Sari direct la conținut

In apararea reputatiei judecatoarei Camelia Bogdan

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

CSM a respins cererea de apararea a reputatiei judecatoarei Camelia Bogdan, calcata in picioare de Antena 3 si de site-ul Lumea Justiei prin lungi campanii de linsaj. Dezgustator spectacolul jalnic oferit de mai multi membri CSM in timpul audierii judecatoarei. Retineti aceste nume: Mircea Aron, Horatiu Dumbrava, Adrian Bordea, Norel Popescu, Marius Tudose, in total 13 lasi. Acestia nu pot fi numiti magistrati dupa mizeria facuta joi unui coleg de-al lor supus unor atacuri incalificabile de ciomagarii lui Voiculescu numai pentru ca judecatorul a inteles sa-si faca datoria pana la capat.

  • UPDATE Vezi in text la finalul articolului cum a votat fiecare membru CSM in cazul cererii de aparare a reputatiei formulate de judecatoarea Camelia Bogddan

Toti acest barbati ridicoli n-au avut decenta s-o asculte pana la capat, sa-i respecte dreptul la aparare. Au intrerupt-o, au apostrofat-o, au luat-o peste picior, i-au pus intrebari vadit tendentioase, au jignit-o, au acuzat-o de vedetism, au sarit in sus ca arsi cand judecatoarea a cerut recuzarea a sase dintre membri CSM veniti sa-i judece cererea de apararea reputatiei. Si culmea culmilor, tocmai presedintele CSM, Mircea Aron, cel mai dezorientat magistrat ajuns sa conduca o institutie atat de importanta, sa gasit sa-i tipe in fata ca traieste intr-o lume paralela, in alta realitate.

N-am inteles cum a reusit Camelia Bogdan sa-si pastreze calmul si cumpatul pana la sfarsitul celei mai rusinoase sedinte CSM din cate am vazut in ultimii ani. Si sunt cativa ani buni de cand urmaresc activitatea justitiei din Romania. Sa ne intelegem: circul de prost gust l-au facut membri CSM chemati sa-i apere reputatia judecatoarei Bogdan, nu ea. Prin modul incalificabil cum au reactionat astazi in fata unui coleg de-al lor – victima unor borfasi – au stirbit in mod grav prestigiul de magistrat.

In urma unei farse de audieri, au decis in final ca este perfect normal ca un judecator sa fie terfelit seara de seara la Antena 3 in tandem cu un site toxic, sa fie acuzat ca executa comenzi, ca ia bani de la partea adversa sau ca isi incalca metodic atributiile de judecator impartial. Deci nimic din toate acestea nu afecteaza reputatia unui magistrat?

Incercati sa realizati ce inseamna off-side-ul in care s-a trezit judecatoarea Bogdan pentru sistemul de justitie, ce mesaj descurajant transmite CSM magistratilor din toata tara. Cine va mai avea curajul Cameliei Bogdan cand vede cum CSM-ul o lasa din brate in loc in momente dificile in loc sa-i apere prestigiul? Mai mult, ploua cu sesizari si autosesizari ale Inspectiei Judiciare. Exact ca in cazul politistilor care au avut curajul sa ancheteze moartea politistului Bogdan Gigina in dosarul Oprea. Tocmai cei care isi fac datoria cu mult curaj si determinare ajung anchetati, vanati si intimidati chiar de catre proprii colegi. Inadmisibil si revoltator! Ce precedent periculos! Nebunia asta trebuie cumva oprita.

Unde sunt asociatiile de magistrati care sar in sus la fiecare flecustet cand e vorba de servicii sau care si-au facut un titlu de glorie din aparea drepturilor si libertatilor civile? Unde sunt UNJR sau acei magistrati abonati la Antena 3, specialisti in teoria drepturilor omului? Nu li se pare suficient de grav ce i se intampla colegei lor, Camelia Bogdan? Ea nu are dreptul sa-i fie protejate drepturile, imaginea si reputatia profesionala? Cum de tac toti cu capul intre urechi cand un judecator onest si curajos este terfelit in presa controlata de puscariasi si batjocorit in sedinte de infierare la CSM, tocmai institutia chemata sa-l protejeze cumva de laturile varsate zilnic in capul lui? Cum de nu simt nevoia macar din punct de vedere uman sa-si manifeste solidaritatea, daca profesional nu le pasa ce se intampla?

Refuzul CSM de a-i apara reputatia incurajeaza in mod previzibil calaii Cameliei Bogdan sa continue atacurile si mai agresivi. Deja am vazut primele reactii la Antena 3, aproape ca o scot nebuna: „perceptiile Cameliei Bogdan sunt cu totul particulare, incepe lumea sa inteleaga cu ce personaj avem de-a face” etc. Cum e posibil asa ceva? Va fi festival in salonul lui Gadea si in celula lui Voiculescu in aceasta seara.

Mi s-a parut strigatoare la cer starea de neputinta si dezabuzare in care a fost adusa judecatoarea Camelia Bogdan. Aproape ca a capitulat in fata rinocerilor din propria breasla. A spus de cateva ori in timpul audierii ca se vede nevoita sa se adreseze in final Comisiei Europene prin MCV pentru a denunta presiunile la care este supus un judecator in Romania, precum si complicitatea institutiilor abilitate sa o protejeze. Acesta este un strigat de om disperat, lasat sa se lupte de unul singur cu un sistem monstruos de complicitati. Va dati seama, un judecator din Romania este in situatia de a nu mai gasi sprijin in breasla pentru a putea continua sa-si faca meseria. Iar CSM nu e chemat sa aplice amenzi sau alte actiuni, ci sa adopte o pozitie publica pe care oricum o ingora toata presa. Nici macar putinul asta n-au fost in stare sa-l faca. Scandalos.

M-am intrebat ce-a fost in capul celor 13 magistrati care au votat impotriva azi. Invidia profesionala in fata unui magistrat excelent pregatit? Invidia fata de curajul acestei femei? Complicitatile politice, legaturile subterane cu oamenii lui Voiculescu dornici de razbunare? La unii prostia? Ceva din toate astea a facut sa avem in CSM 13 tradatori ai profesiei de magistrat. Tot respectul fata de cei patru care au votat in apararea Cameliei Bogdan.

Judecatoarea trebuie aparata nu pentru ca urmareste pana in panzele albe recuperarea prejudiciului in dosarul Voiculescu, nu pentru ca are curajul sa faca sesizari penale impotriva ANAF si judecatorilor de la Tribunal investiti cu executarea sentintei, nu pentru ca satisface nevoia de dreptate intr-o tara condusa de borfasi, ci pentru ca este un simplu om, o mana de femeie calcata in picioare de ani de zile, dar care se incapataneaza sa reziste, aplicand legea ca la carte, cu o admirabila perseverenta. Acest judecator a judecat dosarul SOV pana in punctul in care nu mai putea fi trantit, astfel ca Vantu a fost condamnat la inchisoare. Pe scurt, a avut pe mana numai cazuri grele. De la SOV a si inceput sicanele, au pus-o de permanenta vreo jumatate de an la Tribunal, apoi au mutat-o dintr-o sectie in alta la Curtea de Apel.

Cat de bolnav a ajuns acest CSM sa lase un astfel de magistrat pe mana borfasilor? Aceasta este se numeste complicitate cu infractori dovediti din aceasta tara. Din acest motiv, magistratii care au votat impotriva apararii reputatiei profesionale a judecatoarei Camelia Bogdan trebuie cunoscuti, si expusi. Poate, candva, o sa le fie si lor rusine de ce au facut. Astazi s-au comportat ca si cum ar fi complicii borfasilor. Iar magistratii onesti din tara asta au toate motivele sa se solidarizeze cu un coleg aflat intr-un moment dificil, asta daca tin cu adevarat la independenta si la prestigiul meseriei lor. Nici societatea civila nu poate ramane impasibila in acest caz de rinocerizare in masa a unor institutii cheie din justitie.

PS: Acum se vede cel mai bine efectul deciziei Senatului condus de varful luptei anti-justitie, Calin Popescu Tariceanu, de a le acorda mai multor membri CSM (opt in total) mandate pline, si nu doar restul de mandat pe care au venit in Consiliu.Vezi detalii aici

PS 2: Votul din CSM in cazul cererii de aparare a reputatiei formulate de judectoarea Camelia Bogdan

Pentru

Oana Haineala

Livia Stanciu

Cristi Danilet

Lia Palade sau Alina Ghica (nu e clar)

Impotriva

Lia Palade sau Alina Ghica (nu e clar)

Mircea Bucurel Aron

Adrian Bordea

Marius Badea Tudose

Horatius Dumbrava

Alexandru Serban

Norel Popescu

Bogdan Gabor

Florentina Gavadia

Daniela Ciochina

Corina Dumitrescu

Gheorghe Muscalu

Bogdan Licu

Abtinere

Monalisa Neagoe

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a lipsit de la dezbaterile din CSM

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro