Invatamantul Waldorf, ultima sansa in fata repartizarii computerizate
Liceele Waldorf sunt singurele unitati scolare integrate in sistemul invatamantului de stat, cu metode educationale alternative. Aceste licee Waldorf ofera un tip de invatamant creativ, concerntrat pe ideea lipsei de stres, dar care ofera studii aprofundate umaniste, individualizate, bazate pe sistemul modular.
La Cluj, Liceul Waldorf functioneaza inca din 1992, cu sectii paralele cu limba de predare romana si maghiara. Desi nu face parte din pleiada liceelor situate in zona centrala a orasului (str. C. Coposu nr. 20), este surprinzator cat de mult teren castiga acest nou tip de invatamant, centrat pe articularea abilitatilor intelectuale si a deprinderilor practice.
Dupa cum sustine directoarea liceului, Marta Sebestyen, liceul Waldorf din Cluj, unul din cele 17 institutii similare de acestr gen din tara, aduce nou fata de invatamantul clasic si module destinate dezvoltarii creativitatii elevilor prin diverse activitati organizate in afara orelor de curs clasice, in tabere si workshopuri.
Nu in ultimul rand, elevii apreciaza atmosfera mai destinsa, nefiind o problema faptul ca nu isi tin lucrurile in ordine pe pupitru, de exemplu, ori interiorul luminos, prietenos, in culori pastelate. La fel, elevii apreciaza aici ca nu sunt obligati sa stea nemiscati in banca.
Pedagogia Waldorf, aproape un secol de existenta
Pedagogia Waldorf este o pedagogie de reforma, o alternativa educationala cu un trecut de 80 de ani. Prima scoala Waldorf si-a deschis portile in 1919. In zilele noastre functioneaza cca. 1100 scoli in 46 de tari.
La Cluj, gradinita Waldorf a luat nastere in 1990, urmata de scoala, in 1992, cu sectii paralele romana si maghiara. In 1999 Ministerul Educatiei a aprobat infiintarea Liceului Waldorf, a carui prima promotie a absolvit in 2004.