Institutul pentru Politici Publice sustine ca un milion de romani aflati peste hotare nu vor putea vota
Institutul pentru Politici Publice (IPP) din Bucuresti trage un semnal de alarma cu privire la alegerile din 30 noiembrie. Din cei 18 milioane de romani cu drept de vot, cel putin 10% nu vor putea participa la alegeri. Este vorba de acei romani care nu se vor afla, la data alegerilor, in circumscriptia unde isi au domiciliul. Printre categoriile cele mai defavorizate sunt studentii, militarii si romanii aflati la munca peste hotare care nu si-au facut actele in statul-gazda. In strainatate, numarul celor care nu indeplinesc conditiile necesare pentru a se prezenta la urne este de circa un milion, dupa cum rezulta din estimarile IPP.
Elena Iorga, coordonator programe la I.P.P. explica pentru HotNews.ro de ce categoriile sus-mentionate de romani vor fi lipsite de dreptul lor constitutional de a vota:
„Actualele prevederi legale promovate de Guvern si votate de Parlament limiteaza dreptul fundamental de vot pentru toti romanii care, din motive obiective, nu se afla in localitatea de domiciliu in data de 30 noiembrie a.c. Printre ei, mentionam si cele cateva sute de mii de studenti, militari (majoritatea tineri, n.r.), precum si alte categorii de cetateni care detin viza de flotant in actele de identitate. Pe data de 3 noiembrie am facut un apel catre Guvernul roman pentru a modifica legislatia electorala, astfel incat, la alegerile parlamentare 2008, cetatenii romani ce detin viza de flotant sa poata vota in localitatea de resedinta. Conform legii actuale, ei sunt obligati sa calatoreasca in localitatea de domiciliu pentru a vota.”
Protestul studentilor romani de la Cambridge
„Din pacate, pana azi (13 noiembrie, n.r.) nu am primit niciun raspuns. Suntem deja la jumatatea campaniei si nu cred ca se va mai putea schimba ceva. Am fost contactati deja de mai multe asociatii de romani de peste hotare care au sustinut demersurile noastre, de exemplu Asociatia Studentilor Romani de la Cambridge. Studentii, atat cei in strainatate, cat si cei din centrele universitare, cum ar fi Bucurestiul, alcatuiesc una din categoriile cele mai defavorizate din punct de vedere electoral. Ca sa voteze, ei ar trebui sa se intoarca in orasele unde isi au domiciliul. Desigur, in aceleasi conditii se afla si militarii”, a declarat Iorga.
In ceea ce priveste romanii din strainatate, care ar fi cifra aproximativa a celor care nu vor putea vota?
„Estimam ca circa un milion de romani aflati peste hotare nu vor putea vota la alegerile din 30 noiembrie. Adica toti acei romani care au plecat in strainatate, dar nu si-au stabilit rezidenta in tarile respective. Solutia pentru a permite tuturor romanilor aflati in strainatate sa-si exercite dreptul lor constitutional ar fi fost simpla si a fost adoptata de multe state. Ma refer la introducerea votului prin corespondenta. Din pacate, acum nu cred ca mai este posibila remedierea situatiei actuale”, a precizat Elena Iorga.
Din statisticile IPP rezulta ca exista peste 2 milioane de romani care lucreaza sau studiaza in afara tarii. Dintre acestia, IPP estimeaza ca jumatate nu s-au inscris la Evidenta Populatiei in tara unde lucreaza. Iar pentru a vota la 30 noiembrie, este indispensabila inscrierea domiciliului in statul gazda.