Sari direct la conținut

Jumătate dintre decesele din România au drept cauză bolile cardiovasculare

HotNews.ro
Pacient in Romania, Foto: Agerpres
Pacient in Romania, Foto: Agerpres

​Jumătate dintre decesele din România au drept cauză bolile cardiovasculare, iar în anul 2021, o persoană din patru se afla în evidenţa medicilor de familie cu o boală cardiovasculară, arată Institutul Naţional de Sănătate Publică, cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii, celebrată în fiecare an, în întreaga lume, pe 29 septembrie.

„Bolile cardiovasculare sunt ucigaşul tăcut numărul 1 la nivel mondial, se estimează că acestea iau vieţile a 17,9 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în fiecare oră din cauza bolilor de inimă. În ţara noastră, jumătate din decese au drept cauză bolile cardiovasculare, iar în anul 2021 o persoană din patru se afla în evidenţa medicilor de familie cu o boală cardiovasculară”, arată Institutul Naţional de Sănătate Publică, citat de Agerpres.

Cu toate că reprezintă o problemă de sănătate publică prin mortalitate şi morbiditate, bolile cardiovasculare pot să fie prevenite în cea mai mare parte. Potrivit estimărilor, în ţara noastră ar putea fi prevenite aproximativ 28% dintre decesele prin boală ischemică a inimii.

Specialiştii susţin că o parte dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare nu sunt modificabili (vârsta, factorii genetici), dar cea mai mare parte a lor se poate modifica, printre aceştia numărându-se fumatul, dieta necorespunzătoare, sedentarismul, dislipidemiile (niveluri anormale de lipide în sânge).

De asemenea, hipertensiunea arterială este o boală cardiovasculară care reprezintă la rândul ei un factor de risc pentru alte boli cardiovasculare şi diabetul zaharat – o afecţiune care are factori de risc comuni cu bolile cardiovasculare şi reprezintă la rândul său, un factor de risc pentru aceste boli.

Printre măsurile care pot fi luate pentru a menţine inima în formă şi a scădea riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare se numără: exerciţii fizice efectuate regulat, menţinerea unui alimentaţii echilibrate, oprirea fumatului, stoparea consumului de alcool, efectuarea de controale medicale preventive cu regularitate.

Institutul Naţional de Sănătate Publică implementează împreună cu Societatea Română de Cardiologie, Asociaţia Română de Promovarea Sănătăţii, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România unul dintre cele mai importante proiecte care vizează depistarea şi controlul factorilor de risc cardiovascular – „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular”.

În cadrul acestui proiect s-a dezvoltat o metodologie de screening al factorilor de risc cardiovascular, au fost pregătiţi medici pentru a realiza screeningul, s-au efectuat consultaţii, analize de laborator şi s-au oferit recomandări personalizate pacienţilor care au parcurs programul de screening. Până la 25 septembrie 2023, un număr de 14.2773 de persoane au beneficiat de serviciile de screening oferite în cadrul proiectului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro