Janos Lazar, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, mesaj catre Bruxelles la comemorarea Trianonului: Nu vom tolera incalcarile repetate ale sensibilitatilor noastre nationale pentru inca 100 de ani
„Natiunea ungara ar trebui sa primeasca cel putin reparatii morale, daca nu materiale, pentru cea mai mare nedreptate din istoria lumii”, a afirmat Janos Lazar, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, intr-un discurs sustinut cu ocazia Zilei Coeziunii Nationale, marcata in aceeasi zi cu comemorarea semnarii Tratatului de la Trianon in 1920, care a consfintit noile frontiere ale statului ungar in urma Primului Razboi Mondial.
Blogul de analiza politica hungarianspectrum.org relateaza ca Janos Lazar, pe care il numeste al doilea cel mai important om din guvernul lui Viktor Orban, a transmis intr-un discurs sustinut duminica, 4 iunie, urmatorul mesaj catre Bruxelles:
„Este timpul ca vecinii nostri si liderii Europei sa admita si sa-si ajusteze politicile in consecinta: natiunea ungara este victima Tratatului de la Trianon si nu initiatorul si faptuitorul acestuia. Este inacceptabil ca singurul lucru pe care liderii tarilor vecine il pot spune este acela ca e timpul ca ungurii sa treaca peste vechile lor doleante. Natiunea ungara ar trebui sa primeasca, daca nu reparatii materiale, cel putin reparatii morale pentru cea mai mare nedreptate din istoria lumii”.
El a adaugat ca „nu ne dorim nicio modificare a granitelor si mai ales nu ne dorim tensiuni etnice, noi razboaie in Europa… dar asta nu inseamna ca vom tolera provocarile, incalcarile repetate ale sensibilitatilor noastre nationale pentru inca 100 de ani. Da, putem spune chiar si acum: „Dreptate pentru Ungaria!”, care a fost strigatul pentru reviziure dupa 1929.”
Incepand din 2010, Ungaria marcheaza pe 4 iunie Ziua Coeziunii Nationale, prin care comemoreaza semnarea Tratatului de la Trianon in 1920, ce a stabilit actualele frontiere ale Ungariei cu tarile vecine. In virtutea documentului, Ungaria a pierdut parti importante ale teritoriului pe care il avea in acea perioada.
Autoarea blogului hungarianspectrum.org, Eva S. Balogh, fost profesor de istorie est-europeana la celebra universitate Yale, considera ca, in lumina acestor declaratii facute de oficialul guvernamental Janos Lazar, aceasta anume Zi a Coeziunii Nationale ar putea reprezenta un punct de cotitura in modul de abordare de catre guvernul Orban a chestiunii Trianon.
„Cred cu tarie ca aceste noi afirmatii nu au aparut pur si simplu in toiul unui inflacarat discurs nationalistic. Guvernul Orban pare sa fi decis sa deschida un alt front in razboiul sau impotriva Europei, de data aceasta pentru o reinterpretare a Tratatului de la Trianon. Este o turnura serioasa ce nu prevesteste nimic bun pentru pacea din regiune”, apreciaza Eva S. Balogh.