Sari direct la conținut

Incendiul de la Ferma Dacilor: Cornel Dinicu a fost arestat preventiv. Ceilalţi doi administratori, plasați în arest la domiciliu

HotNews.ro
Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, retinut, Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, retinut, Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Magistraţii Judecătoriei Ploieşti au admis propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova pe numele controversatului om de afaceri Cornel Dinicu, cel care înfiinţase şi care administra, în fapt, complexul turistic Ferma Dacilor din Tohani. Ceilalţi doi inculpaţi au primit mandate de arest la domiciliu în dosarul în care cei trei sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi de distrugere din culpă, în cazul incendiului din 26 decembrie care a mistuit pensiunea și în care au murit opt oameni.

Reprezentanţi ai Parchetului au declarat, pentru agenția News.ro, că magistraţii Judecătoriei Ploieşti au emis, miercuri seară, mandat de arestare preventivă pe numele lui Cornel Dinicu. Administratorii din documente ai pensiunii de la Tohani, Adrian Vitomir Ristin şi Adelina Elena Ilie, au primit mandate de arestare la domiciliu.

Decizia Judecătoriei Ploieşti nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 48 de ore.

  • „Admite în parte propunerea de arestare preventivă formulată la data de 03 Ianuarie 2024 de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova în dosarul de urmărire penală nr. 393/P/2023 cu privire la inculpatul Dinicu Cornel. (…) Dispune arestarea preventivă a inculpatului Dinicu Cornel pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 03.01.2024 şi până la data de 01.02.2024, inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului Dinicu Cornel. (…) Dispune luarea măsurii arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând din data de 03.01.2024 şi până la data de 01.02.2024, inclusiv, faţă de inculpatul Ristin Vitomir Adrian. (…) Dispune luarea măsurii arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând din data de 03.01.2024 şi până la data de 01.02.2024, inclusiv, faţă de inculpata Ilie Adelina Elena”, se arată în soluţia Judecătoriei Ploieşti, publicată pe portalul instanţelor de judecată miercuri seară.
  • Conform deciziei judecătorilor, cei doi inculpaţi care se vor afla în arest la domiciliu au obligaţia să se prezinte în faţa organului de urmărire penală şi a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele vătămate sau membrii familiilor acestora şi ale victimelor decedate, cu ceilalţi doi inculpaţi şi nici cu martorii şi experţii desemnaţi în cauză.
  • În cazul ambilor inculpaţi aflaţi în arest la domiciliu, Poliţia oraşului Mizil, sub coordonarea Biroului Supravegheri Judiciare din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Prahova, este desemnată să supravegheze respectarea măsurii arestului la domiciliu şi a obligaţiilor stabilite de completul de judecată.

Decizia magistraţilor a fost luată în urma unei înfăţişări care a durat câteva ore. Cei trei inculpaţi – Cornel Dinicu, Adrian Vitomir Ristin şi Adelina Elena Ilie – care fuseseră reţinuţi, marţi seară, au fost scoşi din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, iar miercuri au fost duşi din nou la audieri, înainte de formularea propunerii de arestare preventivă.

Alte trei persoane fizice au fost audiate în dosar, fiind urmărite penal pentru fals intelectual şi abuz în serviciu în formă continuată. Este vorba despre fostul primar al comunei Gura Vadului Constantin Lungu, actualul primar, Nicolae Marius Sora, şi o funcţionară de la serviciul de urbanism din Primăria Gura Vadului. După audierile care au avut loc marţi seară, cei trei au plecat fără a se fi luat vreo măsură preventivă în ceea ce îi priveşte. Aceştia sunt acuzaţi că, în condiţiile în care construcţiile din componenţa Fermei Dacilor au fost ridicate, în perioada anilor 2013-2014, fără autorizaţie de construcţie, în anul 2020 au emis un certificat de atestare a edificării/extinderii construcţiei, ”atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului”.

Pensiunea „a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a legii”

Parchetul Tribunalului Prahova a anunțat, marți după-amiază:

  • În dosarul privind incendiul de la Complexul turistic „Ferma Dacilor” din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, județul Prahova, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană juridică și față de trei persoane fizice, administratori statutari sau în fapt ai societății comerciale, pentru infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
  • Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat suspiciunea că, în perioada 2016 – 26.12.2023, în realizarea obiectului de activitate și în interesul societății comerciale, ca urmare a demersurilor factorilor decizionali din structura de conducere (respectiv a administratorului statutar și a celor doi administratori în fapt), firma a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea activității de „cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, desfășurate la sediul social din comuna Gura Vadului, sat Tohani.
  • Astfel, construcția corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie și spații de cazare la parter și mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obținerea avizelor și autorizației de construire.
  • Totodată, demersurile și măsurile dispuse pentru „intrarea în legalitate” au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și ale Legii privind calitatea în construcții.
  • Unitatea turistică a funcționat cu încălcarea prevederilor Legii privind apărarea împotriva incendiilor, pentru aprobarea categoriilor de construcții care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu și a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obținerea avizelor și a autorizațiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru funcționarea corespunzătoare și fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu.

„Sursa probabilă a incendiului, „efectul termic al curentului electric”

  • Situația a creat premisele izbucnirii și propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 05:45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului și la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind „efectul termic al curentului electric”.

Acuzațiile aduse de procurori primarului și fostului primar din Gura Vadului

Procurorii au decis începerea urmăririi penale și față de alte trei persoane fizice, după cum urmează:

  • „ 1) Cu privire la una dintre aceste persoane, pentru fals intelectual în formă continuată – două acte materiale și abuz în serviciu în formă continuată
  • La datele de 16.06.2020 și 29.09.2020, în calitate de funcționar public – primar al comunei Gura Vadului, împreună cu un alt funcționar public din cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, a emis două certificate de atestare a edificării/extinderii construcției, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, omițând să verifice îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege.
  • Funcționarul public și-a îndeplinit defectuos îndatoririle de serviciu, cauzând o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condițiilor de siguranță a construcțiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menționată anterior, precum și a drepturilor fundamentale la integritate corporală și viață.
  • 2) Cu privire la o altă persoană, pentru fals intelectual și abuz în serviciu. La data de 11.11.2020, în calitate de funcționar public – primar al comunei Gura Vadului, împreună cu funcționarul public din cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, a emis un certificat de atestare a edificării/extinderii construcției, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului. Astfel, s-a omis verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, precum și a condițiilor cumulative din legea privind calitatea în construcții.
  • Prin îndeplinirea defectuoasă a îndatoririlor de serviciu de către suspect, s-a cauzat o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condițiilor de siguranță a construcțiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menționată anterior, precum și a drepturilor fundamentale la integritate corporală și viață.
  • Cea de a treia persoană este urmărită penal pentru fals intelectual în formă continuată – trei acte materiale și abuz în serviciu în formă continuată – trei acte materiale.
  • La datele de 26.06.2020, 29.09.2020 și 11.11.2020, în calitate de funcționar public în cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, împreună cu cele două persoane care au îndeplinit, succesiv, funcția de primar al comunei Gura Vadului, a emis două, respectiv un certificat de atestare a edificării/extinderii construcției, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului.
  • Funcționarul public a omis să verifice îndeplinirea condițiilor legale menționate mai sus, îndeplinindu-și defectuos îndatoririle de serviciu și cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condițiilor de siguranță a construcțiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menționată anterior, precum și a drepturilor fundamentale la integritate corporală și viață”.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro