Sari direct la conținut

Victor Ponta, la HotNews: „Chiar și cei care mă antipatizează profund recunosc că măsurile economice luate au fost bune” / Sunt de acord că nu tot ce face Trump e bun / Atac la Simion

Victor Ponta, în interviu la Hotspot
Victor Ponta, în interviu la Hotspot

Invitat luni la HotNews, Victor Ponta a susținut că, atunci când era premier „nu singur, alături de alți oameni, de Corina Crețu, am adus 30 de miliarde de euro fonduri europene. Iar România nu poate supraviețui fără fonduri europene” . El a vorbit și despre George Simion, alături de care crede că se va afla în turul II al alegerilor prezidențiale din mai.

Podcastul politic HotSpot este realizat de jurnalistul Laurenţiu Ungureanu, e difuzat live şi poate fi urmărit pe site-ul HotNews.ro, pe YouTube şi Facebook.

Pe ce calcule şi pe sprijinul cui se bazează fostul premier şi preşedinte PSD la începutul cursei pentru Cotroceni? Va reuşi să obţină susţinerea electoratului anti-sistem sau al electoratului partidelor tradiţionale? Cu cine negociază şi cine îl sprijină?

Principalele declaraţii au fost transmise în regim LIVETEXT:

Înţelegeţi nevoia oamenilor de a vedea persoane noi în politică?

  • Peste tot, nu doar în politică. Tot ce e nou ne place. Și din punct de vedere tehnologic. E normal ca politica să folosească experiență, dar să aducă oameni noi. Sunt de acord. Depinde și ce înseamnă nou.
  • Da, sunt un om nou în politică. Sunt total diferit față de acum 11 ani.

Nu e un pic disonanț ca un fost premier să zică că e nou în politică?

  • În fiecare zi învăț. Și ieri am învățat lucruri noi.

Victor Ponta: Nu mai sunt un cârlan

Cu ce e diferit Victor Ponta de acum față 10 ani?

  • Nu mai sunt un cârlan. Dl. Iliescu a folosit acest termen pentru mine, l-am folosit și eu ieri pentru George Simion.
  • Dincolo de pasiune politică, important e ce lucruri concrete ai reușit să faci și ce vrei să faci de acum încolo. Cearta dintre candidați e de fapt o pierdere de timp.

Aveți o evaluare pozitivă cu privire la activitatea dvs..

  • Nu, am făcut foarte multe greșeli pe care nu le voi repeta. Sunt lucruri bune, dar pe care nu le voi spune eu. Și cei care nu mă plac vor spune că am luat măsuri economice bune: reducerea pe TVA, de exemplu.
  • Sunt lucruri bune din acitvitatea mea de prim-ministru. Despre greșeli putem vorbi trei ore, trebuie să nu le repet.

Cum se raportează românii la greșelile dvs? Care credeți că a fost reacția oamenilor când au aflat că veți candida din nou?

  • Dacă mă uit la sondaje, oamenii care zic că mă votează au tot crescut. Mulți oameni pe care eu îi apreciez m-au întrebat dacă candidez sigur. Mi-au zis: dacă tu nu candidai nu vedeam la vot, pentru că nu aveam pe cine să candidez, pentru că suntem într-o criză economică fără precedent și trebuie un președinte care să lucreze cu guvernul.

„Mi-am făcut cu echipa de TikTok 10 răspunsuri la întrebări de tipul: Ponta în legătură cu Colectiv. Sunt lucruri din trecutul meu”

Aveți ceva de reproșat presei?

  • Niciodată. Sunt aici, voi merge la toate emisiunile. Sunt două job-uri diferite, de politician și de jurnalist. Nu mă mai supăr. Înainte le luam personal. M-am maturizat, am înțeles că fiecare își face job-ul cât poate de bine.
  • Mi-am făcut cu echipa de TikTok 10 răspunsuri la întrebări de tipul: Ponta în legătură cu Colectiv. Sunt lucruri din trecutul meu.

Un cititor spune: dacă nu are o evaluare pozitivă, de ce ar trebui să îl voteze oamenii acum?

  • Pentru că lucrurile pe care le-am făcut au făcut ca oamenii să aibă o viață mai bună. E o evaluare subiectivă.

Victor Ponta refuză să spună cine îl susține în cursa prezidențială

Cine v-a încurajat, cine vă susține, cu nume, în această cursă?

  • E vorba de persoane private. Imediat după ce s-a anulat turul II și după ce am fost în SUA, m-am întâlnit cu dl. Ciolacu și dl. Bolojan și le-am spus că se schimbă lumea. În decembrie ne-am văzut. Le-am zis să ne schimbăm și noi, să susținem pe cineva care reprezintă dorința de schimbare. Nu puteți rămâne tot voi.

Adică le-ați spus să plece.

  • Da. Eu cred că starea economiei, educației, pensiilor, nemulțumirea publică cui să fie reproșate? Dvs., mie? Domnul Ciolacu, domnul Kelemen spun că rămân tot ei. Nu se poate. Pentru că oamenii vor pe cineva responsabil. Lăsați pe alții, nu pe mine Ponta.
  • Trebuie să existe un decont pentru ce a fost în ultimii ani.
  • Trebuie un reset al societății românești.
  • Nu nepărat din ce face Trump e bun. Sunt de acord cu editorialul dl-ului Tolontan de azi.

Ajungi să joci câteva găuri în SUA ca urmare a banilor sau datorită relațiilor pe care le ai?

  • A relațiilor personale. Contează relațiile personale în politică. Eu vorbesc cinci limbi străine. Faptul că pot să vorbesc este esențial. Funcționează relațiile directe, mai ales cu administrația Trump.
  • Trump are o antimpatie evidentă pentru Zelenski. E o realitate. În schimb, are o prietenie cu Netanyahu.

Evitați să spuneți cine vă susține.

  • Nu am mandat. Sigur că am prieteni în toate partidele politice și prieteni care nu au legătură cu politica.
  • Am prieteni în IT și mi-au zis că cu noile măsuri se vor muta din România. Am prieteni în zona de crypto care au zis că se mută din România pentru că România gonește banii. Sunt zone unde lucrurile merg prost.
  • Statul român trebuie reformat.

Un cititor: dacă el nu spune cu nume pe cine susține, atunci de ce el întreabă pe cine îl susține Nicușor Dan?

  • Nu am vorbit de Nicușor Dan. Începând cu 4 aprilie, orice ban voi primi îl voi declara. Eu vorbesc despre mine.

Victor Ponta: Sigur că au fost și primari din PSD și PNL care m-au ajutat cu strângerea de semnături

Nu ați cheltuit niciun ban până la depunerea candidaturii.

  • Nu am avut pe ce. Strângerea de semnături s-a făcut prin voluntariat. Sigur că au fost și primari de la PSD, de la PNL, care m-au ajutat. Această procedură trebuie să se încheie, trebuie semnăturile să se poată depune electronic.

Dar, dacă pierdeţi acum, e sfârşitul dumneavoastră în politică sau plănuiţi să reveniţi şi sub alte forme?

  • Este cel mai important test. Mai important decât acum 11 ani. Purtam și bagajul PSD-ului. Acum sunt mult mai liber. Nu depind de liderii de partide, e un mare avantaj.

Nu v-ați dat seama atunci că riscați să deveniți o marionetă?

  • Atunci aveam impresia că le știu pe toate. M-am gândit la cei 6 milioane de români care au votat împotriva mea. Sunt mult mai liber și datoria mea e strict față de cei care mă votează și cei care nu mă votează.
  • Vreau să îi informez pe cei care îi reprezint ce am reușit, ce nu am reușit. Ideea de a da tot timpul raportul. E o obligație absolută să comunici cu cei pe care tu îi reprezinți. Nu e doar un reproș față de ce a făcut dl. Iohannis, ci e un angajament al meu pentru viitor.
  • Am venit cu plăcere la dvs.. Nu îmi place să merg unde toată lumea mă laudă.

Dar aveţi o reputaţie, cel puţin în rândul unei părţi din electoratul românesc. Şi o sintetizezaă foarte bine Gabriel Liiceanu. El zicea în urmă cu câteva săptămâni, la un post de televiziune, că România este străbătută de două crize majore: criza de încredere și criza de adevăr. În legătură cu criza de încredere în clasa politică, el a dat exemplul lui Victor Ponta care „minte și atunci când este întrebat cât e ceasul”. De unde credeţi că vine reputaţia asta?

  • Este 11:40. Vine dintr-o frustrare pe care dl. Liiceanu o are. Am un foarte mare respect față de capacitatea sa intelectuală. Am o totală neîncredere în credințele sale politice. Nu te poți pricepe la toate. El are o respingere față de mine, pe care o accept. Nu toată lumea trebuie să te placă. Eu am o neîncredere în simțul său politic după ce recomandările sale au fost Traian Băsescu și Klaus Iohannis.

E vorba despre ceea ce multă lume spune că este reputația dvs. de om care nu spune mereu adevărul.

  • Nu vă luați după alții, nu vă lăsați influențat. Faptul că zice cineva…

V-ați schimbat retorica odată cu revenirea în politică. Cine mai e Victor Ponta? Social-democratul de altădată sau un susținător al lui Trump?

  • Există în România oameni care au nevoie de politici sociale democrate, sunt cei mai defavorizați. Sunt oameni care stau pe picioarele lor, cu politici liberale. Majoritatea absolută au nevoie de mai mult respect și demnitate.
  • Cred că președintele României trebuie să-i reflecte pe toți.
  • Vreau să fiu președintele românilor, care unii sunt de stânga, de dreapta, dar toți sunt români.
  • Mă feresc de oamenii care încremenesc.

Ţintiţi electoratul aşa-zis suveranist. Dar ştiţi că ei spun că nu mai vor să-i vadă pe politicienii din ultimii 35 de ani. Aţi avut vreun dialog cu ei?

  • Tot electoratul din România îl țintesc.
  • Tot timpul vorbesc, prin rețele sociale, merg pe stradă, merg în aeroport. Duc o viață normală. În mare parte le dau dreptate în dorința de schimbare. Altfel, generalizările sunt normale, dar nu aduc rezultate. S-au făcut multe lucruri bune în România în ultimii 35 de ani, s-au făcut și lucruri rele. Pe ultimele nu trebuie să le repetăm.

Victor Ponta despre Călin Georgescu: Ar fi trebuit să candideze

Ce părere aveți dvs. despre Călin Georgescu?

  • Cred că ar fi trebuit să candideze. A întruchipat în acel moment și acum o frustrare uriașă a oamenilor. Cei care au generat această frustrare, liderii partidelor, au perseverat și perseverează în greșeală.

Dl. Ciolacu spune că dvs. veți rupe din electoratul PSD cum a rupt și Mircea Geoană, că e o situație la indigo.

  • Nu voi fi marioneta lor, nu le sunt dator cu nimic lor. Voi putea să îmi exercit datoria de președinte fără a avea datorii la lideri de partide.

Victor Ponta, despre Sorin Grindeanu: O lipsă de caracter îngrijorătoare

Dl. Sorin Grindeanu a spus că orice vot pentru dvs. este pentru Nicușor Dan.

  • M-ați prins. Arată o lipsă de caracter și de coloană îngrijorătoare. Nu o să mă vedeți vreodată pe mine dând în cineva care atunci când eram la greu m-a ajutat.
  • Cred că orice faptă rea faci există o pedeapsă divină. Încerc să nu fac rău, să nu mă las purtat de patimă.
  • Apropo de întrebarea de la început, acum 10 ani aș fi sărit la ceartă, la luptă.

Atacuri există și la campania dvs. din prezent.

  • La George Simion.

Nu vreau să mă refer la asta. Spuneți că George Simion nu e Călin Georgescu, pentru că Simion nu are pregătirea lui Georgescu.

  • Da. Am avut acea poziție ieri. Sondajele îl dau pe Simion pe locul 1. Am considerat că voi intra în turul II cu George Simion și că pot să îl înving tocmai spunând că România are nevoie de cineva care știe economie și politică externă. Nu a fost un atac și nu a fost o jignire. Am folosit un termen care acum 15 ani era folisit împotriva mea.
  • Simion candidează ca să își păstreze partidul, nu ca să fie președinte. A profitat de căderea lui Călin Georgescu.

Educația, pregătirea, valorile și credința domnului Georgescu. Îmi dați câteva exemple?

  • Nu l-am întâlnit pe dl. Georgescu.

Dar aveți caracterizări pozitive despre dl. Georgescu.

  • Nu am venit să vorbesc despre altcineva.

Păi despre dvs., că dvs. ați spus asta. De ce nu vreți să comentați această declarație?

  • Nu sunt analist.

„Cred că intru în turul II cu George Simion”

Credeți în sondaje?

  • Le iau cu foarte mare atenție. M-am uitat ieri, ați publicat un sondaj de la CURS. Cred că, de fapt, votul din 4 mai nu va fi reflectat în niciunul dintre sondajele actuale. Dar cred că intru în turul II cu George Simion. Cei care vor decide vor fi alegătorii.

Cazul Roșia Montană spuneți că a fost o bătălie între doi miliardari: Soros și Steinmetz.

  • Da. A fost o bătălie acolo, amândoi sunt încă în viață. România are un potențial foarte mare.
  • Când am eliberat licența pentru gazele din Marea Neagră am fost criticat.

Ați spus că influența lui Soros s-a manifestat de atunci și încă se manifestă.

  • Ca un simbol. Eu nu cred că Soros stă în fiecare dimineață și trimite ordine în România. Dar cred că a construit în România un tip de „stat paralel”. Ideea principală a lui de acum 20 de ani a fost să influențeze bătălia pentru Roșia Montană. E o bătălie care este și în Europa și în România.

În 2014 v-ați întâlnit personal cu Soros.

  • Pentru că a vrut să investească în comunitățile de romi. E ceva important pentru noi.

Presa a scris că ați discutat atunci și despre Roșia Montană.

  • Nu, nu s-a discutat. E o informație falsă.

Ați spus că nu vorbiți de alți candidați, dar ați spus despre Nicușor Dan că trebuie să explice banii.

  • Este o declarație a mea? Eu m-am referit că un candidat indepenent care cheltuie câteva milioane de euro pe panouri, sigur că trebuie să spună de unde sunt acei bani.
  • La Ciucă le-a plătit PNL, la Antonescu le plătește PSD-PNL, la Lasconi, USR. Acolo sursa e cunoscută. Dacă m-ați fi văzut pe mine pe un panou uriaș, cred că m-ați fi întrebat acest lucru. E o întrebare legitimă, la care domnul Nicușor Dan nu a răspuns.
  • Încerc să vorbesc cât mai mult de mine, mai puțin de contracandidați. Folosesc comunicarea directă.

Vorbeați de statul paralel. Cine e în statul paralel?

  • Cei care plătesc panouri.
  • Atât timp cât îl acuzăm pe Georgescu sau pe Bogdan Peșchir, că a dat bani, e normal să știm cine dă bani.
  • Primul lucru ca președinte, voi chema liderii de partide și le voi spune că e imoral și sfidător să primească atâta subvenție și că trebuie să o reducă.
  • Eu nu cred că ne poate scoate cineva din UE sau din NATO. Trebuie să rămânem în NATO și în UE, că am auzit că unii susținători ai lui Nicușor Dan spun că am zis eu că sunt împotriva lor.

„Singura țară care ne poate apăra azi de Rusia este America”

O politică a UE, de care vă întreabă și cititorii, este politica de înarmare.

  • O să îi supăr pe ascultători acum. Singura țară care ne poate apăra azi de Rusia este America. Baza de la Mihail Kogălniceanu, scutul de la Deveselu, toată relația militară cu SUA. Americanii sunt cei care le dau armament și informații și ucrainenilor. Din punct de vedere militar, România nu trebuie să își piardă relația cu SUA.
  • Am urmărit declarația Ursulei von der Leyen. Ne dă UE bani pentru echipamente militare? Așa cum ne dă pentru educație? Nu ne dă. A zis că putem să ne creștem deficitul pentru asta.
  • Deci după ce că suntem cu 9% din PIB pe deficit, mai punem 5 miliarde. De unde îi punem? Cine plătește dobânzile? Sunt de acord că trebuie să punem bani la înarmare. Dar de unde îi punem?

Ar trebui să ne înarmăm, dar nu avem bani, asta spuneți.

  • Ba nu, am explicat cu cifre. Un răspuns mai complex nu ați mai primit.

Administrația Trump nu pare interesată de România în perioada asta.

  • Vi se pare. Sunt pragmatici, pro-bussines. Trebuie să vorbești „trumpeză”. Trebuie să îl lăudăm pe dl. Trump. Vorba dulce mult aduce. Dar dacă te întorci de acolo cum a primit Polonia… Când a zis Trump că SUA asigură securitatea Poloniei, nu l-am auzit zicând de România asta.

Suntem la finalul dialogului. Nu am prea aflat cine vă susține.

  • Am un milion de fani pe Facebook și aproape un milion pe TikTok. Și nu dau bani pe panouri.

Cititorii îl remarcă pe Sebastian Ghiță printre susținătorii dvs. Am găsit un titlu în Cotidianul care spune că „Adrian Năstase n-are ce face și îl susține pe Ponta”.

  • Sunt mulți oameni deștepți care spun că nu le place de mine, dar spun că în perioada asta de criză eu sunt cel mai potrivit.

„România e într-o criză fără precedent după 1989: o criză economică, politică și socială. Au anulat alegerile și votul românilor, au blocat candidații pe care sistemul nu-i vrea. Nu trebuie să mergem mai departe doar pe voința sistemului și a partidelor. România are nevoie de un nou început”, a declarat Victor Ponta, după depunerea candidaturii la alegerile prezidenţiale. Ulterior, el a fost exclus din PSD, în urma unei decizii luate în şedina Consiliului Politic Naţional al partidului. 

Victor Ponta va răspunde luni la întrebările cititorilor HotNews.ro. Puteți trimite întrebările într-un comentariu la acest articol, iar moderatorul va selecta o parte dintre ele şi le va adresa invitatului. Alte întrebări de la public vor putea fi transmise şi în direct, în secţiunea de comentarii din YouTube.

Abonaţi-vă la HotSpot pentru a nu pierde interviul live!

INTERVIURILE HotNews.ro