Sari direct la conținut

Kremlinul insistă că Hersonul îi aparține, chiar dacă și-a retras trupele: „Nu există schimbări”

HotNews.ro
Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului (dreapta, jos), Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului (dreapta, jos), Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Kremlinul a declarat vineri că, în pofida retragerii trupelor sale de pe malul vestic al râului Nipru și a abandonării orașului Herson, regiunea cu același nume aparține în continuare Rusiei, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov le-a spus vineri reporterilor în timpul conferinței sale zilnice de presă că statutul regiunii este „fixat” și că nu sunt posibile modificări.

„Este un subiect al Federației Ruse. Este fixat și definit legal. Nu există schimbări și nu pot exista schimbări”, a declarat el.

Peskov a mai afirmat că Kremlinul nu regretă proclamarea anexării Hersonului și a celorlalte 3 regiuni ucrainene în care forțele sale armate au ocupat teritorii în cadrul unei ceremonii triumfaliste organizate la Moscova în data de 30 septembrie.

Presat de reporteri să comenteze decizia retragerii trupelor rusești către malul de est al râului, Peskov a răspuns că aceasta a fost luată de Ministerul Apărării și că nu are „nimic de adăugat”.

Kremlinul afirmă că războiul va continua până când își va atinge obiectivele

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a declarat însă că Rusia rămâne dedicată atingerii obiectivelor sale în Ucraina.

Potrivit acestuia, războiul se poate încheia „doar după atingerea acelor obiective sau prin negocieri de pace care obțin îndeplinirea acelor obiective”.

„Însă discuțiile de pace sunt imposibile din cauza poziției luate de partea ucraineană”, le-a mai spus Dmitri Peskov jurnaliștilor de la Moscova.

Pe 4 octombrie, la câteva zile după proclamarea anexării teritoriilor ucrainene de către Moscova, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret care interzice formal orice negocieri cu Vladimir Putin, acesta lăsând însă ușa deschisă unor negocieri cu Rusia.

„El (Putin) nu ştie ce sunt demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, suntem dispuşi la un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte ale Rusiei”, a spus Zelenski la o reuniune a Consiliului de Securitate al Ucrainei pe care o convocase cu o zi în urmă.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri, la scurt timp după prăbușirea podului Antonovskyi de peste râul Nipru, că a finalizat retragerea trupelor rusești pe celălalt mal al său.

Urmărește ultimele evoluții din a 261-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro