Sari direct la conținut

Kamala Harris ar putea fi nominalizată oficial drept candidata democraților la alegerile prezidențiale la începutul lunii august

HotNews.ro
Kamala Harris ar putea fi nominalizată oficial drept candidata democraților la alegerile prezidențiale la începutul lunii august
Kamala Harris. Foto: Erin SCHAFF / AFP / Profimedia

Comitetul Național Democrat a fost de acord miercuri asupra unui plan oficial de a o nominaliza pe vicepreședinta americană Kamala Harris drept candidata democraților la președinția SUA, după retragerea bruscă a lui Joe Biden din cursă, relatează Reuters. 

CNN notează că democrații au adoptat miercuri regulile pe care partidul le va folosi pentru a-și alege candidatul la președinție, iar votul pentru nominalizarea oficială a lui Kamala Harris va începe probabil la 1 august.

Reuters scrie că planul Comitetului prevede o nominalizare oficială pentru Kamala Harris cel mai devreme pe 1 august, înainte de convenția partidului din 19-22 august de la Chicago, în timp ce Harris va nominaliza până pe 7 august omul care ar urma să ocupe funcția de vicepreședinte al SUA în cazul câștigării alegerilor.

Conform calendarului aprobat miercuri candidații la președinție au timp până sâmbătă seara să își declare oficial candidaturile și până marți, 30 iulie, să depună semnăturile de la cel puțin 300 de delegați, nu mai mult de 50 dintr-un singur stat. 

Votul se va desfășura prin buletine de vot electronice trimise delegaților convenției. 

Dacă doar un candidat îndeplinește cerințele, ceea ce este foarte probabil ținând cont de cât de repede s-a unit partidul în jurul lui Harris, votul este de așteptat să înceapă pe 1 august, deși liderii de partid vor rămâne să stabilească orele pentru începerea și sfârșitul votului.

Decizia vine la câteva zile după retragerea lui Joe Biden din cursa pentru un nou mandat, în urma presiunilor colegilor de partid și a îndoielilor cu privire la sănătatea sa.

De altfel, luni seară, la mai puțin de 36 de ore după ce Biden a anunțat că o va susține pe Harris, aceasta și-a asigurat nominalizarea, câștigând sprijinul majorității delegaților partidului care deci nominalizarea, a anunțat echipa sa de campanie.

„În această seară, sunt mândră că am obținut amplul sprijin necesar pentru a deveni candidatul partidului nostru. Aștept cu nerăbdare să accept oficial nominalizarea, se va întâmpla curând”, a spus Harris într-un comunicat difuzat luni noapte.

Kamala Harris i-a luat fața lui Trump în sondaje, după retragerea lui Biden din cursă

În cel mai recent sondaj realizat online de Reuters/Ipsos, primul după retragerea lui Biden din cursă, vicepreședintele SUA, Kamala Harris, conduce cu 2 puncte procentuale în fața lui Donald Trump, care este creditat cu 42%.

Kamala Harris și Donald Trump erau la egalitate, cu 44%, într-un sondaj din 15-16 iulie, iar Trump conducea cu un punct procentual într-un sondaj din 1-2 iulie.

Rezultatul sondajului realizat acum, respectiv luni și marți, arată o răsturnare de situație, însă diferențele dintre cei doi politicieni rămân foarte mici.

Consilierul general al campaniei lui Trump, David Warrington, a depus marți o plângere în care o acuză pe Kamala Harris că a încălcat legile federale privind finanțarea campaniei electorale.

Plângerea, depusă la Comisia Electorală Federală, sesizează schimbarea denumirii comitetului care sprijină candidatura din „Biden for President” în „Harris for President” după ce Biden a ieșit din cursă duminică și trecerea a 91 de milioane de dolari de la campania lui Biden la cea a lui Harris.

Campania lui Kamala Harris a catalogat plângerea ca pe un efort juridic nejustificat de a perturba, insistând că aceste comitete care sprijină candidaturile pentru Biden-Harris au fost întotdeauna comitete autorizate fie pentru Biden, fie pentru Harris.

Campania lui Kamala Harris a subliniat că a primit 100 de milioane de dolari în donații în doar 36 de ore de când Joe Biden și-a retras candidatura. „Acuzații legale lipsite de temei – precum cele făcute timp de mulți ani în tentativa de a suprima voturile și a fura alegerile – nu ne vor distrage”, au mai transmis aliații actualei vicepreședinte.


INTERVIURILE HotNews.ro