Sari direct la conținut

Klaus Iohannis si-a schimbat pozitia fata de refugiati: Acum spune ca Romania poate gestiona usor 4.837 de refugiati, in urma cu doua saptamani spunea ca Romania nu are capacitatea sa integreze mai mult de 1.785 de refugiati in societate

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro

Problema refugiatilor „poate fi gestionata usor de Romania”, a declarat miercuri presedintele Klaus Iohannis inaintea plecarii la Consiliul European, referindu-se la cota obligatorie de refugiati impusa Romaniei prin votul din Consiliul JAI de ieri, de 4.837. Iohannis si-a schimbat pozitia fata de declaratia din 7 septembrie, cand spunea ca Romania nu are capacitatea sa integreze in societate mai mult de 1.785 de refugiati. Desi Consiliul JAI de ieri a votat cote obligatorii pentru fiecare tara din UE, Iohannis a insistat ca „pozitia Romaniei ramane in continuare una de participare voluntara. Nu cred ca aceste cote obligatorii reprezinta o solutie”.

Iohannis a precizat ca „aceasta decizie de ieri a Consiliului JAI nu se va rediscuta azi in Consiliul European. Decizia a fost luata de Consiliul JAI, care e competent pe aceasta chestiune, si nu are nevoie de revotare sau validare in Consiliul European.” Seful statului a mai spus ca „Numarul de refugiati nu e mare, si nu trebuie sa-i primim pe acesti refugiati in urmatoarele saptamani, cel mai probabil intr-un an.”

Presedintele a spus ca este datoria Guvernului sa gestioneze refugiatii pe care Romania ii va primi ca urmare a deciziei luate ieri in Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI), unde tara noastra s-a impotrivit fara succes la vot cotelor obligatorii propuse de Comisia Europeana. Alaturi de Romania au mai votat impotriva cotelor obligatorii Ungaria, Cehia si Slovacia.

Potrivit deciziei din Consiliul JAI, Romaniei i-au fost alocati 2.475 de refugiati, care se adauga celor 1.785 deja acceptati voluntar, ceea ce duce la un total 4.837 de refugiati. Alti 54.000 de refugiati urmeaza sa fie distribuiti conform aceleiasi formule dupa o propunere in acest sens facuta de Comisia Europeana si aprobata de Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne, ceea ce va duce probabil la un total final pentru Romania de 6.351 de refugiati.

Transcrierea integrala a declaratiei de presa a lui Klaus Iohannis (sursa: Administratia Prezidentiala):

Astazi ma voi referi la trei teme. Prima tema este Consiliul Extraordinar de la Bruxelles, la care voi participa in aceasta seara. A doua tema este Consiliul JAI, justitie si afaceri interne, de aseara. Si a treia tema este participarea mea si a delegatiei care ma insoteste la New York, la Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite.

Legat de prima tema, astazi voi participa, incepand de la ora 18:00, la sedinta extraordinara si informala a Consiliului European. Presedintele Consiliului, domnul Tusk, a convocat aceasta intalnire pentru a discuta chestiunea migratiei, chestiune de foarte mare actualitate pentru toata lumea. Se doreste discutarea modalitatilor de prevenire. Se doreste sa se discute cum pot fi ajutate tarile de unde vin refugiatii sau migrantii. Se doreste sa se discute ce se poate face pentru a ajuta refugiatii din taberele din Orientul Mijlociu pentru a preveni aceasta migratie spre Uniunea Europeana. Voi reitera, cu aceasta ocazie, pozitia Romaniei pentru mentinerea unui raport echilibrat intre solidaritate si responsabilitate, lucru pe care l-am spus si la celelalte intruniri ale Consiliului European.

A doua chestiune este legata de Consiliul JAI, care s-a incheiat aseara. Dupa cum cred ca toata lumea stie, intre timp, decizia Consiliului pentru relocarea intra-Uniunea Europeana a 120.000 de refugiati a fost adoptata. Conform acestei decizii, Romania ar urma sa primeasca in jur de 2.400 de persoane. Acestea se adauga la persoanele care ar trebui sa vina in Romania in urma participarii noastre voluntare, care a fost anuntata in cursul verii. Regretam, si eu regret, ca aceasta decizie, in loc sa fie luata prin consens, in baza unor negocieri si discutii, s-a luat prin vot majoritar. Eu nu cred ca impunerea cotelor obligatorii, impunerea printr-un vot majoritar, rezolva aceasta problema. Aceasta impartire matematica nu tine cont de o serie de factori foarte importanti.

Deja aseara, dupa ce s-a cunoscut acest rezultat, au inceput sa apara tot felul de opinii. Vreau sa subliniez ca Ministrul de Interne a participat acolo cu un mandat perfect. A avut mandatul Guvernului, conform legislatiei in vigoare, intarit de decizia CSAT. Aceste cote obligatorii au fost refuzate de Romania din capul locului. Inca din martie, de cand s-a pus prima data in discutie aceasta chestiune, am sustinut pozitia Romaniei de participare voluntara a statelor membre la aceasta actiune. Dupa cum stiti, Parlamentul a fost informat si pe calea normala, de catre consilierul pe afaceri europene, dar chiar si de mine, in alocutiunea pe care am avut-o acolo zilele trecute. Parlamentul nu da mandate pe aceste chestiuni.

Aceasta decizie care a fost luata ieri nu se va rediscuta astazi in Consiliul European. Decizia a fost luata de catre Consiliul JAI, care este competent pe aceasta chestiune, si nu are nevoie nici de o revotare in Consiliu, nici de o validare in Consiliu. Decizia este bun-luata. Inteleg ca sunt tari care doresc sa o conteste. Vom astepta rezultatul acestor contestari. Numarul de refugiati pe care ar urma sa ii primeasca Romania in realitate nu este mare, si nu trebuie sa ii primim pe acesti refugiati in urmatoarele saptamani. Este vorba de o perioada de cel putin un an de zile, mai probabil doi ani de zile, in care esalonat ar trebui sa ii primim pe acesti refugiati. Problema poate fi gestionata usor in Romania si cred ca este bine sa ne aratam solidaritatea cu celelalte state membre. Oricum, pozitia noastra ramane in continuare una de participare voluntara. Nu cred ca aceste cote obligatorii reprezinta o solutie pentru problema refugiatilor. Participarea voluntara, care, evident, tine cont de capacitatea fiecarui stat membru de a face fata unui anumit numar de refugiati.

Dupa incheierea Consiliului European din aceasta seara, voi pleca impreuna cu delegatia care ma insoteste la New York. Acolo vom participa la Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite. ONU sarbatoreste in acest an 70 de ani de la infiintare, iar Romania marcheaza 60 de ani de cand a devenit membra ONU. Sunt bucuros ca pot sa reprezint Romania cu aceasta ocazie.

In acest an, la Adunarea Generala participa un numar record de sefi de state. In afara de Adunarea Generala ONU au loc o serie intreaga de summit-uri importante, unde vor fi discutate chestiuni foarte importante de catre sefii de stat care participa acolo. Eu voi participa la mai multe summit-uri si voi participa, de asemenea, la intalnirea care va adopta agenda 2030 pentru dezvoltare durabila. Acesta este un angajament al sefilor de stat si de guvern si va reprezenta o decizie istorica privind un set de obiective universale pentru lumea in plina transformare in care traim. Voi participa, ca sa dau cateva exemple, la invitatia Presedintelui Statelor Unite ale Americii, domnul Barack Obama, la summit-ul dedicat contracararii DAESH, Statul Islamic, voi participa la summit-ul pentru egalitatea de gen, co-organizat de presedintele Republicii Chineze si de Secretarul General ONU.

Prezenta mea la New York imi va da ocazia sa am intalniri bilaterale cu mai multi sefi de state si, in masura in care vom avea aceste intalniri, voi comunica si continutul acestor discutii.

Voi avea, de asemenea, deosebita placere ca in marja deplasarii in Statele Unite ale Americii sa am o intalnire cu Vicepresedintele Statelor Unite, domnul Biden, la Casa Alba. Aceasta prima intalnire oficiala va fi fundamentata pe obiectivul ferm al intaririi Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii. Daca aveti intrebari, poftiti!

Intrebari din partea reprezentantilor mass – media:

Jurnalist: Pentru ca ati spus ca votul de ieri nu mai poate fi schimbat si tara noastra va primi, impotriva vointei ei, mai multi refugiati, ce va incerca Romania, prin vocea dumneavoastra, sa obtina in plus la Consiliul de diseara? Ne mai dorim sa intram, in acest moment, in Spatiul Schengen sau veti incerca sa obtineti alocari bugetare in plus pentru problema refugiatilor? Multumesc.

Klaus Iohannis: Dosarul Schengen nu va fi conexat cu dosarul migratiei, fiindca sunt doua lucruri diferite si, in consecinta, este clar ca nu vom discuta aderarea Romaniei la Schengen cu aceasta ocazie. In ce priveste alocarile bugetare, da, daca primim refugiati, atunci din partea Uniunii Europene, Romania va primi pentru fiecare refugiat 6.000 de euro, suma care acopera cheltuielile ocazionate de administrarea acestui fenomen. Este, pe de alta parte, important de stiut, si vreau sa repet acest lucru, Romania nu este impotriva refugiatilor. Noi nu suntem impotriva primirii oricaror refugiati, noi am fost din capul locului de acord sa primim refugiati in limita resurselor noastre. Ceea ce nu ni s-a parut oportun si in continuare nu ni se pare oportun este calculul pe baza de cote obligatorii, calcul matematic care nu tine cont aproape deloc de realitatile din fiecare stat membru. Deci, recomandarea mea catre Guvern va fi sa gaseasca caile cele mai bune pentru a gestiona acest numar de refugiati care ar trebui sa vina in Romania si sunt convins ca se gasesc usor cai bune pentru gestionarea acestui fenomen.

Jurnalist: Cehia a anuntat ca va contesta la Curtea Europeana Justitie decizia privind cotele obligatorii. Si Romania face parte din cele patru state care au votat impotriva. Intentionam sa luam astfel de masuri, sa atacam la Curtea Europeana Justitie sau sa ridicam problema in Consiliul European?

Klaus Iohannis: Acum, cu siguranta, chiar daca nu este pe ordinea de zi, vor fi voci care vor dori sa isi exprime punctul de vedere in legatura cu ce s-a intamplat ieri. Si eu imi voi exprima nemultumirea legata de modul in care s-a procedat, in loc sa se gaseasca o solutie prin consens, s-a fortat un vot, lucru neobisnuit si, dupa parerea noastra, inoportun. Insa, in continuare, problema care se va pune acolo nu este de a rediscuta aceasta chestiune, care a fost inchisa formal aseara, ci este de a rediscuta si a discuta solutii mai profunde, solutii care vizeaza tarile de unde vin refugiatii, tarile unde sunt tabere de refugiati.

Jurnalist: As vrea sa va intreb daca ati luat in considerare sa ii permiteti Premierului Victor Ponta sa mearga sa mearga la acest Consiliu, tinand cont de o declaratie pe care o auzeam astazi de la Premier care spunea ca mergeti acolo degeaba, pentru ca, in general, premierii sunt cei care merg al aceste reuniuni, conform procedurilor de acolo.

Klaus Iohannis: Nu doresc sa comentez aceasta chestiune. Mi se pare o abordare deplasata din partea Primului-ministru, fundamental deplasata, ca sa ma exprim asa.

Jurnalist: Deja se vorbeste despre o asa-numita imigratie selectiva. Pe ce criterii, cum vor fi alesi refugiatii care vin in Romania, de exemplu, si cei care merg in Germania, pentru ca, nu este un secret, Germania, de exemplu, a spus ca vrea refugiati cu studii superioare, cu o slujba, mai usor de integrat?

Klaus Iohannis: Nu s-a discutat in niciun fel si in nicio circumstanta o selectie a refugiatilor, iar procedura, cum vor ajunge anumiti refugiati in anumite state membre, va trebui detaliata in continuare de catre cei care se vor ocupa de chestiune. Exista chiar o propunere care este posibil sa fie discutata in aceasta seara, sa se stabileasca un responsabil pentru intreaga procedura, insa pana in momentul de fata nu exista o procedura de selectie.

Jurnalist: Domnule Presedinte, spuneati ca in realitate numarul acesta de refugiati pe care ar urma sa il primeasca Romania nu este unul mare. Asta inseamna ca Romania va fi de acord cu acest numar stabilit dupa decizia luata ieri la Consiliul JAI? Pentru ca spuneati ca nu veti ataca, deocamdata.

Klaus Iohannis: Nu, asteptam clarificari si acest numar de refugiati poate usor sa fie gestionat de Romania. Trebuie sa fim foarte realisti in aceasta chestiune. Nu este suficient sa spun eu ca suntem solidari cu celelalte state membre. Trebuie sa ne exprimam practic aceasta solidaritate si cred ca este bine sa acceptam ideea ca aceasta solidaritate se exprima inclusiv primind refugiati, sigur intr-un numar pe care putem sa il gestionam. Nu ar ajuta pe nimeni sa vina in Romania un numar de refugiati care nu poate fi gestionat si nu vom avea situatii cum au fost in tarile vecine.

Jurnalist: Mergeti la Bruxelles, intr-un moment in care in tara este o perioada de framantari interne si opozitia pregateste o motiune de cenzura, din cauza problemelor cu legea pe care le are Premierul. V-as intreba ce asteptari aveti de la aceasta motiune de cenzura, in contextul in care, inca de cand ati fost ales presedinte, spuneati ca va doriti un guvern PNL, un guvern al dumneavoastra, dar si in conditiile in care matematica parlamentara arata ca nu se poate un astfel de guvern, decat daca si cei din coalitia de la putere vor vota pentru aceasta motiune de cenzura, lucru putin probabil sa se intample?

Klaus Iohannis: Avand in vedere ca sunt Presedintele Romaniei, nu sunt implicat deloc in motiunea de cenzura si nici in felul in care se negociaza intre partide, dar, sigur, ar fi un rezultat bun daca ar trece motiunea.

Jurnalist: Si, daca imi permiteti, spuneati saptamana trecuta: „Sper sa se analizeze situatia cu toata raspunderea si, cei care pot veni cu solutii, sa vina cu solutii”. Vorbeati atunci de situatia Premierului. V-as intreba daca ati mai discutat de atunci cu domnia sa sau poate daca ati mai discutat si cu ceilalti reprezentanti ai coalitiei de la putere?

Klaus Iohannis: Nu am discutat aceste chestiuni. Astept ca cei care au in puterea lor sa schimbe aceasta situatie total nefericita pentru Romania sa o faca si la asta m-am referit cand am spus ca motiunea, trecerea motiunii ar fi un lucru bun. Nu fiindca as vrea neaparat sa subliniez ca sustin public o motiune a PNL-ului, ci datorita faptului ca aceasta motiune sau o astfel de motiune ar rezolva o problema foarte mare a Romaniei: faptul ca Romania are un Prim-ministru trimis in judecata. Suntem unici, in sensul negativ, cu un astfel de Prim-ministru.

Jurnalist: Saptamana trecuta spuneati aici ca marea problema a refugiatilor ar fi mai degraba integrarea lor in societate, nu neaparat cazarea lor. Cum va reusi acum Romania sa ii integreze, cand ne-am trezit cu o cota aproape tripla de refugiati?

Klaus Iohannis: Acum, cu „ne-am trezit” este un fel de a zice, noi am stiu cu totii, fiindca ne uitam la televizor, ca vorbim de mai multi refugiati, ba chiar vorbim de o criza grava a refugiatilor in tari care sunt foarte apropiate geografic de noi. Deci, nu ne-am trezit, noi am stiu ca sunt multi care vin. Si dintre acestia multi eu am considerat ca numarul care ar trebui sa fie primit de Romania nu este unul prea mare pentru administratia romaneasca. Si sunt in continuare de parere ca guvernul poate sa gaseasca caile cele mai bune nu doar pentru a-i primi, amprenta si inregistra, ci si pentru a face demersuri de integrare.

Jurnalist: Vorbeati saptamana trecuta de masuri alternative in cazul in care Consiliul JAI va aproba aceste cote. Si voiam sa va intreb: Romania are in vedere construirea de noi tabere pentru refugiati?

Klaus Iohannis: Asta este o chestiune la care va va putea raspunde, probabil, Guvernul, care se ocupa concret de aceste chestiuni. Insa nu va fi nevoie pentru acesti refugiati sa se construiasca foarte multe locuri suplimentare, fiindca refugiatii vin in aceste centre, sunt inregistrati si sunt trimisi in alta parte de acolo. Ei nu stau ani de zile in aceste centre. Si in acest fel locurile se elibereaza pe parcurs, vin altii si asa mai departe. Este un proces dinamic si cei care vor gestiona efectiv aceasta chestiune vor veni cu propuneri de extindere sau nu a centrelor de primire. Dupa parerea mea, problema nu este una complicata in acest moment.

Jurnalist: Dar spuneati ca este complicata. Era cel putin complicata pentru Romania pana de curand.

Klaus Iohannis: Principiul este complicat, fiindca noi am dorit sa participam voluntar, iar Uniunea Europeana, mai exact Comisia Europeana, a adus in discutie un mecanism care face intreaga problema foarte complexa, fiindca se pun in discutie principiile dupa care lucreaza Uniunea Europeana.

Jurnalist: Am dori sa ne comentati, va rog, acest conflict care a aparut intre Ungaria si Romania in privinta crizei refugiatilor, intentia Ungariei de a ridica un zid la granita. Si daca guvernul a gestionat bine acest schimb de replici intre oficialii roman si ungar. Multumesc mult.

Klaus Iohannis: Eu cred ca ar fi fost mult mai indicata o mai mare retinere, si de o parte si de cealalta. Nu consider ca prin acest fel de schimb de replici se rezolva ceva, ba dimpotriva, se complica relatiile dintre cele doua tari. Asa cum s-a desfasurat dialogul cred ca a fost in afara cadrului uzual diplomatic.

Jurnalist: Domnule Presedinte, exista o lege, 373 din 2013, privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in materia chestiunilor europene. Aceasta lege are o prevedere potrivit careia pentru mandatul la Consiliul European se cere aprobarea Parlamentului cu 10 zile inainte, daca retin corect. Ati spus totusi ca mandatul vicepremierului Oprea a fost perfect. De ce nu s-a cerut totusi si o aprobare a Parlamentului?

Klaus Iohannis: Ati citit perfect, dar nu ati citat perfect. Acel paragraf se refera la situatia in care participa Primul-ministru la Consiliul European, or, Primul-ministru nu participa si nu va participa, acest Prim-ministru nu va participa niciodata la Consiliul European.

Jurnalist: Domnule Presedinte, consilierul dumneavoastra, domnul Lazar Comanescu facea astazi intr-un interviu o declaratie. cel putin. nu stiu, dumneavoastra o veti calificati, spunea ca existenta inca sau mentinerea la putere a regimului Assad ar reprezenta o oportunitate care „trebuie exploatata”. Este si pozitia Administratiei Prezidentiale si a dumneavoastra, cea exprimata de domnul consilier Comanescu?

Klaus Iohannis: L-am intrebat pe domnul Comanescu si fata de mine a spus ca el nu s-a exprimat asa, ca titlul din ziarul respectiv ar fi fost dat de redactie, si nu luat din textul spus de domnia sa. Aceste lucruri se pot verifica si am rugat departamentul meu de comunicare sa verifice daca este asa, fiindca pozitia oficiala reprezentata de mine nu este de sprijin pentru regimul care este inca la putere in Siria. Parerea noastra este ca problema siriana trebuie rezolvata prin negocieri politice si cu actualul Presedinte, si cu opozantii, si cu toti cei care au un interes legitim in Siria. Important, cel mai important lucru ar fi sa se gaseasca o cale spre dialog, o cale care termina acest razboi groaznic si care duce la un numar enorm de refugiati din Siria. Va multumesc. Va doresc o zi buna!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro