Sari direct la conținut

Hunter Biden nu a reușit să obțină în justiție anularea dosarului de fraudă fiscală pe numele său

HotNews.ro
Hunter Biden si sotia sa, Melissa Cohen Biden, in timp ce se indreptau la curtea federala unde a inceput procesul sau privind detinerea ilegala a unei arme de foc, Foto: Matt Slocum / AP / Profimedia
Hunter Biden si sotia sa, Melissa Cohen Biden, in timp ce se indreptau la curtea federala unde a inceput procesul sau privind detinerea ilegala a unei arme de foc, Foto: Matt Slocum / AP / Profimedia

Un judecător a respins luni o solicitare a fiului preşedintelui american Joe Biden, Hunter Biden, de a-i fi anulat un caz federal de fraudă fiscală intentat împotriva sa în California, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Hunter Biden a fost condamnat în Delaware în iunie pentru că a minţit despre consumul ilegal de droguri pentru a cumpăra o armă şi urmează să fie judecat în California într-un proces separat, programat să înceapă în septembrie, pentru fraudă fiscală.

Avocații lui Hunter Biden, care a pledat nevinovat la acuzaţiile de evaziune fiscală, au susţinut luna trecută că David Weiss, procurorul special care conduce ambele urmăriri penale, a fost numit ilegal.

Fiul preşedintelui s-a bazat pe decizia unui judecător federal care a respins un caz penal care îl acuza pe fostul preşedinte Donald Trump că a păstrat ilegal documente clasificate după ce a părăsit funcţia.

Judecătoarea districtuală Aileen Cannon din Florida a constatat că numirea procurorului special în acel caz, Jack Smith, a încălcat Constituţia SUA, deoarece Congresul nu i-a dat autoritatea de a urmări cazul. Biroul lui Smith face apel.

Fără a se pronunţa asupra fondului, judecătoarea a afirmat că numirea şi modul de finanțare a anchetei instrumentate de procurorul special încalcă prevederile constituţionale privind numirile şi cheltuielile.

Cannon s-a bazat pe opinia similară formulată de judecătorul conservator al Curţii Supreme Clarence Thomas în cadrul deciziei inedite de la 1 iulie a celei mai înalte instanţe a SUA care a recunoscut atunci preşedinţilor americani o largă imunitate privind acţiunile oficiale.

Dar judecătorul districtual american Mark Scarsi din Los Angeles a declarat luni că nu există nicio bază validă pentru a reconsidera un ordin anterior care respingea încercarea lui Hunter Biden de a-i fi anulată acuzaţia de evaziune fiscală.

„Curtea refuză să ajungă la fondul moţiunii, deoarece nu există o bază validă pentru reexaminarea ordinului instanţei de respingere a moţiunii domnului Biden de anulare”, a scris judecătorul.

INTERVIURILE HotNews.ro