Sari direct la conținut

Kremlinul, supărat de inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE: Mulţi cetăţeni moldoveni doresc apropierea de Rusia

HotNews.ro
Kremlinul, supărat de inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE: Mulţi cetăţeni moldoveni doresc apropierea de Rusia
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Kremlinul a apreciat vineri că potenţiala aderare a Republicii Moldova la UE este o chestiune suverană a acestei foste republici sovietice, adăugând însă că mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova doresc de asemenea legături apropiate cu Rusia, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut aceste comentarii după ce președintele Republicii Moldova Maia Sandu a semnat un decret privind începerea discuțiilor de aderare la blocul european, care urmează să înceapă oficial pe 25 iunie.

Vineri, toate cele 27 de state membre au aprobat ca negocierile cu Ucraina și Moldova pentru aderare să înceapă din 25 iunie, potrivit unui anunț făcut de președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene.

Peskov susține că mulți moldoveni vor să fie conectați „cu pieţe foarte promiţătoare precum Federaţia Rusă”

Aderarea la UE, „acesta nu este un proces rapid, este o temă suverană a fiecărei ţări, inclusiv a (Republicii) Moldova”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce a primit din partea presei o întrebare pe acest subiect, potrivit Agerpres.

Însă, a spus el, Republica Moldova are oportunităţi de a se dezvolta în alte direcţii în acelaşi timp, a adăugat Peskov, acuzând conducerea de la Chişinău că exclude în mod greşit astfel de opţiuni.

„Ştim că mulţi oameni din această ţară cred că ea ar trebui să se dezvolte în toate direcţiile şi că interesele sale viitoare nu pot fi conectate doar cu Uniunea Europeană, ci cu pieţe foarte promiţătoare precum Federaţia Rusă, precum şi cu procesele de integrare pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Situaţia politică este tensionată în Republica Moldova în apropierea alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie la care preşedinta pro-europeană Maia Sandu urmăreşte să obţină un nou mandat. Ea denunţă în mod repetat ingerinţele Rusiei, în timp ce opozanţii săi denunţă măsuri represive menite să-i împiedice să candideze.

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro