Kremlinul asigură că Șoigu nu a fost retrogradat: Noul său post „are o importanță imensă pentru țară”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins marți ideea că demiterea lui Serghei Șoigu de la șefia Ministerului Apărării și mutarea lui la Consiliul de Securitate ar fi o retrogradare, scrie Reuters.
„Nu cred că este potrivit să punem întrebarea în acest fel. Acesta este un post guvernamental foarte înalt, cu o gamă foarte largă de sarcini, care joacă un rol imens pentru țară”, a declarat Dmitri Peskov, cu referire la numirea lui Serghei Șoigu în fruntea Consiliului de Securitate.
„Bineînțeles, șeful acestui organism este în contact direct și constant cu șeful statului și poartă o mare responsabilitate”, a spus el.
Vladimir Putin l-a înlocuit duminică pe ministrul Apărării Serghei Șoigu cu un economist loial, într-o schimbare neașteptată de gardă care semnalează accentul pus acum de Kremlin pe creșterea și consolidarea economiei de război rusești, la mai bine de doi ani de la invadarea Ucrainei.
Plasarea lui Șoigu în funcția de secretar al Consiliului de Securitate este în concordanță cu strategia obișnuită a lui Putin de a marginaliza discret oficialii din domeniul securității, acordându-le roluri periferice, în loc unei demiteri pur și simplu, au observat analiștii.
Numirea lui, a observat analista rusă Tatiana Stanovaia, semnifică în același timp faptul că importanța reală a acestui organism în ierarhia statului ar putea să nu fie atât de mare pe cât presupun de obicei observatorii.
„Pentru a înțelege această mișcare, gândiți-vă la motivul pentru care Putin l-a numit pe Dmitri Medvedev în postul de adjunct la Consiliul de Securitate în ianuarie 2020: pentru a-l ține aproape, dar detașat de sistem”, a mai explicat Stanovaia.
Până la numirea lui Șoigu, șefia Consiliului de Securitate a fost ocupată de Nikolai Patrușev, un adept al liniei dure a Kremlinului în relația cu Occidentul și vechi aliat al lui Putin.
Patrușev a fost numit marți în postul de consilier la Kremlin.