Sari direct la conținut

Consiliul Concurenței analizează prețul-record al energiei de pe piața de echilibrare

HotNews.ro
Prețul energiei, Foto: Pogonici | Dreamstime.com
Prețul energiei, Foto: Pogonici | Dreamstime.com

Consiliul Concurenței a demarat o analiză cu privire la prețurile mari din această perioadă de pe piața de echilibrare, care, potrivit Transelectrica, au un impact negativ semnificativ asupra facturilor plătite de consumatori. Este nevoie de mai multă concurență și transparență pe această piață, a precizat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-o declarație transmisă la solicitarea HotNews.ro.

Informația a fost publicată inițial de Libertatea.

  • „Analizăm ce se întâmplă pe piața de echilibrare a energiei electrice: verificăm dacă Hidroelectrica și-a îndeplinit angajamentele asumate în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața producerii și comercializării energiei electrice.
  • Angajamentele Hidroelectrica se referă la energia comercializată pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), dar comportamentul vizat avea impact și pe Piața de Echilibrare (PE).
  • În același timp, dacă există manipulări ale pieţei, va interveni ANRE, responsabilă în România de aplicarea REMIT, regulamentul european privind integritatea și transparența pieței angro de energie.
  • De altfel, ANRE a sancționat în acest an mai multe companii pentru manipularea pieței”, a afirmat Chirioiu.

El a adăugat că a trimis Guvernului, Ministerului Energiei și ANRE o serie de propuneri pentru îmbunătățirea funcționării pieței de echilibrare.

Piața de echilibrare, gestionată de Transelectrica, este de fapt o piață de reglaj, care asigură stabilitatea sistemului energetic național.

Principalii jucători de pe această piață sunt Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom.

Prețul energiei pe această piață a ajuns la un record de 68.000 de lei pe MWh la începutul lunii septembrie, potrivit Economica.net.

Chirițoiu: Este nevoie de mai multă transparență pe piața de echilibrare

  • „Pe termen scurt, considerăm că trebuie accelerate demersurile pentru calificarea unităților de producere a energiei electrice care pot participa la PE, ceea ce va echivala cu creșterea ofertei pe diferitele segmente de piață si va conduce la prețuri mai reduse pe PE.
  • De asemenea, credem ca este nevoie de mai multă transparență, în sensul în care Operatorul PE ar trebui să publice informații relevante cu privire la tranzacțiile realizate pe PE, dar cu anonimizarea companiilor, modul în care se realizează gestionarea dezechilibrelor, selectarea energiilor de reglaj, algoritmul de calcul al prețului de dezechilibru, precum și rapoarte periodice într-un spațiu dedicat, pentru a permite operatorilor sa anticipeze corect nevoile pieței”, a mai spus președintele Consiliului Concurenței.

O altă măsură pe termen scurt pe care a menționat-o se referă la stimularea tranzacționării continue pe piața intrazilnică, piață cuplată la nivel european și imediat anterioară pieței de echilibrare, mai ales în condițiile în care în iunie 2024 OPCOM a lansat mecanismul licitațiilor intrazilnice (IDA).

„Utilizarea judicioasă a piețelor anterioare permite ajustarea pozițiilor jucătorilor de pe piață, atenuează dezechilibrele, deci implicit reduce cantitățile de energie tranzacționate pe PE.

Astfel, folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a îmbunătăți funcționarea pieței de energie, având în vedere impactul asupra tuturor ramurilor din economia națională”, a completat Chirițoiu.

Un studiu al Transelectrica, citat de publicația e-nergia.ro în iulie, arăta că prețurile mari de pe piața de echilibrare au un impact negativ semnificativ asupra consumatorilor:

„În condițiile în care Piața de Echilibrare este o piață voluntară, achiziția energiei de echilibrare se realizează la preț marginal, nu există limite de preț și intervalul de decontare este de 15 minute, în lipsa unei flexibilități rezonabile a sistemului, aceasta devine o piață penalizatoare, cu prețuri de dezechilibru de peste 10.000 lei/MWh, adică de peste 20 de ori mai mari față de prețurile de închidere a Pieței pentru Ziua Următoare cuplată, cu impact semnificativ negativ asupra clienților, producători, consumatori, furnizori de energie electrică, operatorilor de rețele electrice, necesitatea integrării în sistem a surselor de stocare a energiei devine din ce în ce mai stringentă”.

INTERVIURILE HotNews.ro