Sari direct la conținut

Indignare în Germania după ce protestatari „anti-măști” s-au comparat cu Anne Frank și alte victime ale naziștilor

HotNews.ro
Protest anti-masti Berlin, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Protest anti-masti Berlin, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministrul de externe german Heiko Maas i-a criticat dur pe protestatarii „anti-măști” care s-au comparat cu victimele nazismului, acuzându-i că trivializează Holocaustul și „batjocoresc” curajul demonstrat de rezistența anti-nazistă, relatează Euronews.

O protestatară tânără a declarat în timpul unui protest împotriva purtării măștilor de protecție ce a avut loc în orașul Hanovra că se simte ca „Sophie Scholl”, o studentă germană executată în 1943 pentru rolul ei în rezistența anti-nazistă.

Înregistrarea video cu discursul protestatarei a fost vizualizată de peste un milion de ori pe rețelele sociale, mulți utilizatori exprimându-și indignarea față de cuvintele acesteia.

„Oricine se compară astăzi cu Sophie Scholl sau Anne Frank este indiferent față de curajul de care a fost nevoie pentru a te opune naziștilor”, a scris la rândul său Heiko Maas pe Twitter.

„Acest lucru trivializează Holocaustul și arată o ignoranță istorică de nesuportat. Protestele corona nu sunt legate cu nimic de luptătorii din rezistență. Nimic!”, a adăugat ministrul german.

Înregistrarea video care s-a viralizat pe platformele social media arată un membru al forțelor de securitate întrerupând protestatara urcată pe o platformă și denunțându-i comentariile, afirmând că „minimalizează Holocaustul”.

„Nu lucru pentru securitate să aud asemenea aiureli”, a declarat acesta înainte să fie escortat de la fața locului.

Tânăra protestatară, care s-a prezentat drept Jana și a afirmat că are 22 de ani, a izbucnit în lacrimi și și-a lăsat jos microfonul înainte să părăsească scena.

Săptămâna trecută, o fetiță în vârstă de 11 ani s-a adresat demonstranților anti-măști din Karlsruhe, aceasta comparându-se cu Anne Frank deoarece a trebuit să își sărbătorească ziua de naștere fără invitați.

Anne Frank, al cărei jurnal scris în timp ce se ascundea în Olanda ocupată de naziști a fost citit de milioane de persoane, a murit în lagărul de concentrare Bergen-Belsen în 1945.

Comparația a provocat indignare, inclusiv poliția din Karlsruhe catalogând-o drept „nepotrivită și de prost gust”.

Restricțiile impuse pentru combaterea pandemiei de COVID-19 au provocat proteste majore în Germania, acestea atrăgând activiști ai stângii radicale, adepți ai teoriilor conspiraționiste și extremiști de dreapta.

Miercuri, poliția berlineză a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa câteva mii de protestatari, majoritatea fără măști de protecție.

Câteva sute de persoane s-au întrunit și duminică în capitala germană pentru un nou protest împotriva restricțiilor legate de COVID-19.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro