Sari direct la conținut

​​INTERVIU Europarlamentarul Graham Watson: Cred ca asocierea MCV – Schengen este una corecta

HotNews.ro / Euractiv.com
Graham Watson, Foto: ALDE
Graham Watson, Foto: ALDE

Europarlamentarul britanic Graham Watson, presedintele Partidului European Liberal Liberal Democrat si Reformist si fost presedinte ALDE, spune intr-un interviu acordat la Bruxelles ca asocierea Mecanismului de Cooperare si Verificare pe justitiei al Comisiei Europene cu aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen „este una corecta” si spera ca „noul guvern (din Romania – n.red.) va acorda prioritate obținerii unui sistem de justiție care să funcționeze corect”.

Despre declarațiile lui Nigel Farage în PE

„Nigel Farage vorbește dintr-un punct de vedere foarte naționalist, iar naționaliști care să vorbească la fel se găsesc și în alte țări europene. Eu cred că poziția lui este excesivă, dar trebuie să recunosc că reprezintă un mod de gândire din unele țări europene conform căruia România și Bulgaria n-au făcut progresul la care ne așteptam în lupta împotriva corupției și în stabilirea unui sistem de justiție care sa functioneze corect.

Toată lumea recunoaște faptul că multă vreme, mai ales în timpul guvernului Tăriceanu, România a făcut mari progrese, care s-au pierdut în ultimii ani, și sper că noul guvern va acorda prioritate obținerii unui sistem de justiție care să funcționeze corect și în care ceilalți cetățeni europeni să aibă încredere”.

Despre piața muncii în Marea Britanie pentru români și bulgari

„Marea Britanie este obligată, la fel ca alte țări, să-și deschidă granițele în 2014, ceea ce este corect. Cetățenii britanici se bucură de avantajele de a trăi și munci în alte țări europene și la fel ar trebui să se întâmple cu românii. Ideea că Marea Britanie va fi invadată de întreaga populație a României și Bulgariei este pur și simplu ridicolă. Cetățenii din aceste două țări care vor să vină în țara noastră, să lucreze și să contribuie la puterea economică a țării noastre, vor fi bineveniți”.

Despre ce ar trebui să fac guvernul actual – din care liberalii fac parte – pentru a calma spiritele în Marea Britanie

„Cred că este adesea mai bine ca, atunci când cineva face comentarii scandaloase ca acestea, să li se riposteze de către colegii din propria țară, decât de cei din țara luată în discuție. Dar sunt sigur că parlamentarii europeni și alții din România vor avea multe de zis despre asta. Cred că guvernele tuturor țărilor membre trebuie să lucreze împreună pentru a se asigura că piața unică (libertatea de mișcare a oamenilor, a bunurilor și serviciilor) funcționează bine.

Va trebui să existe o coordonare între guvernul britanic, din care fac parte liberali, și cel român, care acum are și el liberali în componență, în acest scop. Dar nu mă îndoiesc de faptul că deschiderea granițelor pentru muncitorii din România și Bulgaria va fi în interesul nu doar al celor două țări, ci și al tuturor statelor membre”.

Despre legarea aderarii la Schengen cu MCV

„Cred că asocierea lor este una corectă. MCV a fost introdus pentru că s-a recunoscut că este nevoie de o armonizare a standardelor, pentru a permite sistemului Schengen să funcționeze. Bulgaria și România au făcut progrese către acele standarde, deși au fost mult mai lente în ultimii ani decât anterior. Sper că vom putea accelera acele procese, pentru că este în avantajul nu doar al UE și sistemului Schengen, ci și în al celor două țări să-și supravegheze granițele corespunzător”.

Deci aderarea la Schengen nu e doar o problema tehnică, cum spun autoritățile române?

„Nu, nu este doar o problemă tehnică, este un subiect mai larg de atât, și cred că e în interesul UE să abordăm problema corect”.

Despre eurosceptici – ce au in comun Italia și Marea Britanie

„Cred că Italia și Marea Britanie au un lucru în comun: în timp de criză, oamenii caută soluții simple, adesea – învinovățirea străinilor pentru toate necazurile lor. Fie că e vorba de Liga Nordului din Italia care dă vina pe italienii din sud sau somalezi sau alți imigranți, fie e UKIP din Marea Britaniei, care dă vina pe muncitorii din România și Bulgaria, este o formă de xenofobie, împotriva căreia Europa trebuie să lupte”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro