Sari direct la conținut

Ieșire neobișnuită a președintelui Mattarella, care îi cere lui Elon Musk să nu se amestece în treburile Italiei. Un atac al miliardarului stârnește dispute la Roma

HotNews.ro
Ieșire neobișnuită a președintelui Mattarella, care îi cere lui Elon Musk să nu se amestece în treburile Italiei. Un atac al miliardarului stârnește dispute la Roma
Sergio Mattarella. FOTO: Francesco Fotia / Avalon / Profimedia

Criticile lui Elon Musk la adresa judecătorilor italieni au fost aplaudate de membri ai guvernului de la Roma, dar președintele țării a intervenit imediat pentru a le respinge, scrie Reuters.

Președintele Sergio Mattarella i-a cerut miercuri lui Elon Musk să nu se amestece în afacerile italiene după ce miliardarul american a declarat că judecătorii de la Roma care blochează o inițiativă guvernamentală anti-imigrație ar trebui să fie demiși.

Declarația extrem de neobișnuită a șefului statului italian a venit pe fondul unei tensiuni crescânde între coaliția de guvernare și sistemul judiciar, care a atras atenția lui Musk, un prieten al prim-ministrei Giorgia Meloni, scrie Reuters.

„Acești judecători trebuie să plece”, a scris Musk marți pe X, referindu-se la un grup de magistrați de la Roma care au pus la îndoială legalitatea unei inițiative guvernamentale de reținere a solicitanților de azil în Albania – o măsură menită să descurajeze imigrația ilegală.

Decizia magistraților a avut drept efect aducerea în Italia a migranților trimiși în Albania și ar putea însemna chiar prăbușirea planului emblematic al lui Meloni de a stopa migrația.

Efectul Musk

Comentariul lui Musk a fost publicat miercuri pe primele pagini ale ziarelor italiene și a venit cu doar câteva ore înainte ca președintele ales al SUA, Donald Trump, să îi încredințeze un rol principal menit să creeze un guvern mai eficient în Statele Unite.

„Italia este o mare țară democratică și știe cum să aibă grijă de ea însăși”, a declarat Mattarella, care se află în mod constant în fruntea sondajelor de opinie, fiind cel mai respectat lider din Italia.

„Orice persoană trebuie să-i respecte suveranitatea și nu își poate asuma rolul de a-i da instrucțiuni, mai ales dacă, așa cum s-a anunțat, este pe cale să își asume un rol important de guvernare într-o țară prietenă și aliată”, a continuat președintele.

Nu a existat un comentariu imediat din partea lui Musk pe X, dar chiar în momentul în care declarația lui Mattarella a devenit publică, el a revenit la problema migrației, scriind: „Oamenii din Italia trăiesc într-o democrație sau o autocrație nealeasă ia deciziile?”.

În timp ce Meloni nu a făcut niciun comentariu cu privire la postările miliardarului, vicepremierul Matteo Salvini a salutat intervenția acestuia. „Elon Musk are dreptate”, a spus el marți pe X.

În schimb, opoziția socialistă italiană s-a întrebat de ce Meloni nu intervine să atace suveranitatea Italiei.

O decizie controversată

Controversa vizează o decizie din octombrie a Curții de Justiție a UE (CEJ), care a stabilit că nicio țară de origine a migranților nu poate fi considerată sigură, dacă măcar o parte din ea este periculoasă – o poziție care a pus sub semnul întrebării politica Italiei de a încerca să repatrieze migranții fără acte.

Hotărârea CEJ se referea la un caz din Cehia, dar este valabilă pentru întreaga Uniune Europeană și a fost pronunțată în timp ce guvernul Meloni construia centre de detenție în Albania, însărcinate cu procesarea migranților prinși pe mare în timp ce încercau să ajungă în Italia.

Centrele au menirea de a accelera repatrierile, dar instanța de la Roma a declarat că acest lucru nu ar trebui să se întâmple înainte ca CEJ să ofere clarificări suplimentare.

Prin urmare, cele două grupuri mici de migranți duși în Albania în ultimele trei săptămâni – primele incluse în această schemă – au fost transferate aproape imediat în Italia, lăsând sistemul într-o situație juridică incertă.

Curtea Supremă a Italiei urmează să examineze legalitatea deciziei Tribunalului de la Roma la începutul lunii decembrie, însă ultimul cuvânt îl va avea probabil CEJ, susțin experții juridici.

Un oficial al CEJ a declarat miercuri că instanța cu sediul în Luxemburg ar putea avea nevoie de luni de zile pentru a clarifica dacă Italia poate repatria în mod legal migranții în țări pe care le consideră sigure, precum Egipt, Tunisia și Bangladesh.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro