Sari direct la conținut

Imagini din satelit arată că Rusia se teme de un atac cu drone asupra flotei sale din Marea Baltică, de Ziua Marinei

HotNews.ro
Nave rusesti parasind baza navala din Sankt Petersburg, Foto: Vladimir Drozdin / Alamy / Profimedia Images
Nave rusesti parasind baza navala din Sankt Petersburg, Foto: Vladimir Drozdin / Alamy / Profimedia Images

Imagini din satelit arată că autoritățile militare ruse au făcut pregătiri pentru a preîntâmpina un atac cu drone asupra flotei de la Marea Baltică în condițiile în care Rusia își va sărbători Ziua Marinei peste câteva zile, relatează Naval News.

Analiștii navali au descoperit pe baza mai multor fotografii făcute din satelit că navele rusești ancorate deja în Sankt Petersburg pe râul Neva în așteptarea evenimentului au fost dotate cu antene ale sistemului de bruiaj „Pole-21” dezvoltat de Rusia.

„Pole-21” este un sistem de război electronic care, potrivit surselor rusești, poate să bruieze o serie de sisteme de navigare prin satelit, printre care GPS-ul american, sistemul Galileo european și canalele Beidou ale Chinei.

Se zvonește de asemenea că acesta ar fi eficient împotriva sistemului Starlink al SpaceX, pe care armata ucraineană l-a folosit cu succes în timpul războiului pentru a-și coordona dronele. Forțele armate ucrainene afirmă că sistemul are o rază de cel puțin 25 de kilometri.

Sistemul a fost proiectat să protejeze diferite obiective, inclusiv unele strategice, de atacuri cu rachete, bombe ghidate și drone.

Analiștii de la Naval News notează că datele disponibile public ar trebui luate cu o notă de scepticism, fără a menționa explicit că Rusia de regulă exagerează capabilitățile armelor sale, după cum a arătat războiul declanșat de Vladimir Putin anul trecut.

„Cu toate acestea, nu există dubiu că sistemele rusești de război electronic sunt capabile și sunt o cauză majoră pentru pierderile de drone ale Ucrainei. Instalarea sistemului Pole-21 la bordul navelor pentru paradă este prin urmare un element probabil de descurajare a oricăror tentative de a strica evenimentul cu o dronă explozivă”, notează Naval News.

„Cu toate acestea, nu există nicio garanție infailibilă și o amenințare cu dronă rămâne la un anumit nivel”, conchid analiștii navali.

De altfel, mai mulți oficiali ucraineni au admis chiar zilele trecute într-un interviu acordat CNN că Rusia a luat-o înaintea Ucrainei în ceea ce privește sistemele de război electronic.

Ucrainenii au atacat baza navală rusă din Crimeea anul trecut, de Ziua Marinei

Deși la începutul acestei săptămâni a avut loc un nou atac cu drone asupra Moscovei, nu este clar în ce măsură ucrainenii sau partizanii susținuți de acesta ar putea efectua și o lovitură asupra orașului Sankt Petersburg unde se află flota rusă din Marea Baltică, sau dacă o asemenea acțiune ar fi de interes pentru liderii de la Kiev.

Președintele rus Vladimir Putin participă de regulă în persoană la festivitățile de Ziua Marinei din Sankt Petersburg, orașul său natal.

Anul trecut Rusia a anulat festivitățile plănuite a avea loc la Sevastopol, baza navală a flotei sale din Marea Neagră, cu ocazia Zilei Marinei după ce sediul central al acesteia a fost ținta unui atac ucrainean cu drone.

Autoritățile ruse au declarat atunci că șase persoane au fost rănite în urma atacului.

Urmărește ultimele evoluții din a 520-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro