Sari direct la conținut

Incredibilul șir de greșeli făcute de spionii ruși: De la mașini înmatriculate pe adresa GRU până la păstrarea bonului de la taxiul care i-a dus de la sediu la aeroport

HotNews.ro
Boshirov si Petrov, Foto: Captura RT
Boshirov si Petrov, Foto: Captura RT

Ultima lună va rămâne probabil ca una dintre cele mai penibile perioade din istoria spionajului militar rusesc, scrieGuardian, care prezintă o listă lungă de greșeli prostești făcute de ”acoperiții” Moscovei. În cele 30 de zile de când Theresa May a dezvăluit identitățile suspecților din atacul de la Salisbury, misteriosul serviciu GRU al armatei ruse a fost ținta unei serii de dezvăluiri făcute de servicii secrete rivale, dar și de jurnaliști și experți online.

În ciuda tentativelor de a se proteja de ochii publicului, GRU a fost ”disecat” fără milă.

Acest serviciu secret și-a făcut până acum o reputație din îndrăzneala cu care opera, reputație întărită de afilierea cu unități de comando din forțele speciale și cu agenți cu experiență reală de luptă. Dar,trimițând în Olanda agențicare puteau fi deconspirați ca agenți GRU doar printr-o simplă căutare pe Google, agenția apare ca fiind nesăbuită și prostesc de neglijentă.

Unul dintre acești agenți înmatriculase cinci mașini folosind o adresă din nord-vestul Moscovei cunoscută drept Acvariul, școala GRU pentru atașați militari și spioni de elită. Potrivit datelor disponibile online – care nu sunt oficiale dar pot fi accesate de oricine prin Google – el a condus, printre altele, o Honda Civic și o Alfa Romeo.

În caz că adresa nu era de ajuns, el a dat și numărul de telefon de la Academia Militaro-Diplomatică, comentează Guardian.

Adică aceeași școală undeAnatoliy Chepiga, colonelul russuspectat de atacul din Salisbury, și-a terminat studiile. Viktor Suvorov, un agent GRU fugit în Occident, a spus că academia era atât de secretă că cetățenii sovietici puteau ajunge la închisoare dacă îi dezvăluiau existența.

Datorită internetului, acum este mult mai greu de ascuns așa ceva. Dar GRU se comportă de parcă nu îi pasă. Iar mulți dintre spioni pot fi descoperiți online. De exemplu, unul dintre ei, presupus specialist în hacking, pare că și-a creat un profil pe un site de matrimoniale.

Altul juca pentru o echipă de fotbal de amatori din Moscova ”cunoscută drept formația serviciilor de securitate”, a declarat un actual jucător pentruMoscow Times. ”Aproape toți lucrează pentru o agenție de informații”, a adăugat acesta. Numele jucătorilor sunt disponibile online.

Rușii susțin că investigațiile sunt fabricate și că cei care fac investigații colaborează cu spionajul occidental. Dar mai toate dovezile care deconspiră spionii sunt deja publice, cu dată și loc, pe rețelele de socializare.

Telenovela a început după anunțul lui May de săptămâna trecută, în momentul în care Vladimir Putin a ordonat ca cei doi suspecți din Salisbury să apară la televiziune. Acolo, ei au bâlbâit o poveste ciudată, spunând că au vizitat Salisbury de două ori pentru a vedea catedrala, iar editorul televiziunii de stat a sugerat că ar fi homosexuali.

Nimic n-a ajutat. Unul dintre ei a fost deconspirat drept colonel GRU după investigații care au scos la suprafață fotografii din perioada când era în armată și după simple căutări într-o bază de date privind pașapoartele rusești disponibilă online.

Mai mult, cercetătorii de la Bellingcat și Insider au observat că celor doi aveaupașapoarte cu numere consecutiveemise de o unitate specială, ceea ce înseamnă că este ușor pentru oricine care caută în baza de date cu pașapoarte să-i găsească.

Apoi a venit bomba de joi: patru bărbați deconspirați de anchetatorii olandezi că au încercat să intre în sistemul informatic al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice și să aibă acces la investigația realizată de Malaezia privind doborârea zborului MH17 în Ucraina.

Presupușii spioni au fost prinși cărând destule telefoane pentru a umple un magazin de electronice. Mai mult, ca orice rus aflat într-o călătorie de afaceri, ei au păstrat bonul taxiului care i-a dus de la sediul GRU la aeroport, îi ironizează publicația britanică.

Rusia va nega public ultimele articole și devăluiri despre agenții GRU. Nu are altă alternativă. Dar faptul că au fost dezvăluite mai multe operațiuni europene consecutive ar trebui să ridice întrebarea dacă spionajul militar rusesc este intenționat atât este provocator sau dacă pur și simplu s-a dereglat de tot.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro