Sari direct la conținut

Joe Biden îl acuză pe Trump de o „avalanșă de minciuni”. Uraganele, noul subiect de dispută politică în SUA

HotNews.ro
Joe Biden îl acuză pe Trump de o „avalanșă de minciuni”. Uraganele, noul subiect de dispută politică în SUA
Donald Trump a revenit pe „X”, fosta rețea Twitter, FOTO: Shutterstock

Preşedintele american Joe Biden l-a acuzat pe Donald Trump că a dezlănţuit o „avalanşă de minciuni” cu privire la gestionarea de către guvernul federal american a uraganelor Helene şi Milton, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

După o reuniune ce a avut loc miercuri la Casa Albă pentru a discuta despre uraganul Milton, care a ajuns seara trecută în Florida, preşedintele SUA a deplâns „răspândirea iresponsabilă, periculoasă şi continuă de dezinformări şi pur şi simplu minciuni” în ce priveşte gestionarea acestor uragane de către autorităţi.

Fostul preşedinte şi candidat republican la preşedinţie Donald Trump „dirijează această avalanşă de minciuni”, a denunţat Biden.

Dezinformarea „subminează încrederea oamenilor” în eforturile de ajutorare şi „dăunează celor care au cea mai mare nevoie” de ajutor, a subliniat el.

Inclusiv dezastrele provocate de uragane au ajuns să fie politizate în SUA

După trecerea distructivă şi mortală a uraganului Helene prin sud-estul Statelor Unite, care a provocat cel puţin 235 de morţi, Donald Trump şi republicanii i-au acuzat, fără dovezi, pe democraţi că au „furat banii” de la agenţia federală de răspuns la catastrofe naturale (FEMA) ca să „îi dea imigranţilor lor ilegali”.

„Este ridicol să afirmi asta. Este fals”, a reacţionat preşedintele Biden. „Sunt acuzaţii că locuinţele (avariate) sunt confiscate, pur şi simplu nu este adevărat. Se spune că victimele vor primi doar 750 de dolari, nu mai mult. Acest lucru pur şi simplu nu este adevărat”, a subliniat el.

Liderul democrat a criticat de asemenea afirmaţiile „şi mai bizare” ale alesei republicane Marjorie Taylor Greene, o susținătoare înfocată a lui Donald Trump.

Aceasta „spune acum că guvernul federal controlează complet vremea… E dincolo de ridicol. Acest lucru trebuie să înceteze”, a tranşat Biden.

„O chestiune de viață și de moarte”, spune Joe Biden

La reuniune a asistat şi vicepreşedinta şi candidata democrată la alegerile din 5 noiembrie, Kamala Harris, aflată la New York, unde a acordat o serie de interviuri instituţiilor media. Ea i-a avertizat cu acest prilej pe cei care ar fi tentaţi să profite de uragan pentru a creşte preţurile la alimente, combustibil sau locuinţe, că „oricine îi înşală pe consumatori va fi tras la răspundere”.

La rândul său, Joe Biden şi-a reiterat apelurile la prudenţă şi evacuare în aşteptarea uraganului Milton, care „pare să fie furtuna secolului”.

„Este o chestiune de viaţă şi de moarte”, a subliniat el, repetând remarci făcute şi cu o zi înainte.

În semn că situaţia este potenţial critică, liderul de la Casa Albă şi-a anulat vizitele în Germania şi Angola pentru a se afla în Statele Unite în timpul trecerii uraganului Milton.

Acesta a lovit joi Florida, slăbit dar încă periculos, privând de energie electrică peste 2,5 milioane de locuinţe şi provocând inundaţii.

INTERVIURILE HotNews.ro