„Trebuie spus clar că aceasta este o minciună”. Polonia reacționează în urma acuzațiilor privind implicarea în sabotarea gazoductului Nord Stream și arată spre Moscova
Viceprim-ministrul polonez a negat vineri implicarea țării sale în sabotarea conductelor de gaze Nord Stream din Marea Baltică în septembrie 2022, scrie AFP.
„Polonia nu a fost implicată în niciun fel. Trebuie spus clar că aceasta este o minciună”, a declarat ministrul Krzysztof Gawkowski, la postul de televiziune Polsat News.
Reacția lui Gawkowski a venit după ce fostul șef al serviciilor secrete germane August Hanning, care a deținut această funcție între 1998 și 2005, a acuzat Polonia că a colaborat cu Ucraina la sabotaj.
De asemenea, Kievul a negat ferm orice implicare.
„Se pare că a fost o echipă ucraineană cea care a acționat, conform rezultatelor anchetei”, a declarat Hanning, într-un interviu acordat cotidianului Die Welt.
„Este destul de evident că autoritățile poloneze au fost implicate”, a spus el, solicitând Germaniei să ceară despăgubiri din partea Kievului și Varșoviei.
Gawkowski a negat ferm acuzația.
„Cred că aceasta este dezinformarea rusă care rezonează prin cuvintele politicienilor germani”, a spus oficialul guvernamental polonez.
„Fie ei acționează sub influența” Moscovei, „fie sunt conștienți că acest lucru va duce la diviziuni între statele membre NATO”, a adăugat vicepremierul polonez, indicând spre Rusia ca un posibil autor al sabotajului.
„Sunt convins că nu există nicio dovadă a participării Poloniei la sabotarea Nord Stream”, a precizat el.
Procurorii polonezi au declarat miercuri pentru AFP că au primit un mandat de arestare emis de Berlin pe numele unui scafandru ucrainean cu reședința în Polonia, acuzat de implicare în explozii.
Dar Varșovia a transmis că acesta a părăsit țara înainte de a putea fi reținut.
Joi, Ucraina a afirmat că acuzația privind implicarea sa este „un nonsens absolut”, după un articol detaliat publicat în The Wall Street Journal.
Conductele gemene de gaz Nord Stream, care trec pe sub Marea Baltică, din Rusia spre Germania, au fost în centrul unor dezbateri aprinse după ce Moscova a invadat Ucraina, în februarie 2022.
În septembrie 2022, au fost descoperite mai multe scurgeri masive de gaze provenind din aceste conducte, iar institutele seismice au înregistrat explozii subacvatice înainte de apariția scurgerilor.