Sari direct la conținut

Imunitatea la noul coronavirus ar putea dura doar șase luni – studiu

HotNews.ro
Teste rapide pentru depistarea coronavirusului, Foto: Profimedia Images /Ed Jones/AFP
Teste rapide pentru depistarea coronavirusului, Foto: Profimedia Images /Ed Jones/AFP

Imunitatea la noul coronavirus SARS-CoV-2 ar putea dura doar șase luni, arată un studiu realizat de Universitatea din Amsterdam, care pune sub semnul întrebării utilitatea introducerii așa-numitelor „pașapoarte de imunitate”. De fapt, nu există motive pentru a afirma cu certitudine că o persoană care a avut deja Covid-19 nu poate fi reinfectată, notează Euronews, citat de Rador.

Studiul a monitorizat zece persoane timp de 35 de ani pentru a determina nivelurile de anticorpi după infecția cauzată de oricare dintre cele patru coronavirusuri sezoniere umane. Bărbații, cu vârste cuprinse între 27 și 40 de ani, au fost testați la intervale de trei sau șase luni.

Cercetătorii au descoperit că „durata imunității protectoare la coronavirusuri” este „îngrijorător de scurtă”; oamenii de știință au observat „reinfecții frecvente la 12 luni de la contaminare și o reducere substanțială a nivelului de anticorpi la doar șase luni distanță”.

Cele patru tulpini de coronavirus uman sunt „diferite din punct de vedere biologic” și „au puține în comun, în afară de faptul că provoacă răceala comună”, au subliniat oamenii de știință.

„Cu toate acestea, toate par să inducă o imunitate pe termen scurt cu pierdere rapidă de anticorpi. Poate fi un numitor comun general pentru coronavirusurile umane. Dacă SARS-CoV-2 se va comporta ca un coronavirus sezonier, ne putem aștepta la o schemă similară”, spun aceștia într-un comunicat.

Oamenii de știință de la Universitatea din Amsterdam au pus astfel sub semnul întrebării ideea, propusă de unele guverne, de a introduce așa-numitele „pașapoarte de imunitate” pentru persoanele care au contractat Covid-19 și s-au vindecat. Acest lucru le-ar permite să călătorească, beneficiind de măsuri de distanțare socială.

„Deoarece imunitatea protectoare se poate pierde în termen de șase luni de la infecție, pare să fie foarte puțin probabilă posibilitatea obținerii imunității funcționale pentru infecția naturală”, scriu oamenii de știință.

Ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, a anunțat săptămâna trecută că guvernul de la Londra lucrează la un „sistem de certificate” pentru a permite persoanelor care s-au vindecat să reia anumite activități.

El a adăugat că testele de anticorpi care dau rezultate în 20 de minute sunt în fază experimentală în prezent pe 4.000 de pacienți și că, dacă sunt eficiente, ar putea fi lansate la nivel național.

„Știind că avem acești anticorpi ne va ajuta să înțelegem mai bine, în viitor, dacă avem un risc mai mic de a contracta coronavirusul, de a muri de coronavirus sau de a transmite coronavirusul”, a spus Hancock.

În Italia, a fost lansat luni un studiu la scară largă asupra răspândirii virusului, pentru a înțelege câte persoane din Peninsulă au dezvoltat anticorpi la noul coronavirus, chiar și în absența simptomelor.

Ministerul Sănătății și Crucea Roșie vor analiza probele de sânge a 150.000 de persoane din peste 2.000 de localități italiene în căutarea anticorpilor.

Persoanelor cu anticorpi li se va cere să se supună unui exudat nazal pentru a determina dacă sunt infectate cu coronavirus în acel moment și nivelul de infectare.

În prezent nu există nici un tratament pentru a combate pandemia care a provocat deja peste 345.000 de decese în întreaga lume.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până acum există zece vaccinuri candidate în fază de evaluare clinică și alte 114 în fază de evaluare preclinică. Universitatea din Oxford a anunțat săptămâna trecută că intră în faza a II-a a vaccinului, iar experimentul va viza peste 10.000 de persoane, adulți și copii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro