Inca o dovada in Afacerea Guvernului Nastase – Euromedic
Afacerea Euromedic, prin care Guvernul Nastase a obligat CNAS sa plateasca unei firme servicii promise, dar neefectuate, s-a nascut fiindca ar fi existat un precedent la Cluj, sustine fostul ministru, Daniela Bartos. Inexact.
„Cotidianul” a aratat ieri ca, in 2001, autoritatile romane au parafat o intelegere pe cinci ani cu Euromedic, pe baza careia statul cumpara servicii medicale (investigatii de tip radiografii, ecografii sau mamografii) pentru 3 milioane de dolari anual.
Decontarea sumei nu era conditionata de efectuarea unui anumit numar de servicii medicale, astfel ca Euromedic a primit 3 milioane de dolari pe an pentru fiecare dintre cele patru centre ale sale, indiferent ca facea 6.000 sau 60.000 de investigatii pe an.
Daniela Bartos a motivat astfel modificarea primelor acte normative: „Initiativa hotaririi de Guvern a plecat pentru ca exista un centru similar la Cluj si era aproape gata cel de la Arad. Erau destul de anxiosi, voiau sa fie repede facuta. Cel mai insistent era un doctor Marinescu, care reprezenta pe Euromedic si care facea lobby sa se faca mai repede hotarirea si ordinul”.
Clujul, doar un pretext
Numai ca centrul de la Cluj a fost folosit doar ca pretext. Atit conducerea centrului AsRoMedica din Cluj, cit si functionarii de la CAJS Cluj ne-au povestit ca laboratorul a lucrat multi ani, din 1995, doar in sistem privat. Cu alte cuvinte, pacientii isi plateau singuri fiecare analiza.
Intre 2002 si 2003, AsRoMedica a avut citeva contracte cu spitalele din Ardeal, care ii decontau atitea investigatii citi pacienti trimiteau la Cluj.
In acest timp, contractele incheiate si legislatia modificata permitea centrului Euromedic din Arad sa primeasca sume fixe, de 3 milioane de dolari pe an, indiferent cite analize efectuau.
Abia in 2004, Centrul de diagnostic de la Cluj a incheiat contract cu Casa Cluj pe suma fixa, aceasta fiind de 19,05 miliarde de lei, aproximativ 500.000 de dolari, suma conditionata, insa, de un numar fix de investigatii. Asadar, explicatiile ex-ministrului Daniela Bartos nu stau in picioare.
Autoritatile si sindicatele reactioneaza
Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, ne-a declarat ieri ca, incepind cu anul 2005, investigatiile de acest tip se vor deconta doar la bucata, pe baza de tarif pe serviciu, lucru stipulat in noul contract-cadru. „Va exista o suma fixa mult mai mica, al carei rol va fi de a limita cheltuielile. La ideea de suma fixa nu putem renunta, pentru ca a fost impusa de legislatia adoptata de fostul Guvern.
Saptamina viitoare vom avea discutii cu cei de la Euromedic, pentru a-i informa despre aceste modificari”, a declarat Mircea Cinteza.
Camera Federativa a Medicilor si Sindicatul Medicilor din Romania au solicitat revizuirea contractelor cu Euromedic si au cerut PNA „sa cerceteze demersurile intreprinse de membrii fostului Guvern pentru a crea coridor favorabil acestui contract prin care s-au risipit si se vor mai risipi banii asiguratilor”.
Deputatul Sorin Paveliu a spus ca va supune acest contract discutiei plenului Camerei Deputatilor, peste citeva zile, intrucit il considera „un caz de coruptie institutionalizata”.