Încă două avioane F-16 pentru România. Începe formarea a celei de-a treia escadrile de luptă a Forțelor Aeriene / Câte avioane F-16 are România acum

Două aeronave F-16 Fighting Falcon, din cele 32 de astfel de aeronave achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat joi, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.
„Acestea vor intra în dotarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare din cadrul Bazei 57 Aeriene „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino”, de la Mihail Kogălniceanu”, anunță Ministerul Apărării.
Cele două noi avioane F-16 care vor face parte practic din cea de-a treia escadrilă de astfel de aparate de luptă vor opera momentan în cadrul bazei aeriene de la Câmpia Turzii până când lucrările de dezvoltare și extindere a bazei 57 Mihail Kogălniceanu vor fi finalizate.
„Noile aeronave se alătură celor deja aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române și vor contribui la consolidarea securității țării noastre prin executarea misiunilor de apărare a spațiului aerian național și aliat, atât în timp de pace, cât și în situații de criză, în cadrul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă națională și NATO”, transmite MApN.
Până acum au fost livrate 18 aeronave din contractul de 32 de aparate semnat cu Norvegia. Aeronavele, livrate în stare operațională, au resursa disponibilă care permite utilizarea lor pentru o perioadă de tranziție de minim 10 ani, până la trecerea către avioanele de generația a V-a.
Primele 16 aeronave din Norvegia alcătuiesc în prezent Escadrila 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii. Cele două aeronave aterizate joi în România, împreună cu restul de 14 aparate care ar urma să ajungă în țară până la final de an, vor intra în dotarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare de la Mihail Kogălniceanu.
Astfel, în acest moment, România operează 35 de avioane F-16 (primele 17 fiind cele din Portugalia, ce alcătuiesc escadrila de luptă de la baza aeriană 86 Borcea). Țara noastră va ajunge la final de an să se bazeze pe 49 de astfel de aparate de luptă.
Grație avioanelor F-16 intrate în uz treptat, începând din 2016, România a reușit să-și retragă de tot vechile avioane sovietice MiG-21 LanceR și să se bazeze pe mai noile aeronave occidentale pentru misiunile de apărare a spațiului aerian NATO.
Cum și de ce a ales România să cumpere avioane F-16 second-hand
România a ales la mijlocul anilor 2010 să achiziționeze avioane F-16 la mâna a doua ca o măsură de tranziție către avioane noi, de generația a cincea.
Cum avioanele de sorginte sovietice MiG-21 Lancer își epuizau practic resursa de viață, nevoia de a trece la aeronave mai noi și moderne era urgentă, însă un program prin care să trecem direct la avioane de generația a cincea F-35 era prea devreme de implementat, ar fi fost prea scump și complicat și ar fi durat prea mult până să se concretizeze în aeronave livrate și operaționale.
În 2014, România a semnat un contract cu Portugalia pentru 12 aeronave F-16 block 15, avioane care au trecut apoi printr-un program de modernizare de tipul MLU (Mid-Life Upgrade), iar primele aeronave au ajuns în țară în 2016.
Ulterior, România mai cumpăra din Portugalia încă 5 aeronave, formând o escadrilă de 17 aeronave la baza aeriană Fetești – Escadrila 53 Warhawks.
Toată achiziția a costat 630 de milioane de euro și a inclus modernizarea aeronavelor, sprijin logistic, precum și pregătirea personalului și antrenarea piloților.

F-urile României, mai vechi, dar modernizate pe parcurs
Deși avioanele cumpărate nu erau noi – fiind produse în anii 1980 majoritatea, ele mai aveau disponibilă aproape jumătate din resursa lor de viață și au trecut și printr-un proces de modernizare MLU (Mid-Life Upgrade) la standardul F-16 MLU Tape M5.2R, aducându-le în esență undeva la echivalentul unor avioane F-16 mult mai moderne (echivalentul block 40 cu unele elemente block 50/52).
Printre elementele cheie ale procesului de upgrade se numără: Motorizare F100-PW-220E – control digital; cabină standard F-16 C/D Block 50/52, compatibilă cu sistemele de vedere pe timp de noapte; două display-uri multifuncționale color; computer modular de misiune; radar de control al focului modernizat; sistem de navigație hibrid; sistem avansat de identificare amic-inamic IFF; sistem de management pentru război electronic; sistem de transmitere a datelor Link 16.
Pe lângă acestea, pachetul a inclus și integrarea altor dispozitive: SniperPod (container extern pentru cercetare și ochire) și JHMCS (Joint Helmet Mounted Cueing System – cască cu afișaj electronic) pentru folosirea lor cu rachetele de tip AIM-120C-7 AMRAAM și AIM-9 M și X Sidewinder (la fel, achiziționate de România).
În plus, aceste 17 avioane, precum și celelalte din programul românesc de F-16 vor mai fi modernizate mai departe pentru circa 280 de milioane de euro și vor fi aduse la standardul Tape M6.6.

Cele 32 de F-16 cumpărate din Norvegia acoperă perioada până vin primele F-35
În 2022 România a semnat un contract cu guvernul Norvegian pe circa 400 de milioane de euro pentru a achiziționa 32 de avioane F-16 pe care țara nordică le decomisiona pentru că le înlocuia cu avioane F-35 ce tocmai intrau în dotare. Până în prezent nouă astfel de aeronave au fost livrate și au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române.
Avioanele, deși și ele destul de vechi, au în continuare o resursă de zbor de circa 2-3.000 de ore, ceea ce le va permite să rămână în uz până când România va trece treptat la F-35.
Cele 32 de avioane F-16 din Norvegia au trecut și ele printr-un program de modernizare MLU și sunt în prezent la standardul Tape M6.5.2, fiind planificate să fie modernizate și mai departe până la standardul Tape M6.6.
Contractul cu Norvegia include și piese de schimb, motoare de rezervă, precum și sprijin logistic.
România trece la avioane F-35. Cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei
România a semnat la finalul anului 2024 contractul cu SUA pentru primele 32 de avioane F-35, din totalul de 48 de aparate pe care intenționează să le cumpere.
Achiziția celor 32 de avioane F-35, așa cum a fost aprobată de Parlament, va costa 6,5 miliarde de dolari și va presupune, dincolo de aeronavele propriu-zise și piese de schimb, motoare de rezervă, sprijin logistic, pregătirea personalului și antrenamentul primilor piloți, dar și muniție.
Cele 32 de aeronave stealth sunt așteptate să intre în operarea Forțelor Aeriene Române în jurul anului 2030 și să formeze două escadrile care vor înlocui din avioanele F-16 cele mai vechi din dotare.
A doua etapă a programului F-35 care presupune achiziția a încă 12 avioane încă nu a fost detaliată, dar planificarea generală presupune ca undeva la orizontul anilor 2040 România să opereze 48 de aeronave de generația a cincea F-35.
