Sari direct la conținut

VIDEO Uraganul Helene a ucis cel puțin 105 oameni în Statele Unite. „O catastrofă de proporții istorice”

HotNews.ro
Uraganul Helene / Foto: Melissa Sue Gerrits / Getty images / Profimedia
Uraganul Helene / Foto: Melissa Sue Gerrits / Getty images / Profimedia

Cel puțin 105 oameni au murit, după ce uraganul Helene a lovit sud-estul Statelor Unite, iar autoritățile se așteaptă ca bilanțul victimelor să crească. Milioane de persoane au rămas fără curent electric, zeci de poduri au fost distruse, iar drumurile au fost inundate, conform BBC

Furtuna a provocat până luni pagube materiale care pot ajunge la 100 de miliarde de dolari.

Helene a început ca un uragan, cel mai puternic înregistrat vreodată care a lovit nordul Floridei și a continuat în Georgia, Carolina, Virginia și Tennessee. Majoritatea deceselor au fost confirmate în Carolina de Nord și de Sud, unde Helene a ajuns ca furtună tropicală.  

Aproximativ 2,7 milioane de oameni din sudul SUA nu au curent electric de duminică, în scădere cu 40% față de vineri, după ce mai multe furtuni fără precedent, vânturi puternice și condiții periculoase s-au extins la sute de kilometri pe teritoriul țării. 

Căderea curentului și a telecomunicațiilor a împiedicat oamenii să ia legătura cu prietenii sau familiile, conform Reuters, iar sute de persoane sunt date dispărute.  

Duminică seara, oficialii din Carolina de Nord au declarat că 30 de persoane au murit doar în comitatul Buncombe. Echipele din tot statul se luptă cu pene de curent și oprirea serviciilor mobile, dar și cu sute de drumuri închise. 

„Această furtună a produs o catastrofă de proporții istorice”, a spus guvernatorul Carolinei de Nord, Roy Cooper, citat de BBC. „Oamenii cu care am vorbit spun că nu au mai văzut niciodată așa ceva”, a adăugat el. 

„Nimeni nu se gândește la noi aici”, a spus un locuitor din Florida reporterilor Reuters, în timp ce el și soția lui încercau să iasă din biroul hotelului pe care îl dețineau.

Casă distrusă de Uraganul Helene / Foto: Melissa Sue Gerrits / Getty images / Profimedia

Crucea Roșie a deschis peste 140 de adăposturi pentru cei care au fost nevoiți să își evacueze casele. Ele sunt folosite de peste 2.000 de persoane.

„Este tragic”

Cele mai afectate zone sunt în statele considerate cruciale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, Georgia și Carolina de Nord.  

Președintele Joe Biden și-a anunțat intenția de a vizita zonele afectate de inundații. „Este tragic. Dezastrul pe care îl vedem în urma uraganului Helene este copleșitor”, a spus Biden reporterilor duminică, promițând sprijin pentru recuperarea pagubelor. 

Și Kamala Harris va vizita mai multe zone, „cât de curând posibil”, fără a afecta operațiunile de salvare, conform Casei Albe.

Candidatul republican la președinție, Donald Trump, va vizita Valdosta, Georgia, luni, pentru a primi informații despre pagubele provocate de furtună și pentru a „facilita distribuirea de provizii și ajutor”, conform campaniei sale.

Deși uraganul Helene a slăbit din intensitate, meteorologii avertizează că vânturile puternice, inundațiile și amenințarea tornadelor ar putea continua. Oficialii avertizează că ar putea urma mai multe furtuni puternice, sezonul lor încheindu-se pe 30 noiembrie. 

INTERVIURILE HotNews.ro