Sari direct la conținut

IPS Pimen a batut palma cu Adrian Nastase

Evenimentul Zilei

Cabinetul Nastase a reusit sa cumpere tacerea arhiepiscopului Pimen, unul dintre cei mai duri critici la adresa actualei guvernari, chiar in prima zi de campanie electorala.

Una dintre putinele voci critice din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, s-a aliniat celorlalti prelati dupa ce guvernul a aprobat o lege prin care eparhia sa va fi improprietarita cu 95.000 de hectare de padure.

“Adrian Nastase s-a inscris in rindul marilor ctitori si ocrotitori ai manastirilor”, scrie IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor.

IPS Pimen si-a schimbat brusc parerea in ceea ce-l priveste pe premier, care pina acum trei luni, in viziunea sa, era “foarte arogant si dispretuitor” intrucit refuza sa retrocedeze cele 192.000 de hectare de padure care fusesera confiscate de regimul comunist si care revin de drept Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

Executivul a aprobat joi o lege prin care improprietareste Arhiepiscopia cu o suprafata de 95.000 de hectare, urmind ca veniturile obtinute din exploatarea padurilor sa fie folosite pentru restaurarea monumentelor bisericesti.

Primul-ministru a tinut sa precizeze ca improprietarirea nu se va face prin retrocedare, ci printr-un transfer de proprietate de la domeniul public la cel privat si ca aceasta solutie a fost gasita impreuna cu IPS Pimen.

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor socoteste drept “judicioasa si multumitoare” aceasta formula, desi preotii suceveni au decis in 2002 sa nu accepte compromisuri in privinta restituirii padurilor si sa ceara atribuirea intregii suprafete de 192.000 de hectare administrate pina in 1949 de Fondul Bisericesc din Bucovina.

Arhiepiscopia lui Pimen a cerut in justitie retrocedarea acestei suprafete, amenintind ca va merge pina la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

IPS Pimen renunta la procesul cu statul roman chiar la inceputul campaniei electorale, desi lucrurile avansasera destul de mult, iar Alianta PNL-PD s-a angajat prin programul de guvernare sa dea inapoi toate padurile luate cu japca de regimul comunist.

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor explica de ce renunta la principiul retrocedarii proprietatii: din cauza “starii de spirit a oamenilor de astazi – retinere si neintelegere – cu privire la retrocedarea proprietatilor confiscate de comunisti, mai ales a marilor proprietati, cum este Fondul Bisericesc, precum si pentru ca din venitul celor 95000 de hectare se pot acoperi toate

cheltuielile pentru ingrijirea patrimoniului si, cu judicioasa economie, si cele pentru activitatea filantropica”.

Fondul Bisericesc al Bucovinei a fost constituit in 1786, devenind, 100 de ani mai tirziu, institutie cu administratie proprie. In iulie 2004, IPS Pimen declara pentru “Evenimentul zilei” ca puterea actuala nu vrea sa restituie acest fond intrucit padurile care apartin de drept Arhiepiscopiei “sint exploatate de parlamentari si guvernanti, direct sau indirect.

Si de aici ei isi scot bani din care isi fac vile, cu care calatoresc, dar mai ales bani cu care-i platesc pe cei care trebuie sa-i voteze”. In comunicatul de presa de ieri, IPS Pimen preaslaveste Anul Stefan cel Mare, despre care acum citeva luni spunea insa ca a fost confiscat de oamenii puterii, de Ion Iliescu si de Adrian Nastase, care “sint niste sarlatani”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro