Junta militară din Mali i-a eliberat pe cei 3 directori australieni ai Resolute Mining, după ce compania a plătit 160 de milioane de dolari
Compania australiană Resolute Mining a anunțat joi că Terence Holohan, CEO-ul său, și ceilalți doi directori reținuți de junta militară din Mali mai devreme în cursul lunii noiembrie au fost eliberați de țara africană, relatează Reuters.
Resolute Mining a precizat într-un comunicat că Holohan și ceilalți doi angajați au fost eliberați din centrul financiar al capitalei Bamako, unde au fost reținuți și că „toți cei 3 angajați sunt bine și în siguranță și au părăsit țara”.
Cei 3 șefi ai companiei australiene de extracție a aurului au fost reținuți la Bamako pe 8 noiembrie, în timp ce vizitau țara pentru discuții legate de o dispută despre care Resolute Mining nu a oferit detalii. Guvernul malian nu a precizat motivele reținerii lor.
Andrew Wray, președintele neexecutiv al companiei, a declarat luni într-un comunicat publicat pe site-ul Resolute Mining că toate pretențiile autorităților maliene împotriva companiei, „inclusiv cele legate de taxe, taxe vamale, întreținerea și gestionarea conturilor offshore” au fost soluționate.
Compania va plăti Mali 80 de milioane de dolari din „provizioanele de numerar existente”, urmând să efectueze o plată suplimentară de 80 de milioane de dolari „în lunile următoare,” a adăugat acesta.
Compania australiană operează o mină importantă în Mali
Compania australiană desfășoară de ani buni activități de exploatare la mina de aur Syama din Mali, o operațiune de mare anvergură situată în sud-vestul țării. Ea deține o participație de 80% în mină, în timp ce guvernul malian deține restul de 20%.
Junta militară care conduce Mali a declanșat în august 2020 o rebeliune militară care l-a înlăturat de la putere pe președintele de atunci, Ibrahim Boubacar Keita, instalând un guvern de tranziție civil cu membri ai opoziției.
Însă doar câteva luni mai târziu, în mai 2021, Curtea Constituțională din Mali l-a declarat pe colonelul Assimi Goita, liderul juntei militare, drept președinte şef al statului şi preşedinte al tranziţiei însărcinat cu readucerea civililor la putere.
Junta nu a organizat alegeri de atunci, în pofida asigurărilor date că asigură doar tranziția până la instaurarea unei conduceri civile a țării.