Sari direct la conținut

Isarescu recomanda bancilor sa publice dobanzile reale la depozite, nu pe cele nominale. Adica un DAE al depozitelor, similar celui al creditelor

HotNews.ro
Mugur Isarescu, Foto: Agerpres
Mugur Isarescu, Foto: Agerpres

„Ar trebui sa obisnuim publicul cu date nete si sa publicam rata reala a dobanzii nu cea nominala, pentru ca publicul intelege mai usor asa. ​Daca unii deponenti sunt nemultumiti de scaderea veniturilor aduse de dobanzile bancare, eu cred ca ar trebui sa se uite la dobanda reala, nu la cea nominala. Politica de comisioane a bancilor trebuie sa evite descurajarea economisirii. Aceste comisioane sunt inca mari. Sa taxezi cu 1% o operatiune bancara e mult si fac cu aceasta ocazie un indemn la realism. Am ajuns cu dobanzile la nivel european, trebuie sa reducem si comisioanele la nivel european, a spus marti Guvernatorul BNR Mugur Isarescu la o dezbatere bancara.

Practic, Isarescu recomanda afisarea unui DAE (dobanda anuala efectiva) si in cazul depozitelor, ca si in cel al creditelor, idee care a aparut inca din 2007.

„In 2012, dobanzile nominale erau de 6-7%. Dar si inflatia era tot pe-acolo. Diferenta dintre rata reala si cea nominala abia daca era de 1%. Acum dobanzile sunt de 3% iar rata inflatiei e aprope de zero si va fi chiar negativa. Practic, dobanda REALA e mai buna acum”, a mai spus Isarescu. Asta nu e o invitatie adresata bancilor de a reduce dobanzile la depozite ci la o citire cu atentie a cifrelor, a mai adaugat Guvernatorul.

Ce a mai spus marti, Isarescu:

  • Cred ca merita reamintit ca, de pilda, banii acordati de banci sub forma de imprumut sunt de fapt banii deponentilor, care suntem tot noi. Iar acesti „noi” isi asteapta inapoi banii depusi la banci si mai asteapta si o dobanda la ei, ca altfel suntem nemultumiti.
  • Bancile nu urmaresc acumularea de proprietati imobiliare depuse garantie. Bancile nu sunt dezvoltatori imobiliari, nu sunt nici agentii imobiliare si nici institutii de binefacere.
  • In consecinta, solutii de tipul „credit dupa nevoi, rambursari dupa posibilitati” dezechilibreaza balanta dintre debitorii actuali si cei viitori. Este subminata viabilitatea activitatii bancare si nu avem cum discuta despre asta daca prin legi actuale afectam creditarea multor…
  • Intreb si eu public: cine va acorda credit imobiliar, daca rambursarea acestora se va face in cladiri. Orice initiativa legislativa in aceasta directie va descuraja total creditarea.
  • Sistemul bancar romanesc a fost nevoit sa treaca printr-o serie de transformari ca sa faca fata crizei.
  • Exista o tendinta europeana: revenirea a 40% din banci la un model clasic bancar. Vom avea banking modern, cu telefonul, dar in forma clasice. Creditezi productia, creditezi agricultura primavara si iti recuperezi banii in toamna…nu te transformi in dezvoltator imobiliar.
  • Nu doar bancile comerciale au fost nevoite sa se transforme, ci si bancile centrale, prin masurile neconventionale pe care sunt nevoite sa le ia. Noi avem ceva experienta in Romania, noi le-am numit „masuri ne-ortodoxe”. In Romania nu facem catusi de putin relaxare cantitativa, nu obligam pe nimeni sa cumere titluri de stat. Am lasat ceva mai multa lichiditate in piata.
  • Nu avem nici deflatie. Chiar daca vom avea in vara asta o inflatie negativa poate chiar de-a lungul a cateva trimestre. Deflatia inseamna o stare de spirit pe care n-o vad instalata in mintea romanilor. Ea amana decizia de cummparare care duce la scaderea consumului si apoi iar la reducerea preturilor.Nu trebuie sa ne preocupe deflatia.
  • Nu avem nici dobanzi real negative, nici nominale si nici reale. Daca unii deponenti sunt nemultumiti de scaderea veniturilor aduse de dobanzile bancare, eu cred ca noi toti ar trebui sa ne uitam la dobanda reala, nu la cea nominala. In 2012, dobanzile nominale erau de 6-7%. Dar si inflatia er tot pe-acolo. Diferenta dintre rata reala si cea nominala daca era de 1%. Acum dobanzile sunt de 3% iar rata inflatiei e aprope de zero si va fi chiar negativa. Asta nu e o invitatie adresata bancilor de a reduce dobanzile la depozite ci la o citire cu atentie a cifrelor. Politica de comisioane a bancilor ar trebui sa evite descurajarea economisirii. Aceste comisioane sunt inca mari. Sa taxezi cu 1% o operatie bancara e mult. Eu fac un indemn la realism. Noi suntem preocupati si am luat masuri pentru a reduce comisioanele acolo unde putem sa intervenim
  • .Am ajuns cu dobanzile la nivel european, trebuie sa reducem si comisioanele la nivel european.
  • Ar trebui sa obisnuim publicul cu date nete. sa publicam cu rata reala a dobanzii nu cu cea nominala, pentru ca publicul asta intelege. Si cu datoria publica neta. Am vazut o avalansa de stiri cum ca a crescut datoria publica. Nu avea cum sa creasca, dar cifrele suneam adevarut intrucat era vorba de o datorie publica bruta. Daca faci un net al tuturor acestor neturi, castigul este pentru Romania.
  • Probabil ca bufferele Finantelor sunt cam maricele, dar cum nici ei nu se baga peste rezerva noastra, nu ne exprimam nici noi.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro