Sari direct la conținut

Israelul a informat SUA înainte de operațiunea de marți din Liban, care a vizat explodarea pagerelor Hezbollah, dar nu a spus despre ce este vorba

HotNews.ro
Israelul a informat SUA înainte de operațiunea de marți din Liban, care a vizat explodarea pagerelor Hezbollah, dar nu a spus despre ce este vorba
Yoav Gallant Foto: ANP via AFP / AFP / Profimedia

Oficialii israelieni au anunțat SUA că vor efectua o operațiune în Liban marți, dar nu au oferit detalii despre ceea ce plănuiau, potrivit a trei surse familiare cu problema, citate de CNN.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a vorbit cu secretarul Apărării Lloyd Austin inclusiv marți dimineață și nu au fost date detalii, potrivit sursei citate. 

Faptul că nu au existat detalii despre ceea ce ar implica operațiunea a însemnat că oficialii americani nu au știut până când au început să explodeze sute de pagere, au spus sursele.

CNN a scris că Israelul s-a aflat în spatele complexului atac, care a accentuat tensiunile într-o regiune deja în criză și a fost o operațiune comună a serviciului de informații al Israelului, Mossad, și armata israeliană, IDF. 

Oficiali americani au și explicat pentru New York Times că membrii Mossad și IDF au pregătit minuțios operațiunea de marți.

Guvernul libanez a condamnat atacul drept „agresiune criminală israeliană”.

Nu este prima dată când Israelul a luat măsuri provocatoare în timp în care Blinken se afla într-o vizită în Orientul Mijlociu. Dar această acțiune specifică a declanșat îngrijorări cu privire la escaladarea regională pe care SUA încearcă de mult să o evite. Blinken a spus că SUA „nu știau și nici nu a fost implicată în aceste incidente”.

Un șoc pentru oficialii americani

Exploziile de marți au avut loc în timp ce secretarul de stat Antony Blinken călătorea de la Washington la Cairo, uimind diplomații americani care urmăreau știrile în timp real la televizoarele din avion. 

Miercuri, Blinken a declarat în timpul unei conferințe de presă din Egipt că Statele Unite „nu știau și nici nu au fost implicate în aceste incidente”.

SUA au transmis Iranului nu a fost implicat în atac și că Iranul nu ar trebui să escaladeze, a declarat un oficial american separat pentru CNN. 

INTERVIURILE HotNews.ro