Sari direct la conținut

INTERVIU Cum a ajuns la Budapesta campania pentru prezidențialele din România. „Cred că Viktor Orbán a făcut o greșeală uriașă”

HotNews.ro
Viktor Orban și George Simion. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Profimedia
Viktor Orban și George Simion. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Profimedia

Reacția inițială în care Viktor Orbán a sugerat că este de acord cu unele valori promovate de George Simion a provocat dezamăgirea în rândul multor maghiari și ar putea să îl coste din punct de vedere politic pe premierul Ungariei faptul că face campanie pentru acest politician anti-maghiar, spune într-un interviu pentru publicul HotNews Róbert László, expert al think-tank-ului Political Capital. 

Ungaria are alegeri în 2026, dar politica maghiară și cea românească s-au amestecat deja în campania electorală din România, după ce George Simion și-a exprimat admirația față de Viktor Orbán și a spus că unele politici ale acestuia vor fi politică de stat la noi în țară. Într-o primă reacție, Viktor Orbán a citat din Simion, sugerând că este de acord cu valorile exprimate de acesta. 

A fost „o greșeală uriașă”, a spus într-un interviu pentru HotNews Róbert László, expert al think-tank-ului Political Capital și profesor la Universitatea Națională a Serviciului Public din Budapesta.

„Vedem că o mulțime de maghiari sunt foarte dezamăgiți, sunt șocați că acest lucru s-ar putea întâmpla, că Viktor Orbán face campanie pentru acest politician de extremă dreapta, anti-maghiar”, a mai spus el, sugerând că declarația l-ar putea costa din punct de vedere politic pe Orbán.

Róbert László, expert al think-tank-ului Political Capital.
Róbert László, expert al think-tank-ului Political Capital.

Premierul maghiar a revenit, precizând a doua zi că susține de fapt poziția UDMR, care la rândul său anunțase un vot anti-Simion, dar un pic cam târziu pentru el: liderul opoziției, Péter Magyar l-a criticat dur și a anunțat un marș, pe jos, până la Oradea, un eveniment care se bucură deja de mare popularitate

Pasul lui Orbán a venit într-un moment dificil pentru guvern, care și-a pierdut din popularitate, după ani de zile, în special din cauza economiei suferinde și a inflației care îi afectează pe maghiari.

HotNews a scris despre măsurile luate de Viktor Orban în mandatele consecutive petrecute la putere, în încercarea de a înțelege ce anume îl inspiră pe George Simion.

Róbert László a explicat și esența acestor măsuri, din punctul său de vedere. 

„Nu există nicio viziune, niciun obiectiv. Există un singur lucru. Viktor Orbán să rămână la putere atât timp cât trăiește”

HotNews: S-a vorbit în ultimii ani foarte mult despre măsurile luate de Viktor Orbán în Ungaria. Aș vrea să vă întreb, în primul rând, ce definește „Orbanismul”? Care sunt politicile definitorii ale mandatelor sale până în prezent?
Róbert László: El este cel mai de succes politician populist din Europa, cred, poate din întreaga lume. Asta dacă nu-i menționăm pe (președintele Turciei Recep Tayyip) Erdogan, desigur, și pe (președintele Rusiei Vladimir) Putin, dar aici există diferențe. 

O mulțime de oameni cred că Viktor Orbán are un fel de viziune despre țară, despre națiunea maghiară sau ceva de genul ăsta. Eu susțin cu siguranță că el nu crede în nimic. Nu are niciun fel de valori politice. Nu există nicio viziune, niciun obiectiv. 

Există un singur lucru. Vrea să rămână la putere atât timp cât trăiește. Acesta este singurul lucru în care crede. Îl interesează și fotbalul, dar asta e altceva. 

Când vine vorba despre țara sa, întotdeauna vorbește despre națiunea maghiară, întotdeauna se referă la poporul maghiar. Cu toate acestea, principiile sale se schimbă mereu. Și legat de orice a spus în ultimii 35 de ani, poți găsi în discursurile sale opusul perfect al acestor lucruri.

Acest lucru este important atunci când încerci să înțelegi modul în care funcționează regimul nostru, pentru că el își poate schimba opiniile politice și, cu mașina de propagandă în mâinile sale, poate reajusta și opinia publică. 

Iată de ce Viktor Orbán, care a fost unul dintre cei mai anticomuniști politicieni în anii 1990, a devenit acum cel mai mare prieten al lui Vladimir Putin.

„Mașina de propagandă este cel mai important lucru”

Nu spun că alegătorii săi l-au urmat orbește, nu este cazul, dar de la an la an, de la o zi la alta, au reușit să își redefinească viziunile politice. Iar acum ei consideră Occidentul drept dușmanul lor, iar pe Putin drept prieten. Și acesta este doar un exemplu. De aceea, mașina de propagandă este cel mai important lucru. 

Ei au recâștigat o supermajoritate în 2010. Și unul dintre primele lucruri pe care le-au făcut a fost că au capturat mass-media, primul și cel mai important lucru pe care l-au făcut. Toate celelalte au venit după aceea.

Au creat o nouă constituție, un nou sistem electoral. Deci ei doreau să conducă viața publică și au făcut-o, creând noua agenție media, capturând o mulțime de instituții media, 100% din presa regională. Acest lucru s-a întâmplat în primii câțiva ani ai regimului. 

În ultimii cinci ani, au preluat controlul și asupra rețelelor sociale.

În 2019, partidele de opoziție au avut mai mult succes în a ajunge la oameni prin intermediul social media și ei au recunoscut acest lucru. 

Au considerat că este o problemă uriașă, așa că au creat un proxy numit „Megafon”, care pe hârtie este absolut independent de guvern, însă este 100% sigur că este controlat chiar din centrul guvernului, operat de Antal Rogan, cunoscut ca un ministru al propagandei.  Rogan este mult mai mult decât atât, dar el conduce și operează propaganda centrală, iar Megafon este doar o unealtă în mâinile lor. 

Antal Rogan. Foto: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Acesta este modul în care regimul a început să funcționeze și funcționează cu mare succes până la ultimul pas, când a apărut Péter Magyar și, în cele din urmă, toată această mașină de propagandă a început să pară insuficientă și ineficientă împotriva noilor provocări.

Capturarea statului. „Cele mai importante lucruri s-au întâmplat în primii patru ani”

– De cât timp a avut nevoie Guvernul Orbán pentru a captura statul, instituțiile?
– Este foarte greu de spus pentru că este un proces lung. Aș putea spune că a avut nevoie de primii patru ani pentru a asigura capturarea statului, dar nu ar fi 100% adevărat, pentru că după 2014, în al doilea mandat, întreaga procedură de capturare a statului a continuat, etape relevante au avut loc și în al doilea mandat.

Cu toate acestea, cele mai importante lucruri s-au întâmplat cu siguranță în primul mandat, când a fost adoptată o nouă Constituție care a schimbat întregul sistem constituțional din Ungaria și care a intrat în vigoare la începutul anului 2012.

Sistemul electoral a fost reproiectat la sfârșitul anului 2011 și, din nou, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012, dar a fost mereu ajustat, chiar și în 2012, 2013 și ultima dată în 2024, și trebuie mereu să continue să se miște și să se ajusteze în funcție de interesele lor politice reale.

Au schimbat modul în care se aleg membrii Curții Constituționale, au numit un nou procuror, un fost candidat Fidesz. 

Au reproiectat întreaga autoritate media, biroul de audit de stat, autoritatea fiscală, poliția. 

Toate acestea s-au întâmplat în primii patru ani ai mandatului lui Viktor Orbán. 

În al doilea mandat, extinderea controlului asupra presei a fost foarte relevantă. Vorbim despre închiderea Népszabadság, care din 1956 era cel mai cunoscut și relevant ziar. Și la fel s-a întâmplat și cu alte portaluri de știri. Unele dintre ele au fost închise, altele au fost capturate, și pur și simplu au reproiectat politica editorială. 

La un moment dat, Viktor Orbán a spus că trebuie să capturăm sectorul energetic, sectorul de retail, sectorul bancar și cel de telecomunicații. Și în cazul a trei din cele patru, chiar s-au întâmplat. Sectorul de retail, nu. Dar când vine vorba de sectorul bancar și de sectorul energetic și de telecomunicații, au reușit și acum conduc aceste sectoare. Ceea ce nu înseamnă că nu există actori independenți sau străini, există, dar majoritatea jucătorilor sunt absolut conectați la regim.

Așa că acum putem spune că există zeci de mii de oameni care sunt cu adevărat în favoarea lui Viktor Orbán și poate că nu îl plac ca persoană sau ca prim-ministru, dar interesul lor existențial de bază este să îl mențină pe Viktor Orbán la putere, indiferent de ceea ce cred despre el. 

Prin urmare, acești oameni îi vor fi întotdeauna loiali, deoarece știu că, în cazul în care pierde, situația din sector se poate schimba și ei pot pierde posturi.

„O greșeală uriașă” a lui Viktor Orban

– George Simion a anunțat că unele dintre politicile guvernamentale ale lui Viktor Orbán vor deveni politici de stat și în România. Vedeți ceva neobișnuit în acest lucru, având în vedere că cei doi nu sunt tocmai aliați, având în vedere discursul naționalist al lui Simion? Cum vă explicați această forță de inspirație a regimului lui Orban?
– Este întotdeauna complicat să fii internațional atunci când ești naționalist. Și aceasta este o dilemă. Pentru că dacă ești un naționalist ca Simion, atunci ești împotriva altor națiuni. 

Și minoritatea maghiară este relevantă în România, deci ei (AUR) sunt anti-maghiari. 

Dar când vine vorba despre viziunile politice globale, ele pot fi similare cu cele ale lui Viktor Orban. Când vine vorba despre anti-elite sau anti-imigrație, anti-politici de gen, ei pot fi pe aceeași pagină, Simion și Orbán. 

Dar când vine vorba despre alegerile din România, desigur, Orbán nu putea fi prieten cu Simion din cauza sentimentelor sale antimaghiare.

Acum, Viktor Orbán a perceput că acest lucru nu mai este cu adevărat relevant, este mult mai important ca opiniile politice globale să fie pe aceeași lungime de undă și să lovească în Uniunea Europeană și în întreaga elită occidentală și că acesta poate fi primul și cel mai important subiect politic care contează atunci când vine vorba de alegeri. 

Și cred că aceasta a fost o greșeală uriașă, pentru că în rândul maghiarilor din Transilvania, prima și cea mai importantă atitudine politică este determinată de faptul că trăiesc în România ca o minoritate și vor fi întotdeauna foarte importanți atunci când vine vorba de retorica anti-ungară. 

– Ați vorbit despre o greșeală uriașă, vă referiți la prima declarație făcută de Viktor Orbán, care a părut să sugereze sprijinul pentru Simion. 
– Da, absolut.

„Maghiarii, șocați că Viktor Orbán face campanie pentru acest politician anti-maghiar”  

– Credeți că l-ar putea costa din punct de vedere politic în Ungaria?
– Da, putem vedea asta acum, pe o mulțime de planuri. 

Printre maghiarii din România, el a fost absolut un om popular. 

Știți că ei pot vota și la alegerile din Ungaria, din 2014, deci au fost trei alegeri la care au putut participa. Și în toate cele trei alegeri, mai mult de 90% dintre ei au votat pentru partidul lui Viktor Orbán. 

Desigur, doar o minoritate a românilor transilvăneni votează. Majoritatea dintre ei nu se ocupă de politica maghiară, dar cei care votează efectiv, peste 90% dintre aceștia, au fost în favoarea lui Viktor Orbán. 

Acum mă tem că acest lucru se poate schimba, pentru că înainte, partidele de opoziție de stânga nu se ocupau de maghiarii din afara țării. 

Acum, Péter Magyar și partidul Tisza nu se concentrează pe maghiarii din afara țării, dar sunt la orizontul lor și sunt sigur că va exista o campanie în rândul maghiarilor din afara țării când se apropie alegerile din 2026.

Și după această declarație a lui Viktor Orbán, evident, putem vedea pe Facebook și în mass-media că o mulțime de maghiari sunt foarte dezamăgiți, că sunt șocați că acest lucru s-ar putea întâmpla, că Viktor Orbán face campanie pentru acest politician de extremă dreapta, anti-maghiar. 

Iar celălalt lucru este că printre maghiarii de aici, din Ungaria, o mulțime dintre votanții Fidesz care au susținut întotdeauna votul pentru maghiarii din afara țării și care îi îmbrățișează cu adevărat pe maghiarii din afara țării sunt și ei dezamăgiți. 

Așadar, da, îl poate costa mult pe Viktor Orbán, însă mai avem 11 luni până la ziua votului, așa că orice se poate întâmpla. 

Dar ceea ce putem vedea este că, în ultimul an, Orbán a făcut mai multe greșeli, iar aceasta este doar una dintre ele.

Deci, în cazul în care aceasta va fi tendința, puterea sa va fi în pericol.

Economia: Principalul motiv pentru care popularitatea regimului Orban a început să scadă

– Apropo de această tendință. De ce credeți că s-au schimbat lucrurile? Este vorba despre o atracție generată de Péter Magyar sau este altceva? S-a erodat regimul după atâția ani la putere?
Așa cum spunea șeful de campanie al lui Bill Clinton, „It’s the economy, stupid!” („Este vorba despre economie, prostule!”). Asta este ceea ce contează cel mai mult. M-aș bucura să spun că oamenii s-au săturat de regresul democratic, dar nu, majoritatea oamenilor nu sunt interesați de acest gen de lucruri. 

De fapt, în primii zece ani ai regimului lui Viktor Orbán, din 2010 până la COVID, economia era în creștere, nu doar în Ungaria, ci în toată Europa și în restul lumii. 

Deci a fost mai mult decât suficient pentru ca salariile reale să crească de la an la an. Și acesta a fost cel mai important aspect.

După COVID, majoritatea țărilor erau din nou pe creștere, în tendință economică. Nu și Ungaria.

În 2022, inflația a atins un nivel record în Ungaria în comparație cu țările europene. Au încercat să o oprească și au reușit cumva până la sfârșitul lui 2023, dar a început din nou să crească acum câteva luni, iar Viktor Orbán și guvernul său par să fie foarte neîndemânatici în modul în care o gestionează. 

Timp de câțiva ani, puteau da vina pe COVID, pe război sau pe sancțiuni, dar acum oamenii pot simți că poate guvernul este de vină pentru inflație. Acesta este principalul motiv pentru care popularitatea regimului Orban a început să scadă la sfârșitul anului 2022.

Deci, nu doar în ultimul an, ci la sfârșitul anului 2022 a început să scadă pas cu pas. Așa că apariția lui Péter Magyar a fost doar ultima picătură din pahar. 

Când a apărut el, atmosfera politică din Ungaria era mult mai rea decât oricând înainte. Ați auzit despre scandalul grațierii, care l-a adus pe Péter Magyar în peisaj. 

Acesta a fost doar ultimul lucru care s-a întâmplat. Deci nu este corect că carisma lui Péter Magyar a fost cea care a schimbat totul. 

Au existat factori politici și economici absolut reali în fundal care au făcut posibilă ascensiunea sa politică. 

„Toți cei care nu sunt loiali guvernului simt cuțitul la gât”

– Cum ar trebui să vedem noua lege privind agenții străini. Este aceasta un semn de radicalizare a guvernului în lumina acestor probleme pe care le are? Sau este doar un mod obișnuit de lucru al lui Viktor Orbán? Și cum vedeți acest lucru, ca parte a societății civile?
În primul rând, un disclaimer, trebuie să spun că institutul nostru – Political Capital, care este un institut foarte mic, poate fi și el afectat. Așa că nu pot fi 100% obiectiv pe acest subiect. 

Nu este o surpriză. Viktor Orban a declarat în ianuarie că această lege va veni.

Da, aceasta este doar un mod obișnuit de lucru dintr-o anumită perspectivă, pentru că așa funcționează regimul autoritar. 

Ei spun întotdeauna că trebuie să atingem acest obiectiv și după aceea va fi paradisul și totul va fi perfect. Însă după fiecare obiectiv, există întotdeauna noi dușmani și pericole împotriva cărora trebuie să luptăm și trebuie să atingem noi și noi obiective.

Și acesta este modul în care aceste regimuri autoritare devin din ce în ce mai radicale, iar acesta este un proces care nu poate fi oprit niciodată. 

Deci, din această perspectivă, aceasta este doar un mod obișnuit de lucru, un nou obiectiv care este atins. 

Cu toate acestea, cred că această lege semnifică o schimbare foarte relevantă a nivelului, dacă urmăm calea putinistă. 

Am avut o lege privind agenții străini în 2016 sau 2017, care spunea că, dacă ai finanțări străine, trebuie să te etichetezi ca atare. Dar nimic nu s-a întâmplat, nu au existat pedepse sau probleme cu autoritățile fiscale. Dar de data aceasta cred că va fi ceva mult mai radical.

Am menționat scandalul grațierii. Ceea ce înțeleg ei este că, în cazul în care nu ar mai fi existat presa liberă, acest scandal nu ar fi avut loc niciodată, deoarece el a apărut pe pagina unui portal de știri independent și așa a început totul. Deci aceasta a fost scânteia.

Ceea ce a învățat Viktor Orbán este că trebuie să înlăturăm restul presei independente, restul ONG-urilor și vocilor civile și că trebuie să conducem discursul public nu doar cu 80%, ci cu 100%.

Asta este ceea ce a învățat și această lege este obiectivul pe această cale. 

Nu sunt sigur cum o vor utiliza. Și, desigur, nu a fost adoptată. Abia ieri (miercuri, n.r.) a apărut pe site-ul Parlamentului și nu sunt sigur când va deveni lege, dar știind cum funcționează, cred că se va întâmpla săptămâna viitoare. 

Și chiar dacă va fi adoptată de Parlament, iar președintele o va semna și va intra în vigoare poate într-un interval de două săptămâni, încă nu sunt sigur ce se va întâmpla după aceea.

Poate că în ziua următoare, polițiștii și funcționarii autorității fiscale vor apărea în birourile tuturor mass-media independente. Există, de asemenea, un scenariu în care nu vor folosi instrumentul, ci doar vor intimida și vor folosi acest lucru în discursul public.

Acestea sunt toate scenarii realiste și nu vă pot spune ce se va întâmpla, dar principalul lucru este că toți cei care nu sunt loiali guvernului simt cuțitul la gât și simt că orice se poate întâmpla în ziua următoare și nu putem dormi liniștiți.

INTERVIURILE HotNews.ro