Sari direct la conținut

Kadîrov vrea să își facă propria companie de mercenari: Plănuiesc să concurez cu fratele Prigojin

HotNews.ro
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, aliatul președintelui Vladimir Putin, a declarat duminică că plănuiește ca într-o zi să-și înființeze propria companie militară privată în stilul Grupului de mercenari Wagner al lui Evgheni Prigojin, relatează Reuters.

Ascensiunea grupului Wagner și a altor forțe mercenare din afara structurilor tradiționale de comandă militară rusă a stârnit îngrijorări în rândul diplomaților occidentali că astfel de grupuri ar putea reprezenta într-o zi o amenințare la adresa stabilității în Rusia.

Kadîrov consideră că mercenarii sunt „o necesitate”

Într-o postare pe Telegram, Kadîrov a spus că Wagner, care a luptat alături de trupele rusești în Ucraina, a obținut „rezultate impresionante” și că companiile militare private sunt o necesitate.

„Putem spune cu încredere că Wagner a dat dovadă de putere în termeni militari și a trasat o linie în discuții cu privire la necesitatea sau nu de astfel de companii militare private”, a spus Kadîrov, care conduce Republica Cecenă din 2007.

„Când serviciul meu în slujba statului se va încheia, plănuiesc serios să concurez cu dragul nostru frate Evgheni Prigojin și să creez o companie militară privată. Cred că totul va funcționa”, a spus Kadîrov, în vârstă de 46 de ani.

Kadîrov și Prigojin conduc în Ucraina forțe în mare măsură autonome de comanda militară a Rusiei și sunt aliați fideli ai lui Putin, dar au vorbit în mod public și împotriva conducerii militare.

Grupul Wagner a jucat un rol din ce în ce mai proeminent în războiul Rusiei din Ucraina, conducând un atac de luni de zile asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk.

Kadîrov, fiul fostului președinte cecen Ahmad Kadîrov, care a fost asasinat într-un atentat cu bombă din 2004 la Groznîi, a format o alianță tacită cu Prigojin, amplificându-și reciproc criticile față de conducerea militară a Rusiei și cerând o continuare mai viguroasă a conflictului.

Prigojin, care a petrecut ultimul deceniu al Uniunii Sovietice în închisoare pentru jaf și fraudă, a fost ani de zile un asociat al lui Putin.

Grupul său de catering a obținut contracte guvernamentale, câștigându-i porecla de „Bucătarul lui Putin”, în timp ce el a desfășurat mercenari Wagner pentru a lupta alături de militarii ruși în Siria și în conflictele din Africa pentru a promova interesele geopolitice ale Rusiei.

După ani de negare, anul trecut a recunoscut legăturile sale cu Wagner și a spus că a intervenit în alegerile din SUA.

Dovezile tot mai mari sugerează că Kremlinul a luat măsuri pentru a reduce ceea ce consideră a fi influența politică excesivă a lui Prigojin, ordonându-i acestuia să înceteze criticile sale publice la adresa ministerului apărării, sfătuind în același timp presa de stat să nu mai menționeze numele lui sau Wagner.

Institutul pentru Studiul Războiului a scris că liderul Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, a respins propunerile șefului Wagner, Evgeni Prigojin, de a se alătura unei campanii denigrare a Ministerului Apărării Rusiei, sugerând că această campanie ar putea eșua în restabilirea influenței în scădere a lui Prigojin.

În ciuda încercărilor lui Prigojin, liderul cecen probabil încă vede că „legăturile sale oficiale cu Kremlinul și poziția în Ministerul rus al Apărării sunt mai benefice decât ar putea fi orice relație politică cu Prigojin”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro