Sari direct la conținut

Întreaga populație a Fâșiei Gaza se confruntă cu un risc critic de înfometare după reluarea războiului

HotNews.ro
Întreaga populație a Fâșiei Gaza se confruntă cu un risc critic de înfometare după reluarea războiului
Israelul intenționează să limiteze ajutorul umanitar către Fâșia Gaza după inaugurarea lui Trump. Foto Profimedia

Întreaga populație din Fâșia Gaza se confruntă cu un risc critic de foamete, iar o jumătate de milion dintre locuitori se află în pragul înfometării, a declarat luni un organism internațional de monitorizare a foametei, calificând situația drept o deteriorare majoră față de ultimul său raport din octombrie, relatează Reuters.

Cea mai recentă evaluare realizată de Integrated Food Security Phase Classification (IPC – Clasificarea Integrată a Fazei de Securitate Alimentară) a analizat perioada 1 aprilie – 10 mai a acestui an și a făcut proiecții până la sfârșitul lunii septembrie, potrivit unui rezumat al principalelor constatări.

Israelul a izolat complet Fâșia Gaza începând din luna martie, când și-a reluat campania militară devastatoare împotriva grupării militante Hamas, după prăbușirea unui acord de încetare a focului și o perioadă în care agențiile umanitare reușiseră să transporte în exclava palestiniană mii de camioane cu ajutoare.

Analiza IPC a constatat că 1,95 milioane de persoane – adică 93% din populația enclavei palestiniene aflate sub blocada Israelului – trăiesc în condiții de insecuritate alimentară acută severă, dintre care 244.000 se află în cea mai gravă fază, clasificată drept „catastrofală”.

Analiza IPC din octombrie estima că 133.000 de persoane se aflau în categoria „catastrofală”.

Nou semnal de alarmă privind riscul înfometării în Fâșia Gaza

Potrivit noii proiecții IPC, până la sfârșitul lunii septembrie, 470.000 de persoane – adică 22% din populație – ar urma să ajungă în categoria catastrofală, iar peste un milion de persoane suplimentare vor fi la nivel de „urgență”.

„Este nevoie urgentă de acțiune pentru a salva vieți și a preveni foametea, noi decese și prăbușirea completă într-o criză alimentară”, a avertizat raportul.

Oficialii israelieni au declarat că nu consideră că Gaza se confruntă cu o criză alimentară, că suficiente ajutoare au intrat în teritoriu pentru a susține populația și că doresc să împiedice ca livrările să ajungă sub controlul Hamas.

IPC, într-un rezumat care însoțește cea mai recentă analiză, a afirmat că un plan anunțat pe 5 mai de autoritățile israeliene pentru livrarea ajutoarelor este „extrem de insuficient pentru a acoperi nevoile esențiale ale populației”.

„Mecanismele de distribuție propuse riscă să creeze bariere semnificative de acces pentru segmente mari ale populației”, a adăugat organizația.

Analizele IPC sunt realizate cu contribuții din partea agențiilor ONU și organizațiilor neguvernamentale.

INTERVIURILE HotNews.ro