Kremlinul a trimis 10.000 de migranți pentru a săpa tranșee pe front, în regiunile ocupate ale Ucrainei. „Avem nevoie de mâini de lucru bune pentru asta”
Autoritățile ruse au folosit 10.000 de străini care au obținut cetățenia rusă pentru a susține efortul de războiul din Ucraina, a declarat joi Aleksandr Bastrîkin, șeful Comitetului rus de Anchetă, scriu Politico și AFP.
Moscova a „localizat” peste 30.000 de migranți naturalizați, dar care nu s-au înrolat în armată în Rusia, a declarat Bastrikin, în cadrul Forumului Juridic Internațional de la Sankt Petersburg, potrivit agenției de presă Interfax.
„Am prins deja peste 30.000 (de migranți) care au primit cetățenia și nu au vrut să se înregistreze în armată, i-am trecut în registru și am trimis deja aproximativ 10.000 în zona operațiunii militare speciale”, a precizat Bastrîkin, în timpul unui panel de discuții despre legislația privind migrația în Rusia.
El a descris această mișcare ca fiind punerea în aplicare a constituției ruse. „Conform prevederilor Constituţiei şi legislaţiei noastre, persoanele care primesc cetăţenia Rusiei trebuie să fie luaţi în evidenţă militară şi, dacă este necesar, să participe la operaţiunea militară specială”, a spus el.
🇷🇺🇺🇦| The head of the investigative commission, Alexander Bastrykin, speaking at the St. Petersburg Economic Forum, pointed out that Russia had sent 10,000 naturalized migrants to the front in Ukraine.
— Casus Belli (@casusbellii) June 27, 2024
He also pointed out that 30,000 people who had been granted Russian… pic.twitter.com/FuumYVM80c
„De ce este nevoie de acești (migranți) acolo? Pentru a săpa tranșee și a construi fortificații. Avem nevoie de mâini de lucru bune pentru asta. Ei se alătură acum rândurilor unităților noastre din ariergardă”, a adăugat Bastrîkin.
Rușii au construit deja sute de kilometri de „dinți de dragon” și alte tipuri de fortificații în părți ale regiunilor ucrainene Zaporojie, Donețk, Luhansk și Herson, pe care le ocupă din 2022.
Conform presei ruse, agențiile de aplicare a legii au făcut raiduri în fabrici și întreprinderi din întreaga Rusie, căutând migranți, atât pe cei cu forme ilegale, cât și pe cei care au intrat ilegal în țară. Potrivit relatărilor, în timpul fiecărui raid, acestea trimit migranților avize de recrutare militară. Diferite companii private rusești angajează, de asemenea, migranți pentru a săpa tranșee în Ucraina, iar unele nu plătesc pentru această muncă, a relatat Current Time TV.
În intervenţia sa, Bastrîkin a pledat pentru schimbări în politica de imigrare a ţării şi a subliniat că preocupările legate de securitatea naţională ar trebui să prevaleze în angajarea la muncă a cetăţenilor străini, notează agențiile EFE și Agerpres.
Comitetul de anchetă rus – principalul organism pentru cercetări penale din ţară – se subordonează direct şefului statului rus.
Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro