Sari direct la conținut

Inovatie si patrimoniu: Romania la Festivalul de Arhitectura din Londra

HotNews.ro

România este prezentă pentru a patra oară consecutiv la Festivalul de Arhitectură din Londra(LFA), cea mai amplă manifestare de gen din Marea Britanie, dedicată anual celor mai interesante proiecte internaţionale de arhitectură, design şi urbanism din peste 40 de ţări, informeaza comunicatul ICR Londra.

La această ediţie, participarea românească are două componente: proiectul de remodelare a Universităţii de Artă din Bucureşti, prezentat cu o machetă în expoziţia “Atlas of the Unbuilt World” de la Bartlett School of Architecture, desfăşurată între 7 şi 20 iunie, şi expoziţia „Arhitecţi români creatori de patrimoniu cultural naţional”, care se va deschide pe 10 iunie în galeria „Brâncuşi” de la ICR Londra.

Biroul de arhitectură ADN din Bucureşti prezintă în cadrul expoziţiei “Atlas of the Unbuilt World” macheta proiectului câştigător de extindere şi remodelare funcţională a Universităţii de Arte din capitală. Proiectul propune o rezolvare originală pentru clădirea Casei Scarlat-Ghica (1864), sediul uneia dintre instituţiile tradiţionale de educaţie ale capitalei şi un reper cu o istorie semnificativă a restaurării şi consolidării. Membrii biroului ADN sunt Andrei Şerbescu, Adrian Untaru şi Bogdan Brădăţeanu, specializaţi în proiecte rezidenţiale, publice şi de urbanism, cu numeroase participări în competiţii internaţionale. Expoziţia de la Bartlett School of Architecture este realizată de British Council, iar curatorul expoziţiei este Rob Gregory, director al Centrului de Arhitectură din Bristol şi editor al revistei „Architecture Review”.

Realizată de Cristina Olga Gociman şi Viorica Curea, expoziţia de la ICR Londra prezintă prin imagini şi text parcursul spaţiului construit românesc între 1869 şi 1989, incluzând creaţii de referinţă din aria Neoromânescului, Art-Deco-ului şi Modernismului românesc. Valoarea istorică, estetică şi culturală a acestui patrimoniu architectural este reflectată de nume precum Ion Mincu – creatorul stilului Neo-românesc, I.D. Berindei – promotorul tendinţelor romantice şi Art Nouveau, Horia Creangă şi Marcel Iancu – exponenţii arhitecturii moderniste, alături de G. M. Cantacuzino – autorul elegantelor vile Bellona şi Aviana de la Eforie, printre alte capodopere din centrul Bucureştiului. Expoziţia a deschis în 2012 Bienala Naţională de Arhitectură din Bucureşti, marcând 120 de ani de existenţă a Uniunii Arhitecţilor din România şi a educaţiei universitare de specialitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro