Sari direct la conținut

Israelul dă o nouă lovitură. Șeful militar al Hezbollah a fost ucis în bombardamentul de la Beirut

HotNews.ro
Israelul dă o nouă lovitură. Șeful militar al Hezbollah a fost ucis în bombardamentul de la Beirut
Clădirea atacată de aviația israeliană la Beirut Foto: Fadel Itani/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cadavrul comandantului-şef al aripii militare a grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah, Fuad Shukr, a fost găsit miercuri sub dărâmăturile imobilului lovit marţi seară într-un raid al aviaţiei israeliene într-o suburbie a capitalei libaneze Beirut, au declarat agenţiilor AFP şi Reuters surse apropiate Hezbollah, transmite Agerpres.

Armata israeliană anunţase încă de marţi seară că a reuşit să-l ucidă pe Fuad Shukr, pe care l-a descris drept „cel mai înalt responsabil militar” al grupării pro-iraniene, care nu a anunţat nimic oficial legat de soarta respectivului comandant.

Răzbunare pentru atacul de la Majdal Shams

În schimb, Ministerului libanez al Sănătăţii a anunţat miercuri după-amiază un bilanţ de cinci morţi, dintre care trei femei şi doi copii, şi peste 70 de răniţi în urma bombardamentului israelian asupra imobilului în care se afla Fuad Shukr.

Israelul îl consideră pe acesta din urmă responsabil pentru atacul cu rachetă în urma căruia 12 copii şi adolescenţi au fost ucişi în weekend pe un teren de fotbal în oraşul druz Majdal Shams situat pe platoul sirian Golan anexat de Israel, în timp ce Hezbollahul neagă orice implicare în acest atac.

La trei zile după atacul de pe Înălțimile Golan au venit și represaliile din partea Israelului. Armata israeliană afirma că „a lovit în jur de zece ţinte teroriste Hezbollah în şapte zone diferite”, în special un depozit de arme şi mai multe infrastructuri. În timpul acestor operaţiuni a fost „eliminat şi un terorist Hezbollah”, informează un comunicat al forțelor israeliene, fără să fie menționat numele său.

O sursă apropiată Hezbollah a relatat marți seară o lovitură israeliană asupra suburbiilor sudice ale Beirutului. „Israelul a lovit suburbiile sudice ale Beirutului”, un bastion al Hezbollah, a declarat sursa pentru AFP sub rezerva anonimatului.

Martorii au mai declarat că au auzit o bubuitură puternică și au văzut un nor de fum.

Armata israeliană (IDF) a confirmat că a lovit în Beirut şi spune că ţinta a fost comandantul Hezbollah din spatele atacului de la Majdal Shams şi al altor atacuri mortale asupra Israelului, potrivit The Times of Israel.

Atacul israelian a survenit în pofida unui efort diplomatic al SUA pentru a descuraja Israelul să lovească capitala libaneză Beirut sau infrastructuri civile majore drept răspuns la atac, efort menționat de cinci surse invocate de Reuters.

Hamas și Hezbollah, lovite simultan

Uciderea lui Fuad Shukr a survenit cu o zi înainte ca liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, să fie ucis în Iran. Facțiunea islamistă a deplâns moartea lui Haniyeh, despre care a spus că a fost ucis în urma „unui raid sionist perfid asupra reședinței sale din Teheran”.

Hanieh participase marți la ceremonia de depunere a jurământului de către noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian.

„În această dimineață devreme, reședința lui Ismail Haniyeh din Teheran a fost lovită, ducând la martiriul său și al uneia dintre gărzile sale de corp. Cauza este în curs de investigare și va fi anunțată în curând”, au transmis Gărzile Revoluționare, forțele de elită ale Iranului.

INTERVIURILE HotNews.ro