Isus Hristos a existat? Hristos a-nviat? Răspunsuri pentru tineri și golani
Ieri în stația de tramvai, din mahalaua Dudești, s-a-ntâmplat învierea mea. Doi puști căutau: Isus Hristos a existat? Dar cum a-nviat? Mai ales unul era febril și combătea cu gugălul. Din amorțeala zilei, am înviat. M-am uitat și eu pe internet și am văzut că Isus Hristos a existat. Că Isus Hristos a-nviat. În primele zece căutări nu există niciun dubiu. Și m-am speriat că nu era vreun dubiu. Puștiul cu gugăl în mână era foarte serios, celălalt doar curios. Ambii erau la vârsta potrivită pentru astfel de întrebări. Nu i-am „agățat” în stație. Aș fi fost acuzat de hărțuire. Dar m-am dus într-o cafenea și, iată, cu o ciocolată cu gust de hazelnut am încercat să le răspund celor doi. Sau, de fapt, doar celui care teroriza cu gugălul lui. Curiosul este salvat dac-o ține tot așa cu îndoiala.
Dragul meu gugălici, dragă puștiule din stația de tramvai,
Sunt milioane de întrebări care-ți dau certitudini. Cât costă un pantof?
Dar un telefon? App-ul ăsta este “moca”? Cât e un trip în Sri Lanka (nu râde, în ciuda tragediei, mii de utilizatori de gugăl au pus internetului această întrebare? Era prilej de ceva spectaculos, nu?).
Și lista întrebărilor care-și găsesc răspuns e infinită. Care-i satisfacția răspunsurilor? Rezolvi problema, nu faci vreo obsesie, nu te mănâncă haosul, nu trebuie să chemi instalatorul/reparatorul, sau din contră găsești un depanator care te rezolvă. Deci, problema se rezolvă și tu îți vezi de viața ta. Te apuci să-ți pui alte întrebări care te macină și cărora le vei găsi, desigur, rezolvarea.
Dragul meu gugălici, dragă puștiule din stația de tramvai,
Ce-ar fi viața fără rezolvări? Un lung prilej de neîmpliniri, nu? Iar tu un rebut, un eșec, un ratat.
În plină lume a eficienței și managementului, a coachingului și gugălitului, cum să ajungi un ratat, vai de mine și de mine? Așa ceva nu este permis.
În plină lume a eficienței și managementului, a coachingului și gugălitului Fecioara Maria putea să-l nască pe Isus “in vitro”, deci întrebarea “Cum o fecioară a născut un copil” s-a rezolvat. Așa cum rezolvări tehnologice și-au găsit și probleme insurmontabile veacuri și veacuri privind existența lui Isus sau învierea sa după răstignire, nu?
Este destul să primești la timp un cip ca-n Black Mirror și se rezolvă.
În plină trepidație a eficienței și managementului, a coachingului și gugălitului însă nu acesta este Isus și nu prin dovezi palpabile și puștisme trebuie găsit.
Dragul meu gugălici, dragă puștiule din stația de tramvai,
Dumnezeu, Isus &co nu se caută doar în supermarket. E plin de ouă? Are miel?
Dumnezeu, Isus &co nu se caută pe google doar în noaptea de Paște, turbând dacă gurița ta nu pune pe limbă miel și cozonac. Dumnezeu, Isus &co nu se caută la biserica din cartier unde popa este lacom și molfăie niște vorbe anapoda. Dumnezeu, Isus &co nu se caută nici măcar în Catedrala Neamului, biserica Patriarhului Daniel. Nu-l căuta pe Dumnezeu, pe Isus, întrebând unchii, verișorii șmecheri din casă și nici pe bunicul.
Acum pe bune: “Cine este Isus? Cum a-nviat?” uite întrebările astea nu vor avea niciodată un răspuns.
Cum? Dacă tu vrei “să pipăi, să urli: există!” este degeaba! Sistemul dă eroare de data asta. Pe gugăl trebuie să-l scuturi bine de răspunsuri, nu doar la primele trei-zece căutări. Trebuie să cauți în toate cotloanele lui gugăl și să vezi păreri beton și păreri întrebătoare.
UITE aici. Dupa pagina a cincea vezi ca merg lucrurile cu Isus diferit. Uite aici, prejudecati:
Uite aici dovezi ca se poate si altfel, după pagina 5 google:
Și să faci media lor. Uite așa-uite nu-i așa. E bine să pui astfel de întrebări dacă ești dispus să cauți. N-are sens altfel să pui întrebări de acest fel: a existat? a-nviat? Trăiește cu ceaușescu, elvis presley și lennon în brazilia?
Dragul meu gugălici, dragă puștiule din stația de tramvai,
Și astea sunt niște răspunsuri, dar nu-s ce cauți, nu-s ultimative.
Și-n Catedrala lui Daniel, și-n ultima biserică cu popă lacom e un răspuns pentru tine, dar nici aceste răspunsuri nu-s ultimele. Nu-n ele trebuie să te oprești. Ciudat, nu? Mă contrazic? Nu.
Răspunsurile privind existența lui Isus și-nvierea lui trebuie căutate chiar acolo unde se profită de El, chiar unde este celebrat fără pic de chef, sau pentru profit.
Isus trebuie căutat și printre unchii, bunicii șmecheri, care c-o scobitoare-n colțul gurii râgâie după miel și șpriț.
Isus Hristos a existat! Isus Hristos a-nviat! Cum știu eu asta? Nu știu. Și asta-mi dă bucuria Învierii.
Dacă cred că viața asta are ceva în plus în afara prejudecăților, tehnologiilor care-mi dau rezolvări, Isus Hristos a existat și el a și-nviat! Dacă cred că viața asta are soluții și pentru sărăcie, și pentru patimi, singurătăți, oameni handicapați, oameni loviți de soartă, anxietăți, boală, bătrânețe, tinerețe, Isus Hristos a existat și el a și-nviat!
Nu, nu trebuie să ajung exaltat, nu trebuie să ajung încuiat.
Trebuie doar să cred într-un Isus Hristos atât de popular încât este peste tot: în tehnologii, supermarket, la masa de Paște, de Crăciun, în vorbele unchiilor și-n același timp este El însuși. Este și nu este.
Dragul meu gugălici, dragă puștiule din stația de tramvai,
Hai să spun pe înțeles, că Isus este o poveste cuceritoare, seducătoare, pe înțelesul și pe buzele tuturor.
Este o Parabolă. Adică, „te rezolvă” în privința unor întrebări de om, mindfulness, osho, diete, detox, anxietate, credință, dependențe, viață, moarte, minciună, păcat și altele.
Este o Parabolă. Te rezolvă și nu te rezolvă de fapt în mindfulness, osho, diete, detox, anxietate. Ce face? Te lasă să judeci tu. Nu ți se bagă în minte ca autoritate supremă, nu este personal trainer-ul care-ți dă la sală să tragi de fiare în numele performanței, nu este polițist, nici judecător.
„Creștinul adevărat e bine dispus. Credința însăși e o formă de bună dispoziție. (…) A fi tot timpul ca unul care e îndrăgostit și care a înțeles… Aceasta ar putea fi cheia bunei dispoziții. Și a credinței.” (Andrei Pleșu, „Jurnalul de la Tescani”)
Parabola Isus Hristos este o cheie universală, egală cu ea însăși. Dar dacă mintea ta nu știe, nu judecă cum această cheie se folosește, cheia e inutilă. Trebuie să fii bine-dispus față de lucruri, ca să le înțelegi. Să fii curios, să te dispui bine între lucrurile pe care le vezi. Să ai o poziție bine dispusă față de credințe, lucruri, fapte.
Iubești și ești iubit. Este chimie, dar este și dar dumnezeesc. Ai copil și copilul e sănătos, este anatomie, dar este și dar dumnezeesc. Este pace în jurul tău, este diplomație, dar și astrele aranjează lucrurile. Nu există explicații pozitive, logice până-n absolut. Un pic de parabolă, un pic de Isus, de Dumnezeu, de necunoscut ne face bine.
Isus Hristos este simbol. Simbol apărut în vremuri nesigure. Ca orice simbol a pornit de la o realitate: sute de oameni, oameni ca tine, puștiule, din stația de tramvai, care căutau siguranța vieții lor și au dat peste adevăruri simple, deloc definitive, pe care le-au împărtășit celorlalți. Erau profeți, dacă vrei. Având experiență mai multă în căutarea și judecarea lumii ei împărtășau din căutările lor și altor minți rătăcite. nu era gugăl pe vremea aia. erau vorba și urechea și interpretarea și memoria. Isus Hristos este un simbol, dar și o memorie a întâmplărilor, o interpretare a vieții.
Dragul meu gugălici, dragă puștiule din stația de tramvai,
Sigur, din parabole și simboluri, cândva s-a născut o religie. Ce este o religie, ce este un preot, ce este o biserică, de ce sunt atâtea credințe-religii-biserici, hei, astea-s alte răspunsuri, altă postare pe net, dece nu, altă întâlnire în stația de tramvai, altă ceașcă cu ciocolată fierbinte.
Dacă a-nviat Isus? Haha, la final de articol, ce mai este de spus? Peste câteva ore, vine Învierea, nu? Acum după ce ți-am povestit cum funcționează o parabolă, cum poți crede că aș spune că această căutare ar muri.
A-nviat? Caută, caută, caută. Căci e-n firea omului căutarea, și-n firea lui Isus întrebarea. El este atât de cool încât nu te va fanatiza, nu te va bloca în fericirea comercială, nici nu te va face să ajungi un unchi șmecher, nici un popă pârlit. Dacă știi să cauți chiar și pe gugăl, chiar și-n jurul tău, îți spun eu, vei vedea: Isus a existat! Isus a-nviat! Aprinde o lumânare și vino în această căutare a Învierii. Caută cu lumânarea.
Ah, apropo, personajele Resident Evil, Mortal Combat, manga, Batman, Superman și altele s-au inspirat din Învierea asta a lui Isus Hristos. Isus Hristos a fost primul. Celelalte au văzut că se poate, că-ți place să ai o speranță, ele au luat exemplul lui Isus, să știi.
Nu-i așa că ar fi pustiitor să știi că Resident Evil, Mortal Combat, manga, Batman, Superman și altele n-ar mai avea suflare? Cât de pierdut ai fi să nu reiei jocul de câte ori ai chef.
Cartea lui Andrei Pleșu este fundamentală pentru înțelegerea Parabolelor lui Isus. Și din ea m-am inspirat în scrierea de față
Dragul meu gugălici, dragă puștiule din stația de tramvai.
De vrei să vezi cum Învierea a fost interpretată de artiști, iată:
Ascultă Paul Constantinescu Oratoriul de Paște
Vezi Zeffirelli jesus of nazareth Vezi chiar și Mel Gibson Passion of Christ