Sari direct la conținut

Israel bombardează un oraș majoritar creștin din Liban. Atacurile se extind în nordul țării

HotNews.ro
Israel bombardează un oraș majoritar creștin din Liban. Atacurile se extind în nordul țării
Bombardament la Aitou Foto: Fathi AL-MASRI / AFP / Profimedia

Israelul şi-a extins luni ţintele din Liban în războiul său cu Hezbollah, efectuând pentru prima dată un raid în oraşul majoritar creştin Aitou, din nordul ţării, care s-a soldat cu cel puţin 18 morţi şi patru răniţi, a declarat Crucea Roşie libaneză, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Până în prezent, principalele operaţiuni militare ale Israelului în Liban s-au concentrat în sud, în estul Văii Bekaa şi în suburbiile Beirutului.

Atacul din regiunea de nord a vizat o casă care fusese închiriată familiilor strămutate, a declarat pentru Reuters primarul din Aitou, Joseph Trad.

Israelul a ordonat luni locuitorilor din 25 de sate să plece către zonele de la nord de râul Awali, care curge prin sudul Libanului, în timp ce îşi intensifică atacurile în regiune. Un atac israelian l-a ucis pe Muhammad Kamel Naim, comandantul unităţii de rachete antitanc a forţei de elită Radwan a Hezbollah, în zona Nabatieh din sudul Libanului, a anunţat armata israeliană. Hezbollah nu a comentat imediat.

Tensiuni între armata israeliană și forțele ONU

Operaţiunile au loc pe fondul tensiunilor ridicate dintre Israel şi forţa ONU de menţinere a păcii din sudul Libanului (FINUL), ministrul israelian al energiei, Eli Cohen, reiterând luni un apel al premierului Benjamin Netanyahu ca trupele ONU să plece.

Israelul continuă să-şi împingă forţele în zonă în încercarea de a elimina Hezbollah, mişcarea susţinută de Iran, şi infrastructura militară a acesteia, în timp ce în paralel luptă şi împotriva Hamas în Gaza.

ONU a declarat că tancurile israeliene au pătruns duminică în baza sa, acestea fiind cele mai recente acuzaţii de încălcări israeliene la adresa forţelor de menţinere a păcii, care au fost condamnate de Hezbollah şi de aliaţii Israelului. Israelul a contestat declaraţia ONU, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut retragerea forţelor de menţinere a păcii, afirmând că acestea oferă „scuturi umane” pentru Hezbollah în timpul unei intensificări a ostilităţilor.

Între timp, Orientul Mijlociu rămâne în alertă maximă fiind de aşteptat ca Israelul să se răzbune pe Iran pentru barajul de rachete cu rază lungă de acţiune lansat la 1 octombrie ca răspuns la atacurile Israelului asupra Libanului. Pentagonul a declarat că va trimite trupe americane în Israel împreună cu un sistem antirachetă american avansat.

Pe de altă parte, armata israeliană a dus duminică jurnalişti străini în sudul Libanului şi le-a arătat un tunel al Hezbollah care se afla la mai puţin de 200 de metri de o poziţie FINUL, precum şi depozitele de arme găsite de trupe. Generalul de brigadă Yiftach Norkin a declarat că tunelurile au fost construite în urmă cu câţiva ani.

„De fapt, ne aflăm într-o bază militară a Hezbollah foarte aproape de ONU”, a declarat Norkin, arătând spre trapa tunelului într-o zonă acoperită de vegetaţie şi supravegheată de un post de observare al ONU.

Rețea de tuneluri ale Hezbollah

De când şi-a anunţat operaţiunea terestră din apropierea frontierei, armata israeliană afirmă că a distrus zeci de puţuri de tunel, lansatoare de rachete şi posturi de comandă ale Hezbollah. „Am găsit în urmă cu câteva zile o cantitate uriaşă de arme provenind iniţial din Iran şi Rusia. Nou-nouţe”, a declarat colonelul Olivier Rafowicz. „Erau pregătiţi să ne atace şi (să lanseze) o mare invazie în nordul Israelului”, a spus Rafowicz, arătându-le jurnaliştilor lăzi cu arme.

Hezbollah deţine o reţea extinsă de tuneluri în sudul Libanului, susţin atât gruparea, cât şi Israelul. Israelul estimează că acestea se întind pe sute de kilometri. Un comandant de teren al Hezbollah a declarat pentru Reuters săptămâna trecută că tunelurile „sunt fundamentul bătăliei”.

FINUL a declarat că atacurile israeliene anterioare asupra unui turn de supraveghere, camerelor de luat vederi, echipamentelor de comunicaţii şi iluminatului au limitat capacităţile sale de monitorizare. Surse ONU au declarat că se tem că orice încălcare a dreptului internaţional în cadrul conflictului va fi imposibil de monitorizat.

Statelor membre ale Uniunii Europene le-a luat prea mult timp să condamne atacurile Israelului asupra soldaţilor FINUL din Liban, a declarat luni şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, calificând atacurile drept „complet inacceptabile”.

Ţările UE, în frunte cu Italia, Franţa şi Spania, au mii de soldaţi în misiunea de menţinere a păcii de 10 000 de oameni din sudul Libanului, care a declarat că a fost atacată în mod repetat de forţele israeliene în ultimele zile

Luni, premierul spaniol Pedro Sanchez a îndemnat membrii Uniunii Europene să răspundă solicitării Madridului şi Irlandei de a suspenda acordul de liber schimb al blocului cu Israelul din cauza atacurilor acestuia în Liban şi Gaza.

Israelul afirmă că operaţiunile sale din Liban au ca scop asigurarea întoarcerii a zeci de mii de locuitori strămutaţi din casele lor din nordul Israelului din cauza atacurilor transfrontaliere ale Hezbollah.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro