Sari direct la conținut

Joc imobiliar perfid in CJ Cluj

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Consilierii judeteni din Cluj au amanat, ieri, un proiect de hotarare initiat de catre presedintele CJ, Marius Nicoara (PNL), prin care Clubul „CFR Ecomax”, patronat de controversatul om de afaceri Arpad Paszkany, urma sa fie improprietarit cu o suprafata de 82.000 metri patrati de teren.

Practic, era vorba de participarea SC „Univers T” SA (firma al carei unic actionar este Consiliul Judetean) cu aport in natura la capitalul social al clubului de fotbal.

Pentru ca era destul de neclar, trei dintre comisiile in care a fost dezbatut au cerut amanarea acestui proiect.

Pana la urma, cel care a cerut amanarea a fost tocmai cel care a si initiat proiectul, adica presedintele Marius Nicoara.

Surse din cadrul CJ au declarat ca pozitii divergente cu privire la asociere au fost exprimate si de catre reprezentantii directiilor de specialitate din cadrul institutiei.

Conform referatului de aprobare care a insotit proiectul, documentatia tehnica prevedea dezmembrarea terenului si a constructiilor si formarea a doua parcele noi: una in suprafata de 65.699 mp – teren cu constructii – si cea de-a doua, in suprafata de 1.6761 mp – teren cu constructii: hotel si bazin olimpic, unde ar fi urmat sa se realizeze o baza sportiva, cel putin in prima faza.

Este vorba de fosta Casa a Tineretului, ale carei proprietati imobiliare sunt estimate la preturi foarte mari in Cluj-Napoca, una dintre cele mai scumpe piete de profil din Romania.

Opozitie a arhitectului-sef

Una dintre probleme a fost, insa, aceea ca in zona se doreste construirea unui mall pentru care ar fi nevoie de 50.000 de metri patrati.

„Propunerea de asociere a Clubului de Fotbal „CFR Ecomax” Cluj SA prejudiciaza valorificarea justa a terenului din zona SC „Univers T” si contravine Hotararii Consiliului Judetean nr. 73/2005 prin care se aproba valorificarea unor terenuri”, se arata intr-un document intocmit de arhitectul-sef al judetului, Radu Calin Spanu.

Deocamdata proiectul a ramas in stand-by, pentru clarificari ulterioare si probabil va fi reintrodus pe ordinea de zi intr-o sedinta viitoare.

Avalansa de proiecte retrase

Un alt proiect legat de SC „Univers T”, care ar fi urmat sa primeasca din domeniul public al judetului o suprafata de teren a fost, de asemenea, amanat la cererea consilierilor, care au dorit ca documentul, care facea referire la doua terenuri distincte, sa fie „spart” in doua proiecte, cate unul pentru fiecare.

De pe ordinea de zi a sedintei de ieri au fost retrase si alte proiecte. Din start, presedintele Nicoara a propus retragerea a doua proiecte initiate chiar de el, dupa care s-a aratat dispus si pe parcursul sedintei sa retraga, prin votul alesilor Aliantei „D.A.”, o parte din proiectele cu care PSD nu era de acord.

Totusi, spre final, spiritele s-au incins intre Nicoara si fostul prefect PSD, actual consilier judetean Danut Canta, care au ridicat tonul unul la celalalt din cauza proiectului prin care se dorea preluarea de la AVAS a unui numar de peste sase milioane de actiuni ale SC „Clujana” SA, in proprietatea privata a judetului si administrarea CJ.

„Marul discordiei” l-a constituit administratorul special al fabricii de pantofi”, Gheorghe Feurdean, neagreeat de social-democrati.

„Nu ma mai intrerupeti. Probabil aveti alte probleme decat cele pe care le dezbatem”, i-a strigat Marius Nicoara lui Danut Canta. „Probleme aveti dumneavoastra si individul care este administrator”, a replicat pe acelasi ton fostul prefect PSD.

De asemenea, neintelegerile dintre PSD si Alianta s-au manifestat public si in cazul altor proiecte, chiar daca rezultatele finale au aratat fie ca alesii social-democrati au votat cum a vrut Nicoara, fie ca presedintele CJ a retras ce a vrut PSD, semn ca s-au inteles inainte de sedinta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro