Intalnirile muzicale internationale "George Enescu" la Palatul de Behague, Paris
Institutul Cultural Român de la Paris este partenerul Societății Muzicale Franceze « George Enescu » în deschiderea sezonului 2014/15 a bogatei sale serii muzicale găzduită de Sala Bizantină a Palatului de Behague, Reședința Ambasadorului României în Franța. Acest prim concert excepțional prezintă integralitatea operei vocale a lui George Enescu, interpretată de șase artiști care au onorat scene prestigioase din Franța și din străinătate.
Prin diversitatea mijloacelor folosite și o constantă înnoire a formei, opera vocală a lui George Enescu poartă emblema marilor maeștri. Compozițiile sale vocale și corale demonstrează o știință exactă care stă în spatele unei aparente simplități, cât și inovări formale care însoțesc o structură clasică, lirismul cel mai delicat, dar și forța dramatică cea mai directă. Paleta sonoră a lui Enescu este una dintre cele mai largi, abordând în egală măsură nota eroică sau pastorală.
Interpreții:
· Viorica CORTEZ, mezzo-soprano
· Leontina VADUVA, soprano
· Alina PAVALACHE, pianistă
· Sophie FOURNIER, mezzo-soprano
· Andreea SOARE, soprano
· Lionel PEINTRE, bariton-bas
· Axia MARINESCU, pianistă
Un nou talent:
· Valentina DASCALU, soprano
« Personalitatea lui George Enescu (1581-1955) îi conferă acestuia o singularitate universală. Rădăcinilor sale românești (muzica folclorică și liturgică), li se adaugă studiile sale de copil minune la Viena și la Paris, care îl plasează în inima Europei muzicale. Prolixitatea darurilor sale este surprinzătoare. Ca violonist, virtuozitatea sa celebră îl face să devină profesorul lui Menuhin. Ca pianist, este invidiat de Cortot pentru tehnica sa, iar Lipatti îl consideră părintele său spiritual. Ca dirijor, el este unul dintre posibilii succesori ai lui Toscanini la New York… Cu o puternică carismă și cu o memorie stupefiantă, el întrupează muzicianul desavârșit, « cel mai surprinzător geniu muzical de la Mozart încoace », așa cum a afirmat Pablo Casals.» (apu Alain Cophignon, din monografia lui George Enescu)
Scurtă biografie a interpreților:
Viorica Cortez
Mezzo soprano
Președinta Societății Muzicale Franceze « George Enescu », mezzo soprana româncă Viorica Cortez încântă publicul cu vocea sa adâncă și pasională. Ea seduce publicul celor mai mari scene ale lumii (Opera din Paris, Scala din Milano, Liceu și Barcelona), interpretând la fel de bine o pasionată Carmen alături de Placido Domingo, ca și o revoltată Marina în Boris Godunov.
Leontina Văduva
Soprano
Distinsă recent cu ordinul Chevalier des Arts et des lettres, soprana româncă, naturalizată cetățeană franceză, este laureata mai multor concursuri internaționale. De la apariția sa în Manon de Massenet la Teatrul Capitole din Toulouse, ea a cîntat sub bagheta celor mai mari dirijori si de asemenea pe scene mitice cum sun Scala sau Metropolitan de la New-York.
Alina Pavalache
Pianistă
Artistă franco-română, solistă și acompaniatoare, Alina Pavalache predă la Conservatorul rus « Serghei Rahmaninov » din Paris. Ea concertează în Franța și în numeroase alte țări (Germania, China, Tailanda…). Repertoriul său variază de la muzica barocă și concertele lui Mozart, Beethoven sau Liszt la compozitorii de azi. Începând cu 2006, ea este directoarea artistică a Întâlnirilor muzicale de la Magnoac (Hautes-Pyrénées).
Sophie Fournier
Mezzo-soprano
Sophie Fournier este laureata premiului I de opera al Conservatorului National Superior de Muzica din Paris. A cântat pe scena celor mai prestigioase teatre lirice (Paris, Montpellier, Lyon, Nisa, Lausanne, Geneva, Torino, etc.). In 1994, este finalista concursului Pavarotti din Filadelfia (Statele Unite).
Andreea Soare
Soprano
Andreea a debutat în lumea muzicii la vârsta de 7 ani, la vioară. Laureată a numeroase premii (Concursul internațional de la Clermont-Ferrand, Marele premiu al concursului internațional de muzică…), ea cântă în cadrul atelierului liric al Operei Naționale din Paris.
Lionel Peintre
Bariton
Lionel Peintre își împarte activitatea între operă, operetă, creație contemporană și recital, fiind autorul a numeroase creații. El face turnee la numeroase teatre franceze și străine (Grand Théâtre din Geneva, Opera Națională din Lyon, sub bagheta lui M.Plasson, Serge Baudo și mulți alții), colaborând cu marile nume ale scenei lirice contemporane.
Axia Marinescu
Pianistă
Laureată a numeroase concursuri internaționale din mai multe țări europene, Axia și-a făcut studiile la Conservatorul din Lausanne, ca și la Conservatorul Regal de la Bruxelles. În 2013, ea a fost prima artistă româncă invitată să concerteze la prestigioasa ceremonie a Legiunii de Onoare.
Valentina Dascalu
Soprano
Violonista româncă a obținut un master la Conservatorul Superior de la Paris și a câștigat medalia de argint la concursul Cheia de aur pentru cântec liric.
Întâlnirile Muzicale Internaționale « George Enescu » sunt organizate de Societatea Muzicală Franceză « George Enescu » și de Asociația Noesis, în parteneriat cu : Ambasada României în Franța, Institutul Cultural Român de la Paris, Delegația României la UNESCO, Conservatorul de Muzică « Claude Debussy » de la Paris, Muzeul Național « George Enescu » din București, Asociația Prietenii Conservatorului de muzică „Marietta Alboni” de la Paris.