Sari direct la conținut

Inca un parlamentar a fost surprins votand in locul colegilor

HotNews.ro

Liliana Tomoioaga (PSD), senatorul care a preluat mandatul inceput de George Maior, a recunoscut joi ca a votat in locul a doi colegi, dar nu va fi sanctionata in nici un fel de conducerea institutiei. Tomoioaga si-a justificat gestul printr-o presupusa procura scrisa pe care ar avea-o din partea celor doi colegi, ignorand regulamentul intern care-i interzice o astfel de practica.

Cu toate acestea, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca nu o va sanctiona pentru ca si-a inceput mandatul abia in urma cu o saptamana.

Dupa ce, in sesiunea trecuta, liberala Norica Nicolai a fost in centrul unui scandal legat de votul exercitat de o persoana straina, la sedinta de joi dimineata, proaspatul senator PSD Liliana Tomoioaga a votat in locul a doi colegi. Tomoiaga a fost surprinsa de jurnalisti butonand la aparatele de vot din prejma bancii sale chiar la o lege organica.

Din cauza absenteismului in masa, Senatul n-a reusit sa voteze in ultima luna nici o lege organica. Joi, insa, in momentul in care s-a supus la vot legea organica privind interventiile active in atmosfera, Lilian Tomoiaga, de profesie cercetator stiintific la Statiunea de cercetare viticola Blaj, a sarit ca arsa si a inceput sa voteze la aparatele colegilor absenti.

Pe acelasi rand pe care se afla Tomoioaga stau si senatorii Ion Toma, Traian Novolan, Cristian Diaconescu si Serban Nicolae. Cum ultimii doi au lipsit toata ziua, singurele cartele care se aflau in aparatele de vot erau ale lui Novolan si Toma.

Surprinsa de presa Liliana Tomoiaga s-a revoltat la auzul criticilor: „Aici nu suntem la judecata”, a afirmat ea in fata ziaristilor. La insistentele acestora, senatorul a explicat, in fuga, pe scari, ca a primit procura de la trei senatori sa voteze pentru ei.”Am primit un acord scris al colegilor sa votez pentru ei, o sa vi-l arat”, a aruncat peste umar Tomoiaga.

Senatorul PSD a explicat ca isi dorea foarte mult sa treaca aceasta lege datorita profesiei pe care o are.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca actiunea colegei sale nu va fi sanctionata. „Trebuie sa-i dam circumstante atenuante doamnei senator pentru ca a venit numai de o saptamana. Va trebui sa o instruim in primul rand sa citeasca regulamentul si legea privind statutul senatorilor si deputatilor”, este de parere Vacaroiu.

Regulamentele de organizare ale celor doua camere ale Parlamentului nu fac insa nici un fel de referire la circumstantele atenunate de care ar putea beneficia o persoana aflat in aceasta situatie.

Articolul 131 din Regulamentul Senatului face referice insa la cartela de vot despre care spune sec ca „este netransmisibila”, ceea ce presupune ca votul nu poate fi exercitat sub nici o forma prin reprezentant.

Acelasi document prevede faptul ca nerespectarea sa constituie abatere disciplinara care se sanctioneaza cu atentionare, chemare la ordine, retragerea cuvantului, indepartarea din sala pe durata sedintei sau avertisment public scris.

Greseli „istorice”

Situatia de joi din plenul Senatului nu este prima de aceasta factura. Scandalul in care a fost implicata Norica Nicolai si nepoata sa, desi intens mediatizat de presa, s-a incheiat fara sanctiuni.

Presedintele Senatului a recunoscut ca nu este prima oara cand un senator voteaza in locul colegilor. „Pe timpul parintelui Tatu, acum 7-8 ani de zile, se practica intens acest obiciei. Acesta avea un baston si avea o dexteritate nemaipomenita,” a explicat razand Vacaroiu.

„Exista aceasta obisnuinta a colegilor de-a veni in sala cinci minute si apoi pleaca la o cafea sau un ceai pentru 10-15 minute. Iar vin in sala, apoi ii mai cheama cineva afara si lasa cartele de vot in aparat”, a incercat el sa-si scuze colegii.

Blocajul absentelor

In prezent Senatul se afla intr-un blocaj parlamentar din cauza senatorilor care chiulesc de la sedinte. Cu toate ca atat Calin Popescu Tariceanu, cat si Nicolae Vacaroiu au incercat sa mobilizeze parlamentarii pentru a fi prezenti la lucrarile plenului, de aproximativ o luna nici o lege organica nu a putut fi adoptata.

Acest gen de act normativ are nevoie de aprobarea a jumatate din numarul total al senatorilor.

Vacaroiu a propus chiar un program special pentru votul legilor organice, pentru care era alocata cate o zi la fiecare doua saptamani, insa nici asta nu a dat rezultate. Pana si sedinta Guvernului a fost mutata de joi pe miercuri, pentru ca ministrii care sunt au si un mandat in Parlament sa fie prezenti joi la adoptarea legiilor organice, dar tot fara rezultat.

La sedinta de joi au fost prezenti doar 70 din cei 137 de senatori.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro