Importuri-record de electricitate în România / De ce unii producători reduc intenționat producția / Reacția ministrului Energiei
Importurile de electricitate ale României depășesc joi, pentru a doua zi consecutiv, pragul de 3.000 de MW, fiind aproape de capacitatea maximă pe care o are rețeaua transfrontalieră de transport. Aceasta în condițiile în care producția de energie regenerabilă este aproape inexistentă. O altă cauză a acestor importuri uriașe este faptul că unii producători preferă să reducă intenționat producția pentru a nu plăti prea mult pe piața de echilibrare, au explicat reprezentanții Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).
Ce înseamnă mai exact acest lucru: producătorii notifică anterior o anumită cantitate pe care estimează că o vor genera, apoi plătesc, pe piața de echilibrare, orice abatere în plus sau în minus de la prognoza lor inițială.
În ultima perioadă, pe piața de echilibrare prețurile au fost foarte mari, astfel încât orice dezechilibru este important.
„Unii producători ar putea genera mai multă electricitate într-un anumit moment, mai mult decât au anunțat, însă preferă să nu facă acest lucru întrucât vor plăti ulterior mai mult pe piața de echilibrare”, a afirmat Cristian Culea, membru în Comitetul director al AFEER.
A doua zi consecutivă de recorduri în ceea ce privește importurile de energie
România a importat joi dimineață, pentru a doua zi consecutiv, peste 3.000 de MW de electricitate, foarte aproape de limita maximă a capacității de interconectare pe care o are rețeaua de transport. Este pentru prima dată când importurile ajung atât de sus.
„În prezent, capacitatea disponibilă pentru schimburi transfrontaliere pe granițele României este de aproximativ 3.000 – 3.500 MW”, precizează Strategia Energetică a României.
La ora 10:40, consumul țării era de 8.657 MW, producția, de doar 5.610 MW, iar soldul import/export era de 3.046 MW în favoarea importurilor.
Aceasta pe fondul unei producții aproape inexistente de energie regenerabilă: doar 370 de MW eolieni și 130 de MW de energie fotovoltaică.
În primele nouă luni ale acestui an, România a importat cu 86% mai multă electricitate decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui raport al Transelectrica.
Consiliul Concurenței analizează ce se întâmplă pe piața de echilibrare
Începând din această vară, prețurile pe piața de echilibrare au crescut foarte mult, fiind chiar și de 30 ori mai mari decât pe celelalte piețe bursiere.
Piața de echilibrare, gestionată de Transelectrica, este de fapt o piață de reglaj, care asigură stabilitatea sistemului energetic național.
Principalii jucători de pe această piață sunt Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom.
Prețul energiei pe această piață a ajuns la un record de 68.000 de lei pe MWh la începutul lunii septembrie, potrivit Economica.net.
Consiliul Concurenței a demarat o analiză cu privire la prețurile mari din această perioadă de pe piața de echilibrare, care, potrivit Transelectrica, au un impact negativ semnificativ asupra facturilor plătite de consumatori.
„Este nevoie de mai multă concurență și transparență pe această piață”, a precizat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-o declarație transmisă la solicitarea HotNews.ro la mijlocul lunii septembrie.
UPDATE Ministrul Energiei reacționează: Putem importa mai puțin, dar ținem rezervele de apă și cărbune pentru lunile următoare
În urma acest articol, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis următorul punct de vedere:
- „1. Romania are o capacitate maxima de import de minim 3.500 MW. Se pot importa, în anumite situații, și 4.000MW.
- 2. Lipsa capacității de producție pentru acoperirea consumului este cauzată de lipsa investitiilor din ultimii 30 de ani. Lucrurile s-au schimbat masiv în ultimii doi ani, Ministerul Energiei a atras 14 miliarde de euro fonduri nerambursabile pentru investiții, la care se adaugă investiții private majore cum e cea de la Mintia 1.700 MW pe gaz. Dacă vrem să avem independență energetică, trebuie să avem grijă să rămânem în UE și să nu speriem investitorii.
- 3. Teoretic, am putea importa și acum mai puțin, o perioadă, adică să producem noi mai mult, dar suntem prudenți cu rezerva din lacurile de acumulare și cu rezerva de cărbune. Le ținem în caz ca în lunile următoare va fi mult mai frig, de exemplu, iar consumul mult mai mare, sau dacă se întâmplă alte evenimente neprevăzute”.
Sursa foto: Dreamstime