Sari direct la conținut

Germania dă o nouă veste proastă Ucrainei, chiar în timpul vizitei lui Zelenski în SUA

HotNews.ro
Germania dă o nouă veste proastă Ucrainei, chiar în timpul vizitei lui Zelenski în SUA
Cancelarul Olaf Scholz și președintele Volodimir Zelenski la o întâlnire bilaterală ce a avut loc în Statele Unite, FOTO: Abaca Press / Profimedia Images

Cancelarul german Olaf Scholz a insistat luni că nu va relaxa restricţiile privind utilizarea armelor germane de către Ucraina în eforturile sale de apărare în faţa Rusiei, în pofida cererilor în acest sens din partea Kievului, transmite agenția DPA, citată de Agerpres.

Guvernul de la Berlin a luat „câteva decizii” privind sprijinul militar pentru Ucraina „care îmi sunt foarte clare”, a declarat Scholz la New York, cu puţin înaintea unei întâlniri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Scholz a precizat că acestea includ restricţii care împiedică lansarea de către Ucraina de rachete care să lovească adânc în teritoriul rus.

„Acest lucru nu este compatibil cu poziţia mea personală… Nu vom face asta. Şi avem motive foarte serioase”, a punctat cancelarul german, aflat în SUA pentru lucrările Adunării Generale a ONU.

Zelenski a lansat apeluri repetate către aliaţii săi occidentali de a-i permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte situate mult dincolo de linia frontului, inclusiv centre logistice şi baze militare din Rusia.

Opinia publică din Germania se opune livrării de rachete Ucrainei

Arma cu cea mai lungă rază de acţiune livrată Ucrainei de Germania este lansatorul de rachete MARS II, capabil să lovească ţinte aflate la 84 de kilometri distanţă. Berlinul a permis Kievului să-l folosească pe o zonă limitată din teritoriul rus, în apropierea oraşului ucrainean Harkov, aflat la graniţă.

Olaf Scholz a exclus în mod repetat livrarea către Kiev de arme de precizie cu rază lungă de acţiune, indiferent de deciziile luate de alţi aliaţi din NATO. Cancelarul refuză să furnizeze astfel Ucrainei rachete germane de croazieră Taurus, care au o rază de circa 500 km, argumentând că acest lucru „ar presupune un risc ridicat de escaladare”. Poziția guvernului este susținută și de parlamentul de la Berlin.

În acelaşi timp, o majoritate a germanilor se opun trimiterii de rachete, au arătat sondaje de opinie.

Noile comentarii ale lui Scholz vin după ce luna trecută guvernul său a decis, din cauza problemelor bugetare, să oprească finanțările suplimentare pentru Ucraina, sprijinul militar planificat urmând să fie redus în continuare la mai puțin de o zecime din suma actuală până în 2027.

În ceea ce privește bugetul pentru anul viitor, Germania intenționează să își reducă la jumătate ajutorul militar bilateral acordat Ucrainei, bazându-se în schimb pe banii generați de activele rusești înghețate pentru a continua să sprijine Kievul.

Zelenski și-a exprimat recunoștința față de sprijinul german

Cu toate acestea, după întâlnirea cu Scholz din SUA, Zelenski a mulţumit Germaniei pentru susţinerea acordată Ucrainei, mai ales pentru întărirea capacităţilor de apărare al Kievului.

„Suntem profund recunoscători Germaniei pentru sprijinul său”, a scris Zelenski pe platforma X. „Împreună, am salvat mii de vieţi şi cu siguranţă putem contribui şi mai mult la întărirea securităţii întregului continent european”, a subliniat el.

Preşedintele ucrainean a menţionat într-un comunicat că a discutat cu cancelarul german despre situaţia de securitate din Ucraina.

„Liderii au convenit să continue cooperarea în formatele internaţionale şi să discute paşi comuni către o pace justă, inclusiv implementarea deciziilor primului Summit de pace şi pregătiri pentru un al doilea”, se arată într-un comunicat al biroului lui Zelenski.

„Preşedintele a subliniat că Ucraina nu va susţine nicio iniţiativă alternativă de pace care ar putea fragmenta integritatea comunităţii internaţionale”, se adaugă în comunicat.

Urmărește ultimele evoluții din a 944-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro