Sari direct la conținut

„Insinuări complet nefondate”, spune consilierul președintelui Andrzej Duda, după acuzațiile că Polonia a fost implicată în sabotarea gazoductului Nord Stream

HotNews.ro
nord stream, Foto: Danish Armed Forces / SWNS / SWNS / Profimedia
nord stream, Foto: Danish Armed Forces / SWNS / SWNS / Profimedia

Sugestiile conform cărora autoritățile ucrainene sprijinite de Polonia s-au aflat în spatele planificării și executării atacului de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream în 2022 sunt nefondate, a declarat duminică consilierul președintelui polonez, relatează Reuters.

Reacția vine după ce fostul șef al serviciilor secrete din Germania, August Hanning, a spus săptămâna aceasta că crede că au existat acorduri între președinții Poloniei și Ucrainei pentru a efectua atacul asupra Nord Stream.

„Sunt insinuări complet nefondate”, a spus Mieszko Pawlak, șeful biroului de politică internațională din biroul președintelui Andrzej Duda, întrebat de Polsat despre acuzații, a informat PAP Newswire.

Pawlak a spus că Hanning era în funcție când Gerhard Schroeder era cancelar german, iar pilonii Nord Stream 1 apăreau și „în calitate de șef al informațiilor a jucat cu siguranță un rol rușinos și important în investiție”.

Presa germană a raportat săptămâna aceasta că procurorii germani au identificat un instructor de scufundări ucrainean ca fiind suspect în actul de sabotaj al Nord Stream și au emis un mandat de arestare.

Polonia a primit mandatul, dar suspectul a părăsit țara, în timp ce Germania nu i-a inclus numele într-o bază de date cu persoane căutate, au declarat procurorii polonezi pentru Reuters.

Premierul polonez Donald Tusk nu a abordat direct acuzațiile de implicare a Poloniei.

Wall Street Journal a raportat joi că oameni de afaceri privați au finanțat sabotajul Nord Stream, supravegheat de un general de top din Ucraina. Ucraina neagă orice implicare.

INTERVIURILE HotNews.ro