Incendiul de la Institutul Matei Balș: Prefectul Capitalei: Pavilionul în care a izbucnit focul fusese renovat recent
- Redactia Hotnews
Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, spune că pavilionul de la Institutul Matei Balș în care au murit 4 pacienți fusese renovat recent, „după toate standardele cerute”.
- „Ştiu că acel pavilion la care s-a produs incendiul este recent renovat şi era renovat după toate standardele cerute. Din informaţiile pe care le-am obţinut la faţa locului în acel pavilion nu erau probleme de încălzire.
- Din fericire, sistemele anti-incendiu au funcţionat şi în momentul în care s-a declanşat incendiul instalaţia electrică şi instalaţia de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat şi în felul acesta s-a putut evita o tragedie de şi mai mari proporţii.
- În urma renovării pavilionului toate sistemele au fost schimbate şi erau după standardele cerute de normele în vigoare”, a declarat Berbeceanu, la Digi 24.
Prefectul, care a fost la fața locului, mai spune că a observat o organizare impecabilă a personalului medical, după producerea incendiului: „Când am ajuns, incendiul era deja lichidat, se proceda la evacuarea şi relocarea pacienţilor din pavilionul afectat. O organizare impecabilă din punctul meu vedere, dincolo de faptul că s-a produs o nenorocire, o dedicare totală a personalului medical de la Matei Balş. Vreau să reamintim tuturor că echipa medicală de la Matei Balş de un an de zile lucrează la foc continuu, într-un stres incredibil, o dedicare totală pentru pacienţi”.
Cauza cea mai probabilă a incendiului declanșat vineri dimineață la Institutul Matei Balș, despre care se vorbește tot mai insistent în spital, este un scurtcircuit care a pornit de la o sursă de încălzire – o aerotermă sau un reșou electric, au declarat pentru HotNews.ro surse din spital. Șocul este cu atât mai mare cu cât Institutul Matei Balș este cel mai modern spital de boli infecțioase din România, însă în ultima perioadă a avut frecvent probleme cu sistemul centralizat de încălzire, la care este conectat: la fel ca mulți alți locuitori ai Capitalei, și pacienții de la Matei Balș au rămas în frig și fără apă caldă.
În cazul în care această variantă se va confirma în urma anchetei oficiale, situația este complet diferită față de incendiul care a distrus, în noiembrie anul trecut, secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț, unde a fost vorba despre o defecțiune la instalațiile medicale din secția de Terapie Intensivă, improvizate chiar în ziua incendiului, când pacienții fuseseră mutați de pe un etaj pe altul.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, cel care a fost timp de 19 ani managerul spitalului și a demisionat acum o lună, după ce a fost ales senator din partea PSD, a declarat vineri dimineață că avizele Institutului Matei Balş „sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie”.