asigura o victorie a lui Trump”, a mai transmis ea într-un comunicat.

INTERVIURILE HotNews.ro