Institutii media din Iran promit 600.000 de dolari pentru asasinarea scriitorului Salman Rushdie
Patruzeci de instituţii media din Iran au contribuit cu fonduri pentru oferirea unei noi recompense de 600.000 de dolari în scopul asasinării scriitorului britanic de origine indiană Salman Rushdie, autorul cărţii „Versetele satanice”, informează ziarul The Independent.
Agentia semioficiala Fars, afiliata Gardienilor Revolutiei Islamice, a donat un miliard de riali (circa 30.000 de dolari) pentru recompensa, anunta Mediafax.
Anuntul institutiilor media de stat coincide cu aniversarea decretului islamic (fatwa) emis de ayatollahul Ruhollah Khomeini in cazul lui Salman Rushdie.
Ayatollahul Khomeini, primul lider suprem al Republicii Islamice Iran, a emis decretul islamic privind moartea lui Rushdie, acuzat de blasfemie, pe 15 februarie 1989, din cauza romanului „Versetele satanice”.
Decretul islamic recomanda asasinarea autorului cartii si a oricarei persoane implicate in publicare. Fondatorul Republicii islamice Iran le-a recomandat tuturor musulmanilor sa-i execute rapid pe autorul si pe editorii cartii, indiferent unde s-ar afla, pentru ca „nimeni sa nu mai indrazneasca sa ofenseze valorile sacre ale musulmanilor”. In septembrie 1998, autoritatile iraniene au promis ca nu se va aplica decretul, fara insa a-l anula.
Hitoshi Igarashi, traducatorul in limba japoneza al romanului, a fost injunghiat mortal, iar traducatorul italian Ettore Capriolo a supravietuit unui atac similar.
Salman Rushdie a stat ascuns multi ani din cauza amenintarilor si beneficiaza de protectie din partea serviciilor britanice.
Salman Rushdie este autorul a saisprezece carti, printre care „Copiii din miez de noapte”, roman castigator al Booker Prize, in 1981, al Booker of Bookers, in 1993, si, in 2008, al Best of Booker. „Ultimul suspin al Maurului” a castigat Whitbread Prize in 1995 si premiul Aristeion pentru literatura al Uniunii Europene. In 2007, Salman Rushdie a fost investit cu titlul de cavaler al Marii Britanii pentru servicii aduse literaturii. Este membru al Societatii Regale pentru Literatura si Comandor al Ordinului Artelor si Literelor. Publicarea „Versetelor satanice” a determinat nu doar condamnarea sa la moarte din partea ayatolahului Ruhollah Khomeini, ci si o lunga criza diplomatica intre Londra si Teheran.