Sari direct la conținut

Infarctul miocardic. Cand inima cedeaza

MedLive.ro
Infarct, Foto: PhotoExpress
Infarct, Foto: PhotoExpress

„Tatal meu a suferit un infarct. S-a simtit rau, spunea ca il doare in piept, s-a albit la fata, simtea transpiratii reci, febra. Durerea din piept l-a lasat abia dupa vreo 20 de minute. La spital, diagnosticul a fost dur: infarct miocardic acut. Dupa o luna, a murit.” Orice durere puternica in piept aparuta spontan ce dureaza mai mult de 10-15 minute si care poate fi simtita in spate, brat, mana sau abdomen, poate semnala instalarea unui infarct miocardic, in special daca apare la un bolnav cu probleme cardiace, in principal cardiopatie ischemica. Am abordat patru aspecte ale infarctului miocardic cu dr. Lacramioara Petrescu, medic specialist cardiolog, deschise intr-un dialog cu cititorii MedLive.ro.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

Intr-un infarct miocardic acut, durerea poate fi atroce, comparabila cu o lovitura de pumnal in piept. Durerea este insotita in unele cazuri de greata, varsaturi si dureri abdominale. Mai rar, durerea poate fi perceputa doar ca o jena, o durere surda, iar in cazul batranilor sau a suferinzilor de diabet zaharat, aceasta poate lipsi, infarctul fiind depistat clar doar in urma unei electrocardiograme.

Infarctul miocardic ocupa un loc fruntas in topul cauzelor mortalitatii in lume. Statisticile din Romania in ceea ce priveste numarul suferinzilor de cardiopatie ischemica nu sunt foarte clare sau nu sunt de data recenta. In statisticile medicilor de familie de acum doi ani, existau circa un milion de bolnavi. Cat priveste numarul infarctelor, oficial se vorbea de circa 13.000 de infarcte pe an, insa cifra reala se situa in jur de 20.000.

Cum se manifesta un infarct miocardic, care sunt simptomele? (Mitica, cititor MedLive.ro)

Dr. Lacramioara Petrescu:Cea mai obisnuita forma de manifestare este reprezentata de durerea toracica, care poate iradia spre umar, baza gatului sau spate, dar uneori se poate manifesta prin lipsa de aer la efort sau tulburari de ritm. In infarctul miocardic, durerea este foarte intensa, de durata prelungita, peste 10-15 minute, si poate fi insotita de transpiratii si fenomene digestive: greturi, varsaturi, dureri epigastrice. In cazul aparitiei simptomelor mentionate, trebuie sa va adresati cat mai repede unui medic specialist. Din pacate, uneori, un infarct duce la decesul imediat (moartea subita).

Atentie: Tratamentul medical este obligatoriu dupa un infarct, insa nu ofera protectie 100% pentru evenimente cardiovasculare ulterioare.

Cum se deosebesc durerile normale de articulatii sau junghiuri in piept si umar de durerile cardiace? (Daniel, cititor MedLive.ro)

Dr. Lacramioara Petrescu: Durerile toracice pot fi manifestarea unei suferinte cardiace (cardiopatie ischemica), dar pot avea si cauze reumatologice, uneori chiar si digestive sau dezechilibre minerale. Durerile cardiace pot imbraca foarte multe forme, inclusiv la nivelul abdomenului superior. De aceea este recomandat ca, in cazul apartiei unor dureri toracice, sa va adresati unui medic pentru a stabili cauza acestora.

Am batai neregulate ale inimii, conform EKG; tatal meu a murit la varsta de 46 de ani in urma unui infarct. Ce trebuie sa fac pentru a ma proteja? (Mihai-Alin, cititor MedLive.ro)

Dr. Lacramioara Petrescu: Bataile neregulate ale inimii se incadreaza in diferite categorii, avand un pronostic diferit in functie de boala cardiaca de care sufera pacientul si de eventualii factori externi, care le pot precipita si care pot fi corectati. Este important sa efectuati un consult cardiologic, un set de analize uzuale. Daca ati avut o operatie pe cord, ar trebui reevaluate structura si functia inimii. Datorita antecedentelor familiale, prezentati, in plus, un risc crescut de cardiopatie ischemica.

Cu cativa ani in urma am primit un diagnostic de prolaps de valva mitrala. As dori sa stiu daca aceasta “boala” intra in categoria factorilor de risc pentru infarct (Manuela, cititor MedLive.ro)

Dr. Lacramioara Petrescu: Nu, prolapsul de valva mitrala nu constituie un factor de risc pentru infarct.

Cele mai importante simptome ale infarctului miocardic:

  • durerea in piept – care dureaza, de obicei, peste 10 minute;
  • ameteli;
  • respiratii scurte si frecvente ;
  • transpiratie;
  • batai de inima rapide sau neregulate;
  • greata sau voma.

Consecintele imediate ale infarctului:

  • Aritmii ventriculare.
  • Socul cardiogen (imposibilitatea inimii de a pompa sange).
  • Edemul pulmonar acut (inima nu mai poate pompa toata cantitatea de sange pe care o primeste; sangele ramane in plamani, care functioneaza din ce in ce mai greu).
  • Ruptura miocardului (cand infarctul este masiv si protejat deficitar).

Consecinte ulterioare (apar dupa circa o luna):

  • Dilatarea inimii.
  • Anevrismul cardiac.
  • Ruptura anevrismului.
  • Insuficienta cardiaca stanga.
  • Pericardita.

Citeste si Marea greseala a suferinzilor de cardiopatie ischemica este ca intrerup tratamentul atunci cand se simt mai bine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro