Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Vanzarile auto ating minime istorice in unele tari din zona euro
UE – plan relansare
Ministrii de finante ai Uniunii Europene vor lua in discutie pentru prima data, astazi, planul de relansare bugetara, propus de Comisia Europeana. Unele state membre sunt reticente fata de programul 200 de miliarde de euro, avand obiectii mai ales asupra sumei prevazute. Intre acestea, Germania si Polonia care nu sunt dispuse sa faca noi cheltuieli. Discutiile de azi pregatesc summit-ul sefilor de stat si de guvern, din 11-12 decembrie la care urmeza sa fie adoptat programul de actiune.
Declin auto
Declinul pe piata auto a continuat si in luna noiembrie, vanzarile atingand minime istorice in unele tari din zona euro. In Spania, de exemplu, vanzarile auto au scazut la jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut. In Italia au inregistrat scaderi de 30%, iar in Franta de 14 procente. Si in Japonia, luna noiembrie a fost grea pentru piata auto, fiind vandute cu 20% mai putine masini, cea mai rapida scadere din ultimii 39 de ani. Pentru Statele Unite datele sunt asteptate astazi insa analistii au anticipat deja un declin al vanzarilor cu 30%. La noi in tara statistica ar urma sa fie publicata peste doua saptamani, insa dealerii se plang deja ca tot mai multi romani au stat departe de showroom-urile auto din cauza crizei economico-financiare.
Ford, GM
Conducerea diviziei belgiene Ford a anuntat ca peste 5.000 de salariati vor fi in somaj tehnic timp de o luna incepand cu 11 decembrie. In Belgia sunt fabricate mai ales modele precum Mondeo si Galaxy. In mare criza de lichiditati, constructorul Ford este gata sa vanda ultima sa filiala din afara Americii, Volvo Car. Producatorul american a renuntat deja la marci precum Land Rover sau Jaguar, precum si la majoritatea actiunilor detinute la Mazda. Decizia vine in contextul in care atat Ford cat si General Motors care detine marca Saab, au inaintat ieri cereri guvernului suedez pentru a sprijini financiar subsidiarele locale.
Record negativ indice manufacturier
Industria manufacturiera din Statele Unite a inregistrat, in luna noiembrie, o scadere record pentru ultimii 26 de ani, arata datele autoritatilor. Este a patra luna consecutiva de diminuare a activitatii sectorului manufacturier. Cifrele arata ca economia americana se va contracta, din nou, in ultima parte a anului si Statele Unite vor intra in recesiune.
Restantele la banci
In Romania, restantele populatiei la credite au crescut cu 50% intr-un an, la finalul lunii septembrie, arata datele Bancii Nationale. Acestea se ridica acum la aproape 800 de milioane de lei. Cel mai mult au crescut restantele la imprumuturile in euro, care sunt mai mari cu 84% fata de septembrie 2007. Datoriile neachitate la creditele in dolari au fost singurele care au scazut. Cele mai multe datorii neachitate la banci au intarzieri mai mari de 90 de zile.
RBS perioada de gratie
Banca britanica Royal Bank of Scotland le acorda clientilor care nu isi mai pot plati ratele la creditele ipotecare o perioada de gratie de 6 luni. Adica, acestia nu vor fi executati silit decat dupa sase luni de intarzieri. Anuntul vine la doar cateva zile dupa ce guvernul britanic a devenit actionarul majoritar al bancii.
Evolutie burse
Bursa de pe Wall Street a inchis aseara cu pierderi grele. Indicele Dow Jones a coborat 7,7%, iar Nasdaq aproape 9%. Si bursele europene au incheiat ieri in scadere puternica, de 5-6 procente. Bursa de Valori Bucuresti a fost inchisa de Ziua Nationala a Romaniei.
Pret petrol
Si cursul petrolului a scazut puternic ieri. Investitorii au reactionat astfel la decizia tarilor OPEC de a mentine neschimbate cotele de productie. La New York, pretul barilului de titei s-a fixat la 49 de dolari si 28 de centi, in scadere cu peste 5 dolari fata de ziua anterioara.
Si, din agenda economica a zilei:
Cei trei mari constructori auto americani, General Motors, Ford, si Chrysler prezinta Congresului un nou plan pentru salvarea companiilor.
Iar in Japonia, reuniune de urgenta a Bancii Centrale.