Sari direct la conținut

Ion Gontea, omul de „incredere” al premierului Emil Boc, lupul paznic la stana

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Hotnews
Stefan Vlaston, Foto: Hotnews

Un prefect este bratul lung al guvernului, al premierului, in teritoriu.

Iata o parte din sarcinile prefectului:

  • este garantul respectarii legii si a ordinii publice la nivel local;
  • verifica legalitatea actelor administrative ale consiliului judetean, ale consiliului local sau ale primarului;
  • asigura, la nivelul judetului sau, dupa caz, al municipiului Bucuresti, aplicarea si respectarea Constitutiei, a legilor, a ordonantelor si a hotararilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum si a ordinii publice;
  • utilizeaza, in calitate de sef al protectiei civile, fondurile special alocate de la bugetul de stat si baza logistica de interventie in situatii de criza;
  • dispune masurile corespunzatoare pentru prevenirea infractiunilor si apararea drepturilor si a sigurantei cetatenilor, prin organele legal abilitate;

Sarcini importante, mai ales in directia respectarii legilor, a prevenirii actelor de coruptie si fraudare a banilor publici. Toate aceste atributii, conferite prefectului, pot fi date unui om fara pata, unui „inger” in materie de respectare a legilor si dispozitiilor legale. Unui om de incredere al premierului, presupus a fi verificat si rasverificat de comisia de cadre a partidului si chiar de serviciile speciale ale tarii. S-au aplicat toate acestea in cazul prefectului de Brasov?

Cine este Ion Gontea?

  • 1991 – 1992 – primar Braşov;
  • 1992 – 1996 – Presedinte Consiliul Judetean Brasov;
  • 1996 – 1998 – jurist – S.C.Tractorul – UTB S.A.Braşov;
  • 1998 – prezent – notar public Braşov.
  • 2009 – prezent,  prefect al judetului Brasov
  • 2004 – 2008, deputat PD Brasov.
  • 2008 – 2009, consilier judetean PDL
  • 1991 – prezent – Organizaţia jud. P.D. Braşov, membru, vicepreşedinte org.jud., preşedinte executiv.

Iata si declaratia sa de avere de bugetar – afacerist:

Terenuri: Brasov- 681 mp; Zarnesti – 2127 mp; Bran-7400 mp, (mostenire)

Case: Brasov-hotel- 950 mp; Brasov – casa de locuit- 220 mp; Zarnesti-casa de locuit-105 mp; Zarnesti-casa de locuit-65 mp; Bran-pensiune- 265 mp;

Autoturisme Wolksvagen- 2 (2002 si 2006)

Plasamente: imprumut SC Vila Maria SRL, 750.000 lei

Datorii la CEC Bank: 1.480.000 lei, scadent in 2025

Venituri (2010): salariu prefect 77.532 lei; salariu sotie: 78.340 lei; din bunuri mobile si imobile 340.720 lei;

Pana aici nimic de zis. Cu exceptia unei averi impresionante.

Lucrurile grave apar in momentul in care procuratura ia urma unor afaceri necurate derulate de prefect, culminand cu trimiterea sa in judecata la 8 noiembrie 2006 de catre procurorii DIICOT Bucureşti, pentru favorizarea infractorilor, prin fals intelectual, precum şi de fals în declaraţii şi în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că a autentificat un act notarial de vânzare-cumpărare a unui teren, încheiat în urma unei expertize imobiliare trucate. Prin respectiva expertiză se stabilea în mod ilegal o valoare simbolică de 10.000 de dolari unei suprafeţe de 1 hectar, situată în municipiul Braşov, pe care se găseau cele şase imobile ale fostelor alimentare de stat, reunite ulterior în societatea de stat SC Condor SA. Prejudiciul adus statului, estimat de procurorii DIICOT, s-a cifrat la 9,9 miliarde de lei vechi, impricinatii din dosar fiind acuzaţi de delapidare, evaziune fiscală, fals şi uz de fals, infracţiuni în formă continuată, precum şi de corupţie, potrivit Legii 78/2000.

Au trecut 5 ani şi nici vorbă de vreo solutie în dosarul prefectului braşovean. Procurorul de caz, Doru Gabriel Stoica, întocmea şi semna rechizitoriul în dosarul supranumit „Condor”, pe 8 noiembrie 2006, când Ion Gonţea era deputat în Parlamentul României. Stoica trimitea apoi dosarul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De-a lungul timpului s-au schimbat competenţele, aşa că dosarul a fost trimis de la Înalta Curte din Bucureşti, la Braşov, la Curtea de Apel. Aici s-a cerut strămutarea judecării cauzei. Solicitarea s-a analizat şi aprobat. Astfel, dosarul a fost mutat de la Braşov la Curtea de Apel Iaşi. Aici, legal, s-a invocat o excepţie de neconstituţionalitate, care a amânat judecata cu încă douăsprezece luni. Asa functioneaza justitia romana cand e vorba de potentatii zilei.

Iata si alte afaceri „gestionate” de prefectul Ion Gontea, sesizate de presa:

In 1991 este implicat într-o afacere intens mediatizată în ziarele vremii, “Afacerea Autocamionul”, Gonţea achiziţionând trei camioane de la uzina Roman, care au fost facturate, dar nu au fost plătite. A doua zi, preţul autoutilitarelor se majorează, iar Ion Gonţea le vinde la preţul majorat unor persoane ce se aflau pe lista de aşteptare şi care plătiseră avans către fabrică. Abia după ce încasează banii, Gonţea catadicseşte să plătească uzinei banii pe autocamioane, dar la preţul facturat, respectiv cel vechi.

O parte din terenurile Romarm, din care face parte Uzina Mecanică Tohan Zărneşti, au fost înstrăinate prin contracte oneroase autentificate chiar de prefectul de Braşov, Ion Gonţea, în calitate de notar, scrie Jurnalul Naţional.

Este vorba despre 21 de hectare de teren, aflate chiar în inima Parcului Industrial Zărneşti, cu 18 hale industriale şi magazii. Acestea au ajuns, prin intermediul lui Gonţea, în proprietatea firmelor a doi italieni. Jurnaliştii scriu că metoda suveică, deja consacrată de Gonţea în afacerea Condor, i-a adus acestuia un profit de aproape 3,8 miliarde de lei din taxe notariale.

In fine, iata-l pe prefect cercetat, se pare, intr-un nou dosar de coruptie, alaturi de primarul Brasovului, George Scripcaru. Stirea n-a fost dezmintita de DNA, asa cum a procedat in alte cazuri.

Daca este sau nu vinovat prefectul Ion Gontea de toate cate le-a semnalat presa, doar justitia are a se pronunta. In cinci ani, justitia n-a fost in stare sa dea o solutie la trimiterea sa in judecata de catre procurorii DIICOT, nici macar la prima instanta. Ca mai urmeaza inca doua instante de recurs. Plimbarile dosarului, de colo colo, fara argumente solide, ne trimit cu gandul la alte zeci de astfel de dosare, pentru care a trecut sau se aproie termenul de prescriptie. Sub ochii ingaduitori ai CSM, care se face ca nu vede aceste tergiversari nejustificate.

Ajungem astfel la miezul problemei, actualizata dupa intamplarile de saptamanile trecute de la Cluj, legate de primarul Apostu.

Acestia sunt oamenii de incredere ai premierului Emil Boc si ai PDL. Care ajung in functii de primari de municipii si de prefecti. N-a contat trecutul lor mai mult decat dubios. Sunt in slujba partidului, (nu si a poporului), cu bani si voturi, din 1990. Inseamna ca sunt atasati cauzei. Cauzei PDL, ca interesele Romaniei nu conteaza in aceasta ecuatie de selectie a oamenilor care conduc in teritoriu.

De curand s-a produs, se pare, o mutatie in conceptia PDL si a presedintelui Basescu, referitor la prezumtia de nevinovatie aplicata oamenilor politici. Daca pana acum un an, considerau ca doar judecata de „apoi”, tergiversata pana la 10 ani sau mai mult, decide cine este corupt sau nu, iar nu mai departe de 6 luni in urma o faceau zob pe Monica Macovei si al sau Cod Etic, acum considera ca arestarea preventiva si, cu atat mai mult, trimiterea in judecata a membrilor PDL, ar fi motive suficiente de retragerea sprijinului politic si de excludere din partid.

Se aplica decizia aceasta si retroactiv? Adica, primarii Gheorghe Falca-Arad,Cristian Poteras- Sector 6 Bucuresti, Gabriel Boriga, (Targoviste), Diaconu Gabriel Marian, Viceprimar Slatina, Cozma Ioan, Primar Negrești, jud Vaslui, Preda Vasile, Primar Varaşti, judeţul Giurgiu, Toșa Ioan, Primar Vânători, jud. Mureș, Baciu Constantin, Primar Podgoria, jud. Buzău, Duță Leontin, Primar Biled, jud. Timiș, Dotcoş Sebastian, Primar Marpod, judeţul Sibiu,Apostol Gelu, Primar Cernica, jud. Ilfov, Ioniţă Veronica, Primar Gorgota, jud. Prahova, Petre Coman, Primar Răzvad, jud. Dâmboviţa, Gabriel Boriga, Primarul Târgovişte, jud. Dambovita, alti sefi precum: Ionel Spătaru, fost sef al OPC Brasov, trimis în judecată pentru luare de mită, membru al filialei judetene a PDL Braşov, dr.ANCA ALEXANDRESCU, director Directia Sanatate Publica Arges, dr.MIOARA BUCUR director DSP Arges, ec.OCTAVIAN IORDACHE, director DSP Arges, trimisi in judecata in acelasi dosar, beneficiaza de clementa sau li se aplica Codul Etic? Iar lista membrilor PDL, cu functii in partid si in stat, anchetati de procurori, dar nearestati si netrimisi inca in judecata, este mult mai lunga.

citeste tot articolul si comenteaza pe

Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro