Sari direct la conținut

Jean-Claude Juncker: Mr. Euro, politicianul care face deliciul ziaristilor din Bruxelles

HotNews.ro

Desi este premierul Luxemburgului – una dintre cele mai mici tari din UE – a devenit unul dintre cei mai influenti politicieni europeni. Acum 20 de ani, Helmuth Kohl ii spunea „Junior”. Acum e cunoscut drept „Mister Euro”.

Este Jean-Claude Juncker, omul care fumeaza tigara de la tigara pe holurile aseptice ale Comisiei Europene, temut de ziaristi si confrati pentru ironiile sale ucigatoare. Pe scurt, unul dintre cei mai atipici politicieni ai batranei Europe.

Politicianul Jean-Claude Juncker

Nascut acum 52 de ani in fieful miscarii comuniste din Luxemburg, Juncker a intrat in politica pe cand avea doar 20 de ani. Era o chemare irezistibila pentru tanarul care, treptat, avea sa devina una dintre figurile centrale ale secenei politice europene.

[c:1:s]E un orator innascut, cu un verb fantastic. Proba stau sutele de conferinte de presa in care a intepat ziaristi cu nume grele. Nu s-a suparat insa nimeni pe el, pentru ca Juncker stie sa se faca placut si sa dezvaluie amanuntele de culise car fac deliciul ziaristilor.

Cu o presa mai mereu favorabila, a urcat treapta cu treapta, si in 1982 intra in Guvern. In 1985 intra in contact direct cu Consiliul UE, si de-atunci este cunoscut drept un proeuropean convins. Numirea sa succesiva ca titular al Finantelor si ca premier confirma un atasament de nezdruncinat pentru valorile unei Europe comune.

Ca premier al Luxemburgului, Juncker incepe sa fie cunoscut in cercurile europene ca un politician iesit din comun: negociator abil, orator de clasa, sustinator incapatanat al zonei euro. De numele sau se leaga semnarea Tratatului de la Maastricht (1992), moment in care incepe sa fie apelat drept „Mister Euro”.

Cu doar cativa ani inainte, Helmuth Kohl il alinta cu porecla „Junior”. Batranul cancelar german intuise potentialul lui Juncker.

Un potential pus in valoare ulterior de posturi in conducerea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, unde Juncker a demonstrat ca este un finantist de mare valoare.

Luxemburghezul nu si-a dezamagit niciodata prietenul. A luptat mereu pentru ideile europene, un episod recent demonstrand perfect atasamentul sau fata de UE. Astfel, in ziua in care si Olanda a respins Tratatul Constitutional (dupa ce si Franta a votat impotriva), Juncker a refuzat sa admita „moartea constitutiei europene”.

„Oamenii nu au votat impotriva constitutiei. Au votat impotriva politicienilor. Constitutia nu a murit”, declara atunci in fata unei asistente inmarmurite de optimismul sau nedisimulat.

Omul Jean-Claude Juncker

Conducandu-si cu mana forte tara, Juncker a fost comparat la un moment dat cu dictatorul african Bokassa. A luat-o ca pe o gluma, si a demonstrat ca politica sa e justa. In fata evidentei, ziaristii luxemburghezi s-au inclinat. Asa cum o fac de fiecare data si cei francezi, englezi sau germani, cuceriti de usurinta cu care Juncker vorbeste pe limba lor.

[c:2:d]Doar de la ei i se trage supranumele de „Mister Euro”, sau cel – la del de flatant – de „memorie umblatoare a UE”.

Cum rezista insa acest politician in jocul cancelariilor, un joc atat de complicat, incat pana si Hrebenciuc ar fi pus la respect?

Cu rabdare si mult tutun. „Heavy-smoker” – asa il descrie The Economist. Si nu e deloc un eufemism. Chiar si pe culoarele Comisiei Europene, unde fumatul e cu desavarsire interzis, Juncker fumeaza ca un sarpe. In urma sa ramane mereu o dara de fum, semn ca „Mister Euro” a trecut pe-acolo.

Nici alcoolul nu ii e strain. Nu se compara cu Eltin, fireste, dar in timpul negocierilor cu sefii de stat si guvern din UE are mai mereu in fara un pahar cu brandy. Paranteza. Un alt amator de alcool e Jacques Chirac, care bea doar bere in timpul sedintelor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro